(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een van de betere tv programma’s van de publieke omroep: de Keuringsdienst van Waarde. Sinds 2003 zoekt het team van Teun van de Keuken naar het échte verhaal over producten die we dagelijks gebruiken, van speltbrood tot zalmfilet en van wijn tot de ‘kaas’ op pizza’s. De vraag is: wanneer duikt de Keuringsdienst eens in de wietwereld?

Zalmforelfilet is niets anders dan roze geverfde forel, zo weten we dankzij de Keuringsdienst van Waarde. Foto: Luca Santilli, Shutterstock

Geverfde forel en brood met mensenhaar

De formule is ijzersterk: de redacteuren van de Keuringsdienst beginnen met bellen. Ze stellen simpele vragen als ‘waar wordt uw product gemaakt?’ en ‘wat voor soort kaas gebruikt u?’ Ook vragen ze altijd of ze met de camera langs mogen komen om het productieproces te filmen. Vaak mag dat niet, maar vaak ook wel, zodat de Keuringsdienst tot in China onderzoek heeft gedaan. De resultaten zijn meestal onthullend en regelmatig hilarisch. Zo bleek ‘zalmforelfilet’ niets anders dan roze geverfde forel en wordt het broodverbetermiddel dat in vrijwel al ons brood zit gemaakt van… mensenhaar.

Eén onderwerp is in veertien jaar Keuringsdienst van Waarde nog nooit aan bod gekomen en dat is cannabis

Cannabis

Eén onderwerp is in veertien jaar Keuringsdienst van Waarde nog nooit aan bod gekomen en dat is cannabis. Dat is niet alleen jammer omdat ongeveer een miljoen Nederlanders weleens cannabis consumeert, maar ook omdat de wietwereld ruim voldoende stof biedt voor kritisch journalistiek onderzoek. Hoe interessant zou het zijn om bij een aantal coffeeshops samples te kopen die onder dezelfde naam op het menu staan en te onderzoeken wat er echt in de zakjes zit? Of een breder onderzoek naar de prijzen in coffeeshops in verschillende delen van het land?

Hoe interessant zou het niet zijn om te zien of die Sour Diesel wel echt Sour Diesel is? Of waar die vandaan komt bijvoorbeeld? Foto: Doug Shutter, Shutterstock

De lijst met onderwerpen is moeiteloos aan te vullen. De grote wiet-olie of CBD olie test. Een vergelijkend warenonderzoek naar draagbare vaporizers. Iemand met verstand van zaken die de grote merken voedingstoffen voor cannabisteelt kritisch onder de loep neemt. Ook de zadenindustrie leent zich uitstekend voor een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Zijn al die honderden soorten werkelijk allemaal verschillende strains? Het zal zeker niet meevallen om te achterhalen hoe de vork in de steel zit, maar daar laat het programma zich -terecht- nooit door weerhouden.

The Cannabist

Wie zich moeilijk kan voorstellen dat mainstream consumentenprogramma’s zich met cannabis bezig gaan houden: in de Verenigde Staten groeit het aantal voorbeelden. Voor mijzelf is The Cannabist een belangrijke inspiratiebron, de website van The Denver Post, de grootste krant van Colorado, de eerste Amerikaanse staat die cannabis, ook voor recreatief gebruik, legaliseerde. The Cannabist brengt Journalistiek op hoog niveau over all things cannabis, zonder de sensatiezucht of achterhaalde clichés die in de mainstream media nog steeds domineren. Een verademing.

The Cannabist brengt Journalistiek op hoog niveau over all things cannabis, zonder de sensatiezucht of achterhaalde clichés die in de mainstream media nog steeds domineren. Een verademing

Documentaire

Over The Cannabist is een fascinerende documentaire gemaakt, Rolling Papers, een aanrader voor zowel cannabisliefhebbers als journalisten. Ricardo Baca, de journalist die The Cannabist opzette en door zakenblad Forbes tot een van de “seven most powerful people in cannabis” wordt gerekend, is één van de sprekers op Cannabis Bevrijdingsdag. We sturen de redactie van de Keuringsdienst van Waarde een uitnodiging.

[Openingsfoto: Stokkete, Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)