(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In mei vorig jaar viel de politie voor de zoveelste keer binnen bij leden van de cannabis social club Trekt Uw Plant. Drie bestuursleden zaten zelfs enkele weken in de cel. Afgelopen donderdag maakte het Openbaar Ministerie in Antwerpen bekend dat het zo’n twintig TUP-leden strafrechtelijk gaat vervolgen voor de teelt en verkoop van cannabis. De zaak moet komend voorjaar plaatsvinden.

OM: rechtszaak tegen 20 TUP-leden

Al twee keer eerder in hun bestaan – de CSC Trekt Uw Plant is de oudste van België en ook een van de langst bestaande in Europa – werd de club overvallen door justitie, maar beide keren volgde vrijspraak in de uiteindelijke rechtszaak. Toch probeerde de autoriteiten het begin mei 2017 opnieuw en werd er met veel machtsvertoon een grote inval bij de vereniging en leden thuis uitgevoerd. Voorzitter Els en twee andere bestuursleden – Manu en Frans – zaten bijna drie weken vast in een cel voordat ze werden vrijgelaten.

Maar zoals te verwachten valt in de stad van N-VA voorman en erkend war on drugs fanaat Bart de Wever, was de kous daarmee niet af. Afgelopen donderdag namelijk maakte de Antwerpse Raadkamer bekend dat het zo’n 20 van de ongeveer 400 leden van TUP heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank, waar ze terecht zullen staan met een aanklacht wegens ‘teelt en verkoop van cannabis’. Het gaat om de bestuursleden en de kwekers van de CSC, waaronder dus ook dezelfde drie die al hebben vastgezeten en 5 mensen die in mei 2017 ook zijn voorgeleid.

Derde poging om TUP te kraken

Op het weblog van de Vlaamse krant De Morgen reageert Jos van der Velpen, de advocaat van trekt Uw Plant, enigszins verbaasd op de bekendmaking. Niet alleen omdat de vereniging al twee keer eerder voor precies hetzelfde is aangeklaagd en vrijgesproken, maar ook omdat ‘het OM een organisatie die niet uit is op winstbejag en binnen de wetgeving handelt op één lijn stelt met pure drugscriminelen’.

En inderdaad is het ronduit belachelijk om met termen als ‘bezit en handel van verdovende middelen’ of ‘witwassen’ aan te komen in het geval van TUP. Juist deze club heeft sinds de oprichting in 2006 het ideële hoog in het vaandel staan en wil met de oogst van één plantje per lid mensen – veelal patiënten ook – helpen om op verantwoorde wijze en tegen kostprijs aan hun (medicinale) cannabis te geraken.

Bovendien staat de wet in België het ook nog eens toe dat iedereen 1 wietplant voor eigen gebruik mag hebben…

‘TUP doorn in oog van OM’

TUP-advocaat Van der Velpen stelt het in een interview met verslaggever/blogger Keltoum Belorf zo: “Het openbaar ministerie gaat ervan uit dat de vzw Trekt uw Plant zich met de teelt van cannabis wil verrijken terwijl het omgekeerde het geval is. Het is duidelijk dat de gezondheid voorop staat. Zowel voor de leden die gebruiken om medische redenen als voor de leden die op een verantwoorde manier recreatief willen gebruiken. TUP probeert dat net op een transparante manier te doen binnen het kader van de wettelijke krijtlijnen. En daar draait de hele discussie om. TUP is blijkbaar een doorn in het oog van het openbaar ministerie.”

En een doorn in het oog van Bart de Wever niet te vergeten, de rechtse politicus die met droge ogen beweert dat hij de war on drugs keihard gaat voeren en winnen. (Je krijgt nu even de gelegenheid om te lachen…)

Wellicht denken hij en het OM dat drie keer scheepsrecht is, maar juridisch gezien is er natuurlijk geen spat veranderd bij de cannabis social club sinds de eerdere rechtszaken en daaropvolgende vrijspraken. Nog steeds kweekt men er slechts één wietplantje per lid en wordt er geen grammetje biologische cannabis commercieel verkocht!

België gaat tegen de globale trend in

Komt bij dat zo’n beetje de halve wereld inmiddels medicinale cannabis heeft gelegaliseerd, tot en met landen als Thailand, Colombia en Griekenland. De TUP-advocaat verwijst er ook naar en noemt de aanstaande rechtszaak in dit licht dan ook ‘opmerkelijk’.

TUP reageert zelf op haar Facebook-pagina ook op het nieuws dat 20 leden worden vervolgd en doet dat zoals verwacht op nette wijze.  TUP: “Onze doelstelling is nog steeds om mee te helpen aan een beter beleid, waar regularisatie en legalisatie van Cannabis Social Clubs een werkelijkheid is. De volgende stap laat misschien nog even op zich wachten, maar de rest van de wereld staat ondertussen niet stil.”

Een exacte datum voor de rechtszaak in het voorjaar 2019 is nog niet bekend, maar we houden de zaak natuurlijk voor je in de gaten…

(advertenties)