(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat de grote Canadese wietproducenten de wereld veroveren is bekend. Dat Nederland hopeloos achterop raakt eveneens. Die twee constateringen komen pijnlijk samen in het nieuws dat Canopy Growth via haar nieuwe Europese hoofdkantoor (in Duitsland) liefst 115 miljoen dollar gaat investeren in nieuwe productiefaciliteiten. De gegadigden: Spanje, Griekenland en Italië…

Canopy Growth wil via Duitsland de EU veroveren

Canopy Growth Corporation is een van de grootste cannabisproducenten op aarde en ook het eerste wietbedrijf waarin een drankenfabrikant miljarden dollars investeerde (Constellation Brands). Met dat geld wil de Canadese wietteler nóg dominanter worden op de wereldmarkt. Nu al is men actief in 9 landen op 5 continenten.

Om de expansie beter vorm te geven opende Canopy Growth onlangs een Europees hoofdkwartier. In godbetert Duitsland en dus niet in ‘cannabis gidsland Nederland’, want met de politiek hier is het kwaad kersen eten, dat weten ze inmiddels in Canada ook wel. Nee, via hun Duitse dochterbedrijf Spectrum Cannabis komt de Europese zetel onder de naam ‘Spectrum Cannabis Europe’ in Frankfurt am Main terecht, sowieso al een bekend financieel zakencentrum.

De beurswaarde van Canopy Growth bedraagt ongeveer 10 miljard dollar…

‘Investeren op de grond’

Canopy Growth heeft via de Duitse dochter inmiddels al productiefaciliteiten voor cannabis en olie in Denemarken, een partnerschap in Spanje en verkoopkanalen in Duitsland en Tsjechië opgebouwd. En dat is allemaal nog maar het begin als het aan de Canadezen ligt. “Als een wereldwijde speler focussen wij niet op exporteren vanuit Canada, maar op investeren op de grond”, stelt Mark Zekulin, president en mede-CEO van Canopy Growth.

Daartoe werkt men naar eigen zeggen ook nauw samen met overheden en reguleringsinstanties, zodat de uitbreiding van Europese ‘high-quality production standards and education’ kan slagen. De wietteler streeft ernaar om ‘de cannabis industrie perspectief te bieden en te helpen om een betekenisvolle en verantwoordelijke regulering in de EU-markt te scheppen’.

Via Spectrum Cannabis Europe – het Europese Canopy-hoofdkwartier in Duitsland – pompt het Canadese bedrijf de komende 2 jaar meer dan 100 miljoen euro in wietkwekerijen in Zuid-Europa…

Bye-bye Nederland

Maar niets van dit alles zal op Nederlandse bodem plaatsvinden, ook al waren wij midden jaren zeventig toch mooi het eerste Europese land dat wietconsumptie niet langer strafbaar stelde en zelfs verkooppunten in de vorm van coffeeshops toestond. Maar na tientallen jaren wanbeleid van CDA en VVD is dat imago naar de knoppen en doen buitenlandse legale cannabis-ondernemingen liever zaken in landen die over (medicinale) cannabis wél normaal doen. Zoals Duitsland.

Nieuwe wietplantages in Europa

Koud bekomen van dit ietwat treurige nieuws (niet dat hoofdkantoor an sich, maar de keuze voor Duitsland boven Nederland), komt alweer de volgende muilpeer van Canopy Growth. Ruim een week geleden maakte de onderneming bekend dat het – via bovengenoemd Europees hoofdkwartier – in de komende twee jaar meer dan 100 miljoen euro (115 miljoen dollar om precies te zijn) gaat investeren in het uitbreiden van de wietplantages en verwerkingsfabrieken.

Nou kan dat geld er wel vanaf bij Canopy Growth, dat momenteel een beurswaarde heeft van bijna 10 miljard dollar! “Duitsland en de EU in het algemeen zijn de meest opwindende federaal gereguleerde cannabismarkten buiten Canada”, zegt managing director Pierre Debs van de Europese Canopy-dochter. “De zaken zullen groeien op een manier die niet heel verschillend is van wat er in Canada gebeurd is. Wij zullen daarom significante productiefaciliteiten nodig hebben.”

En dan die muilpeer; niks van die significante productie heeft iets rood-wit-blauws!

Tonnen cannabis per kwartaal

Canopy zal de nieuw wietkwekerijen gaan bouwen in Italië, Spanje of Griekenland, aldus Debs. Want daar schijnt de zon wel, zowel letterlijk als figuurlijk (politiek). Het bedrijf heeft zoals gezegd al een partnerschap in Spanje, met het in Madrid gevestigde Alcaliber SA, dat een licentie heeft om wiet te telen met zaden en strains van Canopy Growth. Ook Duitsland kan uitbreiding tegemoet zien zegt Debs, maar dan in de vorm van een extra ‘processing facility’ die extracten en gelcapsules produceert.

In 2020 moet deze nieuwe infrastructuur het mogelijk maken dat Canopy tonnen cannabis per kwartaal (!) in Europa produceert. En uitbreiding daarna is ‘ongelimiteerd’ volgens de managing director, vanwege ‘de beschikbaarheid van grond’.

De Canadese grootmacht is overigens ook al bijna klaar met een flinke wietkas in Denemarken, die eind volgend jaar in staat is om liefst 200 kilo cannabis per week af te leveren. En een van de nu aangekondigde wietplantages in Spanje, Griekenland of Italië is zelf nóg groter”, besluit Debs.

(advertenties)