(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het eten van cannabisbaksels is van alle tijden maar vooral de laatste jaren weer in opkomst. Natuurlijk is het goed en zelfs beter om je wiet niet met tabak naar binnen te kegelen, maar toch is het soms lastig met dat smikkelen van snoepgoed, cakes, ijs, brownies en wat je allemaal niet uit de bakoven kan toveren. Vooral de dosering en (vertraagde) werking kan zorgen voor een te heftige THC-knal. Gelukkig geven wij je negen handige tips om optimaal te genieten van je cannabis edibles…

1. Definieer een dosis

Wat is een dosis? Dat is moeilijk te zeggen en voor iedereen anders. De wetenschap beschouwt 15 milligram THC als een standaard dosis. Colorado daarentegen legt de lat bij 10 milligram. Voor sommigen heeft 10 tot 15 mg totaal geen effect meer. Terwijl anderen die hoeveelheid heel onplezierig vinden. Uiteindelijk hangt het af van de tolerantie voor THC die je met de tijd opbouwt. Tolerantie voor een dosis in een joint heeft niks te maken met een dosis in eten. Voor iedereen die al langer rookt maar nieuw is op het gebied van wietvoedsel, kan de comfortabele dosis zo laag zijn als iemand die nog nooit iets met cannabis te maken heeft gehad.

2. Bepaal de juiste dosis die goed voor je is

trfHet is een kwestie van voorzichtig uitproberen. De volgende suggesties zijn gebaseerd op ervaringen van medicinale gebruikers in Amerika. Lichaamsgewicht, spijsvertering en hoe lang het geleden is dat je voor het laatst gegeten hebt, spelen allemaal een rol in hoe je op wietvoedsel reageert. Als je extreem gevoelig bent voor bepaalde medicatie, begin dan met minder dan de aanbevolen hoeveelheid THC. Als je je toch zorgen maakt over de juiste dosis, raadpleeg dan een arts voordat je er aan begint. Hoewel we eerder hebben gezegd dat de hoeveelheid THC die je aankan bij het roken geen rol speelt, kan het nog steeds een goed referentiepunt zijn. Hier zijn de aanbevolen dosissen:

  • Nieuwe gebruikers of mensen die niet vaak blowen (0-1 keer per week): 3-5 mg
  • Gelegenheidsblowers (2-3 keer per week): 5-8 mg
  • Regelmatige blowers (4-7 keer per week): 8-15 mg
  • Stevige blowers (meerdere keren per dag): 15-20 mg

NB: het kan wel anderhalf uur duren voordat je het effect van je spacecake begint te voelen. Ook na verloop van tijd kunnen de effecten heviger worden. Dus wacht voordat je besluit om nog een stuk te nemen!

wietmuffins

Lekker, maar geniet met mate…

3. Eet op een veilige plek

Zorg dat je op een veilige, comfortabele plek bent (zoals je slaapkamer) en dat je geen belangrijke taken hoeft te doen na afloop, zoals rijden of andere activiteiten die veel concentratie eisen. Een goede tijd om het te proberen is een paar uur voordat je gaat slapen. Als je je zorgen maakt over de effecten, vraag dan aan een vriend(in) of die de eerste paar uur bij je wil blijven. En last but not least, gebruik niet in combinatie met alcohol, andere drugs of medicatie.

4. Dosis licht aanpassen bij geen effect

Als je na een uur of anderhalf uur na inname nog niet op je gewenste high zit, eet dan een extra kwart tot helft van je beginnende dosis. Doe dit elk uur of anderhalf uur totdat je op je perfecte niveau zit.

5. Relax als je je niet goed voelt

Als je je niet goed voelt of helemaal van de kaart bent, relax dan. De effecten zullen afnemen binnen 8 uur. Maak het je vooral gemakkelijk. Een aantal dingen die je kunt doen zijn wat te eten en te drinken nemen, luisteren naar rustige muziek, een vriend(in) opbellen of je richten op een prettige ervaring. Als je bijvoorbeeld een kat hebt, kun je je kat aaien voor een rustgevend effect. Bedenk dat de sensatie maar tijdelijk is en dat het zal afnemen. Niemand is tenslotte ooit doodgegaan van een overdosis cannabis.

6. Kies het juiste etenswaar

Zoek naar eten wat in een laboratorium getest is om de hoeveelheid THC te bepalen en probeer dan eerst iets met een lagere dosis. Er zijn etenswaren waar wel 100 tot 1000 mg in zitten, maar die zijn bedoeld voor mensen die al langer cannabisvoedsel eten en daar een tolerantie voor hebben ontwikkeld. Selecteer datgene waar je kleine beginners-porties van kan nemen en die er smakelijk uitziet (ook belangrijk). In veel edibles  proef je de smaak van marihuana niet, maar zit er wel een fikse dosis THC in. Dus eet niet extra omdat het niet naar wiet smaakt!

7. Buiten bereik houden van kinderen en huisdieren

Eten met cannabis kan er interessant uitzien voor kleine kinderen en huisdieren. Er is altijd de kans dat ze het zullen proberen. Berg het voedsel op een veilige plaats op, waar ze niet bij kunnen. Grote hoeveelheden marihuana kunnen bij hele jonge kinderen beroertes en andere problemen veroorzaken. Voor huisdieren kan naast de wiet ook andere ingrediënten zoals de chocolade giftig zijn. Als je kind of huisdier er per ongeluk toch iets van gegeten heeft, bel dan onmiddellijk een (dieren)arts.

ijsreep wiet

Buiten bereik van kinderen houden!

8. Volg de wet

Ken de cannabiswetten van je eigen land of het land waarin je verblijft. Recreatief gebruik van wiet is in veel landen nog steeds illegaal en medicinaal slechts op iets meer plaatsen in de wereld legaal. Op etenswaren wordt waarschijnlijk geen uitzondering gemaakt. Wees dus voorzichtig en volg de wet!

9. Deel je ervaringen

Help anderen jou te helpen. Veel kennis die nu beschikbaar is, hebben we dankzij informatievergaring. Hoe meer data we binnen kunnen halen, hoe meer mensen we kunnen helpen voor wie het de eerste keer is dat ze het proberen. Deel alsjeblieft je ervaringen met bijvoorbeeld spacecake en kijk hoe anderen het hebben ervaren. Ook ervaren gebruikers: delen!

(advertentie)