(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Waarom heeft @vocnederland een symbool van kolonisatie, slavernij & volkerenmoord als logo?” aldus een vraag die ons via Twitter werd gesteld. Afzender: @DeGrauwEeuw, “tegenantwoord op de verheerlijking van de gouden eeuw”. Tijd voor uitleg van de VOC-voorzitter.

Het VOC, sinds 2009

Een stukje geschiedenis: het – nieuwe – VOC werd opgericht in januari 2009, een paar weken na het eerste Cannabis Tribunaal in Nieuwspoort, Den Haag. Citaat uit een van de eerste VOC brochures: “Dit evenement bracht een groot aantal mensen, organisaties en netwerken bij elkaar. Zij hadden en hebben één ding gemeen: ze willen af van het verbod op de plant.”

Knipoog

Tot 20 april 2012 heten we Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod, vanaf die datum werden we een stichting met als naam Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. “Naam en logo knipogen naar de roemruchte Verenigde Oostindische Compagnie”, aldus de eerder genoemde brochure, “én de opmerking van toenmalig minister president Balkenende over de VOC-mentaliteit:

Laten we blij zijn met elkaar, laten we optimistisch zijn!
Laten we zeggen: Nederland kan het weer!
Die VOC-mentaliteit: over grenzen heen kijken, dynamiek!
Toch?

Het eerste en roemruchte VOC in Nederland op een schilderij ‘VOC Senior Merchant’, door Aelbert Cuyp, c. 1640-60 [Everett – Art/Shutterstock]

Net zoals in 1976, toen we het gedoogbeleid invoerden, zou Nederland weer Gidsland kunnen zijn op het gebied van cannabis

Hoewel ik zelf één van de oprichters van het VOC ben, zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen wíe destijds met die naam op de proppen is gekomen. Wat ik me wel herinner is hoezeer de woorden van CDA’er Balkenende aansloten bij onze visie op het vastgelopen cannabisbeleid. Inderdaad, we zouden blij moeten zijn met elkaar en optimistisch, we zouden over de grenzen heen naar de ontwikkelingen in het buitenland moeten kijken en zeggen: Nederland kan het weer!

Net zoals in 1976, toen we het gedoogbeleid invoerden, zou Nederland weer Gidsland kunnen zijn op het gebied van cannabis.

Krans van wietbladeren

Wisten wij dan niet dat onder vlag van de oorspronkelijke VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie, op grote schaal gruwelijke mensenrechtenschendingen en ordinaire roof plaats hebben gevonden? Ja, dat wisten wij wel. Maar juist door de VOC letters – feitelijk het eerste logo ter wereld – te omringen met een krans van wietbladeren steken we de draak met de oorspronkelijke VOC. In het verleden hebben we óók reacties gehad van mensen die vinden dat wij de oorspronkelijke VOC onteren met ons logo. Die mensen leggen we dan uit dat de oude VOC op zeer grote schaal opium verhandelde.

VOC-vergadering

Na negen jaar acties, campagnes, lobby en evenementen is de naam VOC vrij goed ingeburgerd bij politici, journalisten en het grote publiek. Hetzelfde geldt voor ons logo. We hebben een paar jaar geleden al eens een nieuw logo laten ontwerpen, volledig ontdaan van wietblaadjes, superstrak zogezegd. Destijds was er geen meerderheid voor te vinden.

We hebben de mensen van @DeGrauweeuw uitgenodigd op onze maandelijkse VOC vergadering om hun bezwaren toe te lichten en hun verhaal te vertellen. Want laat één ding duidelijk zijn: het bagatelliseren, laat staan verheerlijken van de wandaden van de oude VOC is wel het laatste wat het nieuwe VOC zou willen.

PS: wie meer wil weten over hoe fout de oude VOC was, lees ‘Roofstaat: wat iedere Nederlander moet weten’ van Ewald Vanvugt

[beeld: ‘VOC Senior Merchant, by Aelbert Cuyp, c. 1640-60’ Everett – Art/Shutterstock]
(advertentie)