(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vergeet Noord-Korea, in Zuid-Korea hebben de mensen het pas moeilijk. Sterker nog; zelfs in de rest van de wereld hebben Zuid-Koreanen het moeilijk, want van hun regering hebben ze te horen gekregen dat ze nergens cannabis mogen consumeren, ook niet in landen als Canada die legale wiet hebben. Doe ze dat toch en worden ze thuis betrapt dan volgen forse geldboetes en/of gevangenisstraf!

Niet gokken, niet blowen

Terwijl volgens de overlevering de wiet in het socialistische Noord-Korea in het wild langs de weg groeit, mag er in het democratische Zuid-Korea helemaal niks. De overheid daar wil burgers blijkbaar beschermen tegen de verlokkingen van het leven en verbiedt dus zaken als gokken en cannabis. Niet geheel uniek in Azië dat laatste, maar dat is het verbieden van blowen door staatsburgers in het buitenland natuurlijk wel.

En toch is dit precies wat de Zuid-Koreaanse ambassade in Canada afgelopen week nog maar eens duidelijk heeft gemaakt naar aanleiding van de legalisering van recreatieve wiet daar. Dit is de inmiddels beruchte tweet (inclusief de kromme Engelse vertaling van Microsoft, maar je snapt toch nog wel waarover het gaat:)

Wiettoerisme

Net als de inmiddels 9 Amerikaanse staten die ‘adult use’ (recreatieve wiet) hebben gelegaliseerd verwacht ook Canada dat er flink wat toeristen naar het land komen, nu je er overal legaal aan je portie cannabis kan komen. Leuk voor de Canadese pot shops en de economie die nieuwe stroom toeristen en heel leuk voor die toeristen zelf natuurlijk. Behalve voor toeristen uit Zuid-Korea dus, voor hen is cannabis nergens op aarde legaal!

Wiet voor Zuid-Koreanen overal op aarde verboden

Al sinds 1957 is Zuid-Korea sterk anti-wiet en tot op de dag van vandaag is geen enkele vorm van cannabis toegestaan, ook medicinaal niet. Wel heeft het schiereiland een bloeiende industriële hennepbranche, met wortels die teruggaan tot duizenden jaren voor Christus. In 1976 werd onder de militaire dictator a.k.a. president Park Chung-hee de ‘Cannabis Control Act’ ingevoerd en sindsdien is wiet voor Zuid-Koreanen niet alleen illegaal in hun eigen land maar ook in de rest van de wereld.

Rondom de legalisering in Canada, die wereldwijd het nieuws haalde, waarschuwden Koreaanse autoriteiten dan ook nog maar eens dat er voor hun inwoners niets maar dan ook niets verandert.

Wietverbod voor toeristen, expats en studenten

‘Wietrokers zullen gestraft worden volgens de Koreaanse wet, zelfs als ze dat deden in landen waar wietroken legaal is’, verklaart narcotica-politiechef Yoon Se-jin tegenover The Korea Times. ‘Er wordt geen uitzondering gemaakt.’

Het bevestigt ook het bovengenoemde Twitterbericht van de ambassade op ‘legalization day’ in Canada (woensdag 17 oktober). Toen vroegen de diplomaten al aan Zuid-Koreanen om ‘alsjeblieft voorzichtig te zijn en geen illegale daad te verrichten en gestraft te worden’.

Zuid-Koreanen moeten opletten wat ze op de sociale media uploaden aangaande wiet… [beeld: Gustavo Frazao/Shutterstock]

En we hebben het ook niet over een of twee verdwaalde Zuid-Koreanen voor alle duidelijkheid. Vorig jaar bijvoorbeeld bezochten 286.000 van hen Canada en permanent studeren er momenteel zo’n 23.000 Zuid-Koreaanse studenten in het land. En al die lieve mensen mogen dus geen jointje opsteken tijdens vakantie of studie!

Cannabis niet enorm populair in Zuid-Korea

Maar ook in de VS – waar legale wiet in steeds meer staten beschikbaar is – en Nederland is blowen streng verboden voor Zuid-Koreaanse toeristen, expats en studenten. Lekker kut dan, maar we moeten er wel gelijk bij zeggen dat cannabis een relatief onpopulaire drug is in het Koreaanse thuisland.

Uit een onderzoek uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat het cannabisgebruik weliswaar stijgt maar nog steeds minder populair is dan bijvoorbeeld een harddrug als methamfetamine (crystal meth). In 2015 arresteerde de politie bijna 12.000 mensen voor drugsmisdrijven, best weinig natuurlijk op een bevolking van meer dan 50 miljoen. Maar van al die arrestaties was minder dan één procent vanwege cannabis, al stijgt dat aantal de afgelopen jaren wel redelijk snel (1.044 mensen in 2017).

Speuren op de sociale media

Natuurlijk kunnen de autoriteiten onmogelijk iedere burger controleren – daarvoor moet je bij de noorderburen van Kim Jong-un zijn – en dat gaan ze dan ook niet proberen. Ze gaan met name focussen op ‘verdachte drugssmokkelaars’ en ‘mensen met een voorgeschiedenis van cannabis overtredingen’. Maar ambtenaren zeggen ook dat ze de sociale media-posts in de gaten houden van Koreanen die over wiet praten.

Degenen die linksom of rechtsom gepakt worden kunnen een boete van maximaal 43.500 euro tegemoet zien én een maximale gevangenisstraf van 5 jaar…

[openingsbeeld:  Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertenties)