(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Inmiddels is wiet al ruim 5 jaar volkomen legaal in Colorado en dus regent het interessante onderzoeksresultaten. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat jongeren niet veel meer of minder gaan blowen als cannabis legaal is. Maar de manier wáárop ze wiet nuttigen verandert wel. Zo wordt er minder gerookt en meer gedabd en vooral meer gegeten! Het verdampen van cannabis blijft vrijwel stabiel.

 

Onderzoek naar hoe jongeren wiet consumeren

Jongeren legaal aan de wiet in Colorado, dat kan toch helemaal niet? Klopt, officieel moet je 21 jaar of ouder zijn om legaal aan cannabis te komen via een dispensary. En uit onderzoek blijkt dat die leeftijdsgrens best goed werkt; slechts 3% van de jeugd zegt dat ze na 1 januari 2014 aan hun shit komen via zo’n legale wietwinkel.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de rest van de tieners werkeloos thuis zit en afwacht totdat ze 21 kaarsjes mogen uitblazen, ben je mal? Die komen wel op een andere – en dus per definitie illegale – wijze aan hun cannabis spulletjes!

Maar dit verschil doet er voor het onderzoek van vandaag niet veel toe, want dat focust op de consumptiemethodes van jongeren. En voor je longen of maag maakt het geen verschil of de geestverruimende inhoud op legale wijze is verkregen of niet.

Roken van wiet op zijn retour

Over naar de studie ‘Changes in Prevalence of Marijuana Consumption Modes Among Colorado High School Students From 2015 to 2017‘. Die is begin deze week gepubliceerd in het vakblad JAMA Pediatrics. Het onderzoek stond onder leiding van Kayla Tormohlen van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore.

Daaruit blijkt dus dat de jeugd zich langzaam afkeert van het roken van wiet ten faveure van bijvoorbeeld het eten ervan.

77,8% van de middelbare scholieren in Colorado die in 2017 rapporteren dat ze cannabis gebruiken, zegt dat ze dat doorgaans doen d.m.v. blowen. Twee jaar eerder deed nog 86,8% dat en dus kan je inderdaad spreken van een flinke en snelle afname van het aantal jonge wietrokers in Colorado.

Het eten en drinken van wiet middels zogeheten ‘edibles’ stijgt in populariteit, ten koste van het old school roken van cannabis… [foto: content_creator/Shutterstock]

Eten, dabben, verdampen

Maar zoals gezegd: minder wiet roken wil niet zeggen dat er ook minder wiet wordt gebruikt. Blowen blijft met afstand de populairste consumptiemethode, maar andere manieren van stoned/high worden zijn in opkomst. Zo verviervoudigde het aantal tieners dat edibles (eetbare en drinkbare cannabisproducten) neemt in twee jaar tijd van 2,1% naar 9,8%.

Ook het dabben – het inhaleren van concentraten – wordt snel populairder en verdubbelde bijna van 4,3% in 2015 naar 7,6% in 2017. Gek genoeg bleef het vaporizen – het verdampen van wiet – min of meer stabiel: 4% in 2015 en 5% in 2017.

Edibles niet zonder risico’s

En wat vinden de deskundigen van deze trends? In de studie wordt gewaarschuwd dat edibles leiden tot meer ‘acute psychiatrische voorvallen, vergiftiging en cardiovasculaire symptomen’ in vergelijking met het roken van wiet. Dat betreft dan meldingen van ziekenhuizen, maar de ontwikkeling wordt ook waargenomen via ‘rapporten van vergiftigingscentra, focusgroepen en anekdotische rapporten’, aldus het onderzoek in JAMA Pediatrics.

Beetje opletten met dat eten dus en dan vooral letten op je dosering. Niet te veel en niet te snel is hier het devies, want stoned/high worden via je spijsverteringskanaal werkt heel anders dan via je longen!

Lees ook:

•  ‘Waarom edibles (beter en langer) werken dan blowen

•  ‘9 tips tegen spacecake (edibles) overdosis

Lessen voor regulering

En dan die toch wel stevige afname van het roken van wiet a.k.a. blowen. Volgens Tormohlen en haar collega’s heeft dat alles te maken met de geassocieerde gezondheidsrisico’s van roken. De uitkomst van dit onderzoek is dan ook ‘consistent met data die laat zien dat adolescenten het roken van sigaretten zien als schadelijk’.

Samenvattend kunnen we na 5,5 jaar legale wiet in Colorado stellen dat er niet méér jongeren aan de wiet zijn gegaan. “Echter, de wijze waarop jonge mensen cannabis consumeren is wel veranderd”, zegt Tormohlen. En die trends zijn dan weer hartstikke nuttig voor de mensen die zich bezighouden met volksgezondheid en/of het reguleren van cannabis…

[openingsbeeld: selivanoff1986/Shutterstock]
(advertentie)