(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ze hadden vorig jaar al een klein belang genomen – 10% aandelen voor 191 miljoen dollar – in een Canadese wietproducent, maar deze week komt de echte klapper. De Amerikaanse bierbrouwer Constellation Brands investeert liefst 4 miljard dollar in Canopy Growth, de grootste investering ooit in de cannabis industrie!

Bierbrouwer pompt 4 miljard dollar in legale wiet

Constellation Brands is de brouwerij die o.a. het bekende zomerbiertje Corona maakt en ook een dikke vinger in de wodka-pap heeft. Maar de alcoholconsumptie daalt gestaag terwijl de wietconsumptie juist snel stijgt. reden voor de Amerikanen om in oktober vorig jaar al een eerste investering te doen in de legale cannabisbranche, zie ons artikel van 1 november: ‘Amerikaanse drankgigant stapt in legale wiethandel’.

Toen ging het nog om een ‘klein bedrag’ van 191 miljoen dollar, waarvoor men 10% van de aandelen van Canopy Growth kreeg. Deze week maakte de Amerikaanse drankengigant bekend dat het 4 miljard dollar in het Canadese (medi)wietbedrijf pompt, waarmee het totale belang van de Amerikaanse brouwer op 38% komt.

Beurskoers Canopy Growth knalt door plafond

Nadat het nieuws woensdag bekend werd gemaakt door de beide bedrijven, knalde het aandeel Canopy Growth – dat zowel in New York als in Toronto op de beurs staat genoteerd – omhoog. Uiteindelijk sloot het deze historische dag af met een koerswinst van bijna 30 procent!

Overigens zijn er voor de bierbrouwer nog opties om een nóg groter aandeel te verwerven in de Canadese cannabisproducent die wereldwijd de nummer 1 wil worden. Dat gaat dan nog een keer 3,4 miljard dollar kosten maar daarna heeft Constellation Brands dan ook meer dan 50% van de aandelen en dus de absolute zeggenschap.

Analisten prijzen de stap van de bierbrouwer en verwachten ook dat het bedrijf ervan profiteert van het zogeheten ‘first-mover advantage’, ofwel het feit dat het het eerste grote alcoholbedrijf is dat in de legale wiet stapt.

Drank, tabak en… cannabis

Ondernemers in de cannabisbranche voorspelden al langer dat de grote tabaks- en drankenjongens interesse zouden tonen in de snelgroeiende wietindustrie. En na de grootste investering ooit van woensdag is de algemene consensus op de beurs dat ‘de bereidheid van grote bier- en drankenfabrikanten en andere spelers om grote investeringen te doen – en grote risico’s te lopen – in de ontluikende wietindustrie’ nu een feit is.

‘Deze alcohol- en tabaksondernemingen beginnen de cannabisbranche beter te begrijpen en zien de mogelijkheden voor forse groei’, zegt deskundige Beth Stavola van MPX Bioceutical Corp. tegen de website Marketwatch.

‘Drankjes die op sociale wijze de stemming beïnvloeden (wietbiertjes bijvoorbeeld, red.) zijn een natuurlijke zijsprong voor hun business.’ En deze expert voorspelt nog veel meer initiatieven op dit vlak, aangezien mensen steeds meer bezig zijn met gezondheid en alcohol daarin steeds slechter past, in tegenstelling uiteraard tot cannabis…

Zelf beleggen in wiet op de beurs?

Nou denk je ondertussen wellicht: hoe kan ik ook een financieel graantje meepikken op de beurs? Welnu, check deze video maar eens:

[openingsbeeld: Kitsada Vector/Shutterstock]
(advertenties)