(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Maandag was een belangrijk moment in de cannabis geschiedenis van Griekenland. De overheid verstrekte namelijk de eerste licenties aan privé-ondernemingen om medicinale wiet te gaan kweken. Daarmee hoopt het arme land een flink graantje mee te pikken van wat naar verwachting een multimiljarden business gaat worden: de Europese mediwietmarkt.

Maandag meldde CNNBS al dat de Canadese wietproducent Canopy Growth meer dan 100 miljoen euro in de EU gaat investeren, met name in plantages en verwerkingsfaciliteiten. Onder de landen die genoemd werden als mogelijke vestigingsplek behoren Spanje, Italië en Griekenland. En laat in dat laatste land nu nét afgelopen maandag de eerste teeltlicenties zijn verstrekt dor de armlastige Griekse staat…

‘Pot met goud’

‘Greece eyes pot of gold as medicinal cannabis licensed’, kopt het internationale persbureau Reuters over de Griekse primeur. En inderdaad, alleen al de medicinale cannabismarkt in de EU is er eentje van miljarden euros, laat staan dat iemand hier ooit zo clever is om ook recreatieve wiet vrij te geven. Door hun grenzen open te gooien en hun land (met daarboven de Middellandse Zee-zon) beschikbaar te stellen aan buitenlandse wiettelers, hopen de Grieken hun kwakkelende economie een financiële impuls te geven.

En daarmee geven de Grieken best aardig gas (zeker t.o.v. een land als Nederland), aangezien medicinale cannabis pas vorig jaar is gelegaliseerd, en het verbod op de teelt ervan pas in maart van dit jaar is opgeheven.

Canada en Israël staan te trappelen

Afgelopen maandag werden de eerste 2 mediwiet-licenties verstrekt en nog voor het einde van het jaar volgen er nog eens 12, zo meldt het Griekse ministerie van Economie & Ontwikkeling. “Er is een enorme belangstelling, voornamelijk vanuit Canada en Israël… enkele van die potentiële investeerders zijn gigantisch”, aldus staatssecretaris Stergios Pitsiorlas op een persconferentie.

Griekenland denkt goud in handen te krijgen met het vrijgeven van de markt voor de teelt van medicinale cannabis door privébedrijven… [foto: fabiodevilla/Shutterstock]

Volgens de Griekse regulering komen medicinale cannabisproducten beschikbaar als je een recept van de apotheek hebt. Maar helaas voor de patiënten, de wiet wordt – net als in Nederland – niet vergoed door de zorgverzekeraars, zo maakte minister van Volksgezondheid Andreas Xanthos duidelijk.

De staatssecretaris werd uiteraard ook de logische vraag gesteld of we nu binnenkort ook de legalisering van recreatieve wiet kunnen verwachten in Griekenland, maar dat wordt helaas (nog) niet overwogen.

Griekse banen en miljarden-export

Pitsiorlas vertelde wel dat de eerste medicinale cannabisproducten naar verwachting over 12 tot 18 maanden op de markt komen. De Griekse mediwiet-industrie zal hoofdzakelijk een exportmarkt zijn. Maar ook de tienduizenden Grieken die cannabis gebruiken voor uiteenlopende klachten (precieze cijfers over hun aantal heeft de overheid niet), moeten met de Griekse sun-grown buiten/kaswiet worden bediend.

De eerste twee legale wietplantages komen in Larisa in centraal-Griekenland en in Korinthos op Peloponnesos. Naar verwachting worden er door de in totaal 14 licenties ongeveer 750 nieuwe banen gecreëerd en pompen de buitenlandse investeerders rond de 185 miljoen euro in de Griekse wietavonturen.

Maar vooral de export kan die beloofde pot met goud opleveren voor de Grieken. In hun business rapport ‘European Cannabis Report’ van afgelopen zomer voorspelt het Britse onderzoeksbureau Prohibition Partners dat alleen de mediwietmarkt in Europa over tien jaar al goed is voor 55 miljard euro. En als ook de funwiet legaal wordt in heel de EU praten we zelfs over dik 115 miljard euro in 2028…

“Onze boodschap is dat het land geopend is voor investeringen”, stelt staatssecretaris van Landbouw Vassilis Kokkalis simpelweg.

[openingsbeeld:  Aleksey Klints/Shutterstock]
(advertenties)