(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl politie en justitie veel inzet verspillen aan een kansloze jacht op wietkwekers, bloeit hennep bijna weer als vanouds in Nederland. Boerenbusiness publiceert cijfers waaruit blijkt dat het aantal hectare hennep tussen 2011 en 2015 meer dan verdubbeld is naar meer dan twintig miljoen vierkante meter!

Comeback van (vezel)hennep

Het volbloed zusje van cannabis is dus bezig aan een heuse comeback kan je stellen, want in vroegere tijden – denk aan de Gouden Eeuw en daaromtrent – stond zo’n beetje heel Nederland vol met wuivende hennepplanten. Daarvan werden onder meer (scheeps)attributen als touw gemaakt en zoals jullie weten stelde ons land – waarvan België toen onderdeel uitmaakte overigens – toen ook nog wel iets voor op zee. Na de demonisering van wiet en in het kielzog daarvan ook de industriële vezelhennep sinds 1937 – op initiatief van de Amerikanen – verdween de nuttige en milieuvriendelijke plant bijna helemaal uit de Lage Landen…

Aantal hectare hennep verdubbeld in 4 jaar

Maar zie, net als onkruid vergaat ook hennep niet en anno 2016 kunnen we gerust spreken van een succesvolle herintroductie van ons THC-arme wietzusje. Hennep wordt weer voor duizenden producten gebruikt, van industriële toepassingen als kleding, bouwmaterialen en auto-onderdelen tot het vrij nieuwe hitproduct CBD. Met name de provincie Groningen in Noord-Nederland trekt daarbij de kar, zo blijkt uit een inventarisatie van de website Boerenbusiness.

shutterstock_49030717

Hennep onder de zon, een beeld dat je gelukkig weer steeds meer kunt zien in Nederland… [foto: David Maska/Shutterstock]

In 2015 werd er in totaal 2.041 hectare hennep aangeplant op landbouwgronden, ofwel een indrukwekkende 20,4 miljoen vierkante meters! Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal hectare met liefst 1.151. En het is ook al lang niet meer alleen het bekende door Sensi Seeds’ Ben Dronkers opgerichte Hempflax hoor, inmiddels houden 178 bedrijven in ons land zich bezig met de hennepteelt.

Top 5 hennepgemeenten

Uiteraard wordt er dan naar goed gebruik een Top zoveel gemaakt van gemeenten waar je de meeste hennepplanten in het landschapsbeeld kunt zien. Zoals gezegd zijn het vooral plaatsen in Groningen waar het lekker gaat, al is ook de ‘wietschuur van Europa’ ofwel Noord-Brabant in opmars. De hele lijst – tot en met de kleinste hennepgemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Hollands Kroon met ieder twee hectare – vind je op Boerenbusiness, dat de cijfers overigens van het CBS heeft.

Wij sluiten het mooie nieuws over de comeback van hennep af met de Top 5 van gemeenten waar je het grootste arsenaal hennep vindt, zodat je weet waar je volgend zomer een schitterend fietstochtje kan gaan maken:

 

schermafbeelding-2016-09-12-om-08-35-43

[bronnen: Boerenbusiness, CBS en DCA Multimedia, openingsfoto: Kacenki/Shutterstock]
(advertentie)