(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor echt overtuigende opiniepeilingen moet je in Afrika of Azië zijn. Daar zijn ‘bijna-100%’ uitslagen namelijk schering en inslag. Neem Thailand, waar het volk zich begin oktober mocht uitspreken over de wenselijkheid van legalisering van medicinale cannabis. En wat denk je? Van de 16.431 Thai die meededen willen er 16.264 legale mediwiet, ofwel een overweldigende 98,98%.

Peiling: mediwiet legaliseren ja of nee?

Thailand is op dit moment nog een land (beter gezegd een militaire dictatuur) waar behoorlijk spastisch gedaan wordt over wiet. Dat was vroeger wel anders, toen de befaamde ‘thai sticks‘ hun weg vonden naar hongerige blowers op gans de aardbol. Natuurlijk wordt er nog steeds wel wiet geteeld en gerookt in het Aziatische land, maar dat wordt bepaald niet aangemoedigd door overheid noch wet.

Maar ook in Azië dringt langzamerhand de werkelijkheid over cannabis door tot de mensen, en dan met name de vele medicinale toepassingen van de plant. Reden voor de militairen in Thailand om zowaar eens de mening van het volk te vragen over iets: moeten we mediwiet gaan legaliseren ja of nee?

Thais volk zegt massaal ja tegen ‘kanja’

Nou, dat hebben ze geweten bij de National Legislative Assembly (NLA), die verantwoordelijk is voor de opiniepeiling van 1 tot 15 oktober. Woordvoerder/parlementslid Somchai Sawaengkarn maakte bekend dat ‘een overweldigende meerderheid van de mensen de decriminalisering van kanja (wiet) steunt ten behoeve van onderzoek en ontwikkeling voor medicinale doeleinden’.

Een echte Thai stick…

En inderdaad, 98,9 procent ‘ja’ mag gerust overweldigend heten. Volgens Somchai hebben in totaal meer dan 290.000 Thai de NLA-website bezocht waar het (regerings)voorstel staat dat de narcoticawet verandert zodat het legaal mogelijk wordt om medicijnen te ontwikkelen uit de ‘verslavende drug’ (haha, ze snappen het nog niet helemaal, red.) voor de behandeling van bepaalde ziektes’.

Niet te snel

Somchai voegt eraan toe dat hij en zijn collega’s nu nog een publieke hoorzitting gaan houden om de publieke opinie over decriminalisering van wiet voor medische doeleinden te peilen. Lijkt ons met zo’n uitslag niet meer echt nodig, maar hé: alles voor de bühne in Thailand, dat weten we sinds de zaak Johan van Laarhoven wel.

Minister van Justitie Prajin Jantong probeert het enthousiasme ietwat te temperen door ook een volslagen irrelevant argument op tafel te gooien, zo leren wij van Thais PBS World. De minister waarschuwt namelijk dat de decriminalisering niet moet worden overhaast omdat ‘er heel veel soorten cannabis zijn en die allemaal hun eigen medicinale kwaliteiten hebben’. Haha, júist een reden om flink op te schieten zouden wij zeggen…

Thailand first

Jantong hamert er ook op dat ‘patiënten hun toestemming moeten geven wanneer ze medicijnen krijgen die zijn geëxtraheerd uit kanja’, en dat er maatregelen moeten komen om misbruik te voorkomen. Daarna dwaalt de beste kerel weer wat van het juiste pad af door te vertellen dat andere landen weliswaar al onderzoek naar mediwiet hebben gedaan, maar dat dit door patentproblemen niet tot medicijnen heeft geleid.

‘Voor Thailand geldt daarom dat het noodzakelijk is dat het land zijn eigen onderzoek uitvoert en medicijnen zelf ontwikkelt’, aldus de minister van Justitie. Nou ja, met een meerderheid van 98,9% van het volk achter je kan je je wel eens een uitglijder permitteren nietwaar?

[openingsfoto:  thaisign/Shutterstock]
(advertenties)