(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tientallen jaren werd er alleen op de universiteit van Mississippi staatswiet gekweekt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek in de VS. Maar die enkele tientallen kilo’s cannabis waren van bedroevend slechte kwaliteit, dus nu pakt de federale overheid – die cannabis trouwens nog steeds verbiedt voor consumenten – het anders aan. Men zoekt professionele telers die duizenden kilo’s eersteklas wiet kunnen leveren!

De toch wel opmerkelijk te noemen oproep van de federale autoriteiten voor ervaren wiettelers komt van het National Institute on Drug Abuse (NIDA) via de ‘Federal Business Opportunities‘ website. Bedrijven die kans willen maken op de overheidsopdracht moeten een zogeheten ‘capability statement’ insturen, waarbij het sowieso de bedoeling is dat zij diverse strains en cannabisproducten kunnen produceren. Ook moeten ze zijn uitgerust met een voorraadruimte waar ten minste vijfduizend kilo in kan worden bewaard!

Goed nieuws voor de wetenschap

Het feit dat NIDA nu eindelijk eens gas geeft met de (professionele) wietteelt is goed nieuws voor de wetenschappelijke wereld, die fatsoenlijke cannabis nodig heeft voor beslissende klinische proeven. Zulke onderzoeksprojecten mogen in de VS alleen doorgang vinden met goedkeuring van de feds. En zoals gezegd was tot nu toe de enige producent sinds 1968 (!) die deze ‘staatswiet’ mocht telen de University of Mississippi.

De plotselinge koerswijziging na veertig jaar is voer voor speculatie op de Amerikaanse collega-websites van CNNBS. Zij denken bijvoorbeeld dat het langverwachte ontslag van justitieminister Jeff Sessions – een erkende wiethater – een rol speelt, nu hij de gang van zaken niet langer kan frustreren. Als indicatie van hoe zijn ontslag invloed heeft op de cannabisindustrie: in de uren na zijn ontslag knalden de beurskoersen van wiettelers als Tilray, Canopy Growth en Aurora Cannabis omhoog!

De wetenschappelijke onderzoekers in de VS kunnen eindelijk fatsoenlijk aan de slag met kwalitatieve cannabis! [foto: content diller/Shutterstock]

Waaraan moet een federale wietleverancier voldoen?

De eisen die de federale overheid stelt aan de potentiële leveranciers zijn stevig en het is voor Nederland ook interessant om ze eens te bekijken, aangezien wij ook met staatswiet willen gaan experimenteren.

De bedrijven moeten uitgerust zijn om wiet te kweken uit ‘buitenlandse bronnen’, ofwel met zaad uit bijvoorbeeld Canada of Nederland. Ze moeten in staat zijn om cannabis-concentraten te extraheren met uiteenlopende THC en CBD-ratio’s, tot en met wat ze ‘pure THC of pure CBD-producten’ noemen en waarin minimaal 99 procent van de betreffende cannabinoïde moet zitten.

Ook is het vereist dat ze ‘gestandaardiseerde wietsigaretten’ kunnen maken, ofwel voorgedraaide pure joints van steeds dezelfde kwaliteit en sterkte.

Verder moeten ze in staat zijn alles goed op te slaan en er de vereiste FDA-voorwaarden op te plakken (de FDA is de voedsel en medicijnen waakhond in de VS). Uiteraard geldt ook de eis dat men in staat is om de cannabis goed beveiligd naar wetenschappers in heel de VS te sturen. Het bedrijf moet ook alle licenties en vergunningen in huis hebben om te mogen werken met ‘controlled substances’ (drugs).

Gaat Trump cannabis landelijk legaliseren?

Het begint er dus allemaal een beetje op te lijken bij de Trump-regering. Er gaan ook nog steeds geruchten dat hij – nu de tussentijdse verkiezingen achter de rug zijn – wellicht open staat voor een federale legalisering van cannabis. In het Congres en de Senaat circuleren daarvoor al meerdere wetsvoorstellen, die dwars door de beide politieke partijen lopen.

Ook de wetenschappelijke en universitaire wereld begint wakker te worden voor wat betreft onderzoek met cannabis (de echte en niet de synthetische of inferieure Mississippi-wiet). Zo hebben 2 onderzoekscentra – NYU Langone Health and the Montefiore Medical Center en UC San Diego – aangekondigd dat ze klinische proeven gaan doen om het effect van wiet te testen op kinderen met autisme.

En ook zeer bemoedigend is het artikel in het wereldberoemde vakblad Science begin dit jaar, waarin wetenschappelijke onderzoekers worden aangemoedigd om cannabis research als een carrière te overwegen!

[openingsbeeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertentie)