(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eind augustus maakte de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) bekend plannen te hebben om kratom toe te voegen aan hun zogenaamde Schedule 1 lijst. Een onbegrijpelijke lijst waar gevaarlijke drugs als heroïne naast ons eigen cannabismedicijn op staan. Wat is kratom eigenlijk? 

De DEA is gek geworden, zo lijkt het. In een tijd waarin steeds meer staten cannabis legaliseren, zowel als medicijn als puur voor de lol houdt deze organisatie glashard vol dat cannabis op de Schedule 1 lijst zal blijven staan. Om in aanmerking te komen voor een plaatsje op deze lijst mag een middel geen medicinale waarde hebben, en moet het als extreem gevaarlijk worden beschouwd. Twee criteria waar cannabis niet aan voldoet en dus beschamend dat de DEA cannabis niet van de lijst af haalt. Om het nog erger te maken; drugs als Meth en coke staan op de Schedule 2 lijst, middelen met een beperkte medicinale waarde en een hoog verslavingsrisico.

Kratombladeren. Foto: Dusit Kachatong, Shutterstock.com

Kratombladeren. Foto: Dusit Kachatong, Shutterstock.com

Kratom

Goed, dit artikel gaat niet over cannabis maar kratom dus waarom hebben we het dan over de Schedule 1 lijst? Wel, eind augustus maakte de DEA bekend dat ze kratom, een vrij onschuldig kruid dat al duizenden jaren in Azië gebruikt wordt, ook op deze lijst willen gaan zetten. Een ramp voor afkickende heroïneverslaafden die kratom gebruiken om het gevaarlijke heroïne te vervangen tijdens het afkicken. Bovendien heeft kratom net als cannabis vele medicinale en recreatieve voordelen, lees maar mee. Gelukkig heeft de Schedule 1 lijst van de DEA geen betrekking op de status van dit interessante kruid in Nederland.

Kratom is een kruid dat traditioneel gebruikt vooral in Azië gebruikt wordt als een stimulans en oppepper bij het zware werk en het karige bestaan dat de mensen daar lijden. Op de westerse markt is het middel nog niet zo heel lang populair. Het kruid kent echter wel een aantal wonderbaarlijke effecten, het verlicht pijn, geeft energie en is onder meer een mentale stimulant. In Nederland kun je kratom gelukkig gewoon in smartshops en online winkels kopen. Avalon Magic Plants heeft een grote selectie aan verschillende soorten kratom.

Mitragynine

Mitragynine is de werkzame stof in kratom. Het verhoogt de activiteit en stimuleert het lichaam met een energie boost. Je krijgt zin om actief te zijn of zelfs te werken, terwijl je nog steeds compleet normaal functioneert. Het brengt de gemoedstoestand tot rust. Deze effecten kunnen een paar uur aanhouden. Kratom is ook een effectieve pijnverlichter, en een zeer goedkope alternatief voor de pijnstillers die de medische wereld op recept aanbiedt bovendien.

Een andere interessante bijwerking van kratom is dat het de ontwenningsverschijnselen van mensen die afkicken van opiaten zoals heroïne en opium goed kan verlichten. Het verbetert de stemming en vermindert angsten.

maeng-da-red-kratom

Kratom voor de lol

De recreatieve gelukszoeker kan ook zijn lol op met kratom. Het is ten eerste gemakkelijk legaal te koop en je raakt er niet van buiten zinnen. Neem je een lage dosering dan merk je een stimulerende energietoename en een blij, ontspannen maar toch enigszins euforisch gevoel. Bij hogere doseringen overheerst het pijnstillende en meer verdovende effect van kratom en kun je er ook goed op doorslapen. Doordat kratom de activiteit verhoogd wordt het ook dikwijls gebruikt tijdens een lekker potje vrijen. Er wordt van het middel zelfs gezegd dat het het vrouwelijke libido een oppepper geeft en zou kunnen helpen bij erectieproblemen.

Kratompoeder kun je het beste oraal innemen door het een half uurtje in water te laten pruttelen tot een thee. Het peder wordt ook wel in capsules gedaan om het gemakkelijk te kunnen doorslikken. De effecten van kratom verschillen wel van persoon tot persoon en ook de dosis en de kwaliteit van de kratom verschilt. Het beste kun je met kratom experimenteren door de dosis laag te beginnen en naar gelang de effecten goed voelen de dosis naar smaak te verhogen. Zoals gezegd werkt een lage dosis stimulerend en een hoge dosis eerder verdovend.

Verschillende soorten kratompoeder, -extracten en -tincturen zijn te koop op Avalonmagicplants.com, mocht je het eens willen proberen.

Openingsbeeld: designer491, Shutterstock.com
(advertenties)