(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zonder vrijwilligers geen Cannabis Bevrijdingsdag en geen VOC. Daarom deze week een ode aan al die mannen en vrouwen, jongens en meisjes, die zich onbetaald inzetten om het cannabisverbod kapot te krijgen.

John F. Kennedy

Deze week kreeg ik een mailtje met als onderwerp ‘Vrijwillig flyeren Cannabis Bevrijdingsdag’. Citaat: “Ik zou graag vrijwillig flyeren voor jullie evenement. De afgelopen twee jaar ben ik er ook geweest en vind dat veel meer mensen er vanaf moeten weten.”

Kijk, zoiets geeft de burger – en de activist – moed. Als stichting moet het VOC het hebben van mensen die, om met John F. Kennedy te spreken: niet vragen wat het VOC voor hen kan doen, maar wat zij voor het VOC kunnen doen.

Op het hoofdkantoor van het VOC wordt de Cannabis Bevrijdingsdag mailing naar alle coffeeshops voorbereid…

Sociale media

Zeker de laatste twee jaar melden zich duidelijk meer jongeren bij het VOC aan die willen helpen. In de eerste jaren kregen we nog wel eens de vraag waar we ons druk om maakten: cannabis was toch legaal? Tegenwoordig hoeven we niet meer uit te leggen dat het toch echt anders in elkaar zit. De paradoxen, tegenstrijdigheden en onrechtvaardigheid van ons cannabisbeleid zijn nu wel tot iedereen doorgedrongen. Ongetwijfeld spelen social media een belangrijke rol in het verspreiden van informatie en bewustzijn over de Hollandse Hennepoorlog.

Het team vrijwilligers dat er elk jaar voor zorgt dat Cannabis Bevrijdingsdag op rolletjes loopt telt op dit moment acht nationaliteiten

Maar dat wil niet zeggen dat het letterlijke handwerk niet meer nodig is: flyers verspreiden, posters plakken, mailings samenstellen, brochures publiceren, brieven en opiniestukken schrijven, evenementen organiseren en natuurlijk het gesprek aan gaan met sceptici en tegenstanders. Bij al die activiteiten zijn vrijwilligers onmisbaar. Gelukkig hebben we ze in alle soorten en maten en uit alle provincies. Het team vrijwilligers dat er elk jaar voor zorgt dat Cannabis Bevrijdingsdag op rolletjes loopt telt op dit moment acht nationaliteiten: Belgisch, Frans, Engels, Portugees, Bulgaars, Indiaas, Amerikaans en Nederlands.

Lopende meditatie

Als ik namen noem, doe ik de anderen tekort, dus geef ik een anonieme voorbeeld. Eén van onze vrouwelijke Cannabis Bevrijdingsdag vrijwilligers is drie tot vier weken bezig om in Amsterdam flyers te verspreiden met een geheel eigen strategie, die ze haar “lo-fi marketing systeem’ noemt. Auto’s van Greenwheels, “funky hippie cars” en dure auto’s krijgen standaard een flyer onder de ruitenwisser, maar ze legt ze ook in fietsmandjes, in cafés en coffeeshops ze geeft ze persoonlijk aan mensen met de juiste vibe.

De inwendige mens wordt ook niet vergeten op Cannabis Bevrijdingsdag, want hier vergadert het catering team…

Het flyeren is een soort lopende meditatie, vertelde ze me laatst, uitstekende ontspanning na een dag werken. “En ik voel me dienstbaar aan het doel”, zei ze. “Cannabis is al mijn hele leven mijn bondgenoot. De plant heeft me nog nooit teleurgesteld.”

Cannabisverbod vernietigen

Dat is waar het om gaat en wat de Amerikaanse schrijver en geitenboer Doug Fine ‘working for the plant’ noemt: je geeft iets terug door je in te zetten voor legalisering van de plant. Dat kan op veel manieren en elke manier is belangrijk en waardevol. Het is een voorrecht om met zoveel verschillende vrijwilligers te mogen samenwerken als voorzitter van het VOC en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag.

Samen zullen we het cannabisverbod vernietigen en vrede afdwingen in de Hollandse Hennepoorlog. Upward and onward!

PS: wil je als vrijwilliger meehelpen met flyers verspreiden en posters plakken voor Cannabis Bevrijdingsdag, mail dan naar info@cannabisliberationday.org

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)