(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als eerste land in Azië krijgt Thailand legale medicinale cannabis. Het kabinet heeft de daarover dinsdag de knoop doorgehakt. De goedkeuring van de wet gaat wel gepaard met een voorwaarde: over 5 jaar moet de legalisering worden geëvalueerd.

Thailand 1e in Azië met legale cannabis

Thailand krijgt dus de primeur voor Azië, een continent dat bepaald niet uitblinkt in liberale opvattingen over drugsgebruik, of dat nou medicinaal is of recreatief. Maar nadat een overweldigende meerderheid van de bevolking via een online enquête al had aangegeven dat ze legale mediwiet wel zien zitten, maakte de National Legislative Assembly (NLA) het wetsvoorstel en stuurde het door naar de regering in Bangkok. Die bracht nog enkele kleine toevoegingen aan en gaf vervolgens groen licht.

Nu het kabinet formeel akkoord is gegaan en de legaliseringskogel wettelijk gezien door de kerk is, gaat het wetsvoorstel nog een keer terug naar de NLA voor de definitieve versie, waarbij ook de commentaren van de Raad van State, het Ministerie van Volksgezondheid en het Office of Narcotics Control Board worden meegenomen.

Extra eis kabinet: evaluatie na 5 jaar

De wet reclassificeert wiet helaas niet als een zogeheten ‘less-controled narcotic’. Recreatief gebruik is dus nog uit den boze. Reclassificering gebeurt echter wél met Mitragyna speciosa ofwel kratom. Wat dat voor spul is, lees je in ons artikel ‘Energie en ontspanning met kratom‘.

“Al met al ontsluit de wet uitsluitend cannabisgebruik door patiënten en artsen”, verklaart regeringswoordvoerder Puttipong Punnakanta tegenover de Engelstalige Thaise website The Nation.

Volgens hem heeft het kabinet besloten om een ‘voorlopig hoofdstuk’ toe te voegen aan het wetsvoorstel om zich ervan te verzekeren dat het Ministerie van Volksgezondheid voor minimaal vijf jaar strikte controle uitoefent op cannabisgebruik, ingaande op de dag dat de wet effectief wordt. Na die periode wordt er een review gedaan om de effectiviteit te checken. “Na die evaluatie zal het cannabisgebruik verder versoepeld of juist strenger worden”, aldus de woordvoerder.

 

Staat wil strenge controle op mediwiet

Ook in Thailand zijn de onderzoeken bekend die aantonen dat cannabis medicinale voordelen heeft, uiteenlopend van pijnbestrijding bij zenuwbeschadiging en kanker tot het opwekken van honger bij HIV-patiënten en het tegengaan van epileptische aanvallen. Maar er leeft ook een zekere zorg onder de autoriteiten – Thailand heeft een militaire dictatuur momenteel – of zij in staat zijn om efficiënt cannabis te controleren zodra het voor patiënten wordt toegestaan om het thuis te gebruiken.

De regering heeft daarom herhaald dat er strenge controlemaatregelen moeten komen.

Kritiek op die strikte regulering komt er o.a. van de National Farmers Council. Hun voorzitter Prapat Panyachartrak suggereert zelfs dat de strikte controle door de overheid bedoeld zijn om de farmaceutische multinationals te plezieren. “Dankzij sommige ingewikkelde voorwaarden die blijkbaar worden geïntroduceerd door de autoriteiten, zouden boeren wel eens niet van de voordelen van cannabis kunnen genieten, ondanks dat zij ook gezondheidsproblemen hebben en er bewijs is dat wiet behulpzaam kan zijn.”

Thaise boeren willen geld verdienen aan wietteelt

Prapat zegt dat zijn organisatie wil dat boeren het recht krijgen om zichzelf te behandelen met cannabis, die ze dan zelf tegen lage kosten zouden kunnen telen. En daar zit ‘m eigenlijk ook het echte bezwaar van de kritiek. “Wanneer boeren wiet kunnen verbouwen zullen ze ook een goed inkomen verdienen. Wiet uit Laos (een buurland van Thailand, red.) wordt nu verkocht voor niet minder dan Bt 5000 per kilo.”

Snel opzoeken wat 1 bath in euro’s is en dan komen we tot 0,0268. Dus je kan met andere woorden daarginds nu al een kilo wiet kopen voor 134 euro! Overigens heeft de Thaise overheid duidelijk verklaard dat er geen patenten mogen worden verstrekt op ‘herbal extracts’, dus daarmee wordt bevestigd wat wij al suggereren: het gaat de boeren om de poen…

[openingsbeeld: Gil C/Shutterstock, illustratie: Anton Watman/Shutterstock]
(advertentie)