(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tijdens de maandelijkse VOC vergadering kwam het verheugende nieuws binnen: Els en Manu van Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België zijn vervroegd vrijgelaten, na twee weken in de Antwerpse gevangenis. De derde van de TUP3, Frans zit nog steeds vast.

Louter goede bedoelingen

De TUP3 zitten vast sinds de enorme politie razzia tegen de club op 5 mei, waarbij op achttien adressen door heel België invallen plaatsvonden en vijf mensen gearresteerd: voorzitter Els, bestuurslid Manu Moreau en plantverzorger Frans. Omdat Frans geen hoger beroep heeft aangetekend tegen de verlenging van het voorarrest blijft hij vast zitten.

De afgelopen weken heb ik vooral veel aan Els moeten denken. Van de TUP3 ken ik haar het beste. Een door en door vreedzame vrouw met louter goede bedoelingen en jarenlang de ideale rechterhand van Joep Oomen, die haar door en door vertrouwde. Dat juist zij haar vijftigste verjaardag in de gevangenis door heeft moeten brengen is onverdedigbaar en onverteerbaar. En dat geldt natuurlijk ook voor de andere 17 TUPpers die slachtoffer zijn geworden van de razzia op 5 mei.

Aandacht mainstream media

TUP-lid en comedian Manu is na 2 weken vrij man, al moet ie nog wennen aan het weer zijn eigen eten koken, zoals hij zelf op zijn Facebook grapte…

Het duurde even voordat de verontwaardiging en woede over de hele gang van zaken doordrong tot buiten de kring van activisten en betrokkenen. Maar gelukkig berichtten ook grote Belgische media na enige tijd over dit schandaal en de desastreuze gevolgen voor de leden van TUP, met name de medicinale gebruikers. Zo vertelde Alain Bollen, vrijwilliger bij TUP in de krant Het Laatste Nieuws:

“Ik gebruik nu 4 jaar medicinale cannabis en ik heb terug levenscomfort. Ik hoef geen pijnmedicatie, anxiolitica en benzodiazepines meer te gebruiken. Medicinale cannabis is intussen aan een wereldwijde opmars bezig. De nodige onderzoeken werden en worden nog steeds gedaan. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kan ervoor zorgen dat medicinale cannabisgebruikers niet langer als paria’s en criminelen worden beschouwd.”

Mensen helpen

Op de website van Knack verscheen een krachtig protest van journalist Karel Michiels. “Els, Manu en Francesco hebben geen vlieg kwaad gedaan en zijn op geen enkele manier verbonden met het criminele milieu. Ze probeerden alleen maar om mensen te helpen, en hadden daarvoor zelfs de zegen gekregen van de rechter. En niet alleen van hem. Een thuiskweker getuigde dat hij recent de politie over de vloer kreeg om enkele planten in beslag te nemen. De agenten verwezen hem naar TUP, ‘omdat ze daar met rust worden gelaten.’

‘Veel wetshandhavers moeten noodgedwongen meedraaien in de war on drugs die momenteel gevoerd wordt onder invloed van N-VA, de enige partij het thema zo prominent blijft op de agenda blijft zetten’

Tenzij die agenten mee in een complot zouden zitten om zoveel mogelijk cannabisgebruikers naar TUP te lokken en hen dan collectief aan te pakken, typeert die reactie de houding van veel wetshandhavers die noodgedwongen moeten meedraaien in de war on drugs die momenteel gevoerd wordt onder invloed van N-VA, de enige partij het thema zo prominent blijft op de agenda blijft zetten.”

Populisten en christenen

Rechtse populisten en cannabis: ze kunnen er geen genoeg van krijgen. In België de N-VA, bij ons de PVV, het CDA en de andere christenpartijen. Onder het mom van bescherming van de jeugd zijn ze de grootste bondgenoten van straat- en huisdealers. Fraai voorbeeld: de gemeente Noordoostpolder, waar al jaren een nuloptie is en dus geen enkele coffeeshop in de wijde omtrek. Het voorspelbare resultaat: “De politie in Noordoostpolder krijgt maar geen vat op de drugdealers en dealertjes die drugs verkopen in Emmeloord en de dorpen”, aldus lokale krant De Stentor deze week.

Zelfs het plaatselijke CDA is inmiddels overstag en begrijpt dat het beste middel tegen het illegale circuit een gereguleerd verkooppunt is.

Verkeerde prioriteiten

Terug naar Antwerpen. De kans is niet denkbeeldig dat de razzia als een boemerang terug zal gaan slaan op het stadsbestuur en burgemeester Bart de Wever, tevens partijleider van de N-VA. Om in tijden van terroristische dreiging zoveel capaciteit en belastinggeld in te zetten om een transparante, vreedzame vereniging van volwassen burgers kapot te maken is aan geen kiezer uit te leggen.

Temeer omdat Trekt Uw Plant al twee keer in hoger beroep is vrij gesproken.

Eindelijk publieke discussie

De publiciteit over de razzia en de gevolgen voor de leden zorgt in elk geval voor discussie. De VRT, de Vlaamse publieke omroep, liet professor Tom Decorte van de Universiteit van Gent aan het woord over de razzia bij TUP. Hij doet al jaren onderzoek naar Cannabis Social Clubs. DeCorte: “In alle internationale wetenschappelijke kringen is er een totale consensus: een repressief drugsbeleid werkt niet. Op heel veel plaatsen in de wereld begint men dat te snappen, maar dus niet in Antwerpen. En dat is een groot probleem.”

Laten we hopen dat het TUP drama het keerpunt zal zijn op weg naar legalisering van cannabis in België. En dat de club na een derde vrijspraak een stevige vergoeding toegekend krijgt voor de geleden schade.

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)