(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ben je ook zo verzot op de pure wietsmaak van cannabisconcentraten? Dan heb je twee weken geleden vast gesmuld van Plantariums artikel over Rosin, het enige cannabisconcentraat dat je veilig zelf kunt maken. Vandaag wordt het nóg mooier want je krijgt allerhande tips en trucs om je eigen Rosin concentraat te persen.

In ons vorige artikel over Rosin, namen we je mee in de ontstaansgeschiedenis van het Rosin persen. Ook verklaarden we waarom er zo enthousiast op Rosin wordt gereageerd door de medicinale- en recreatieve cannabisgebruiker. We sommen de highlights van dat artikel nog even puntsgewijs voor je op:

  • Rosin extractie is een extractie-methode zonder oplosmiddelen. Er blijft dus geen residu achter in je eindproduct en je hoeft niet te werken met licht ontvlambare stoffen.
  • Rosin extractie is een relatief nieuwe manier van extraheren en is een Amerikaanse innovatie die Plantarium op de voet volgt.
  • Bij Rosin extractie pers je de cannabinoïden (actieve stoffen zoals THC en CBD) en terpenen (de geur- en smaakstoffen) direct uit de bloemtoppen of hasj, door een micronzak. Het extract dat je overhoudt is zeer potent en smaakvol.
  • Het Rosin extract is te gebruiken als concentraat voor wietolie, maar ook om puur van te genieten. Gebruik hiervoor een zogenoemde dab-rig (een waterpijp met een speciaal opzetstuk) of een verdamper die geschikt om extracties en concentraten te roken.

Shiskaberry Flower Rosin Cream. Foto: Alejandro Flores Casla

Hoe werkt het?

De actieve stoffen uit cannabis bevinden zich in de zogenoemde trichomen, ook wel bekend als kristallen. Dit zijn de plakkerige, witte bolletjes hars die je op de wiettoppen ziet. Deze trichomen hebben een bepaalde grootte en worden gemeten in microns. De grootte van trichomen verschilt per wietsoort, en kan zelfs bij planten van dezelfde soort verschillen.

Bij Rosin extractie maak je gebruikt van hitte, druk en een zeef om de trichomen te scheiden van het plantmateriaal. De hitte maakt de trichomen vloeibaar en de druk zorgt ervoor dat ze zich van het plantmateriaal scheiden.

Glass, wax of oil?

Rosin extracties, en eigenlijk alle cannabis extracties (dus ook CO2, butaan en alcohol extracties) zijn onder bizar veel verscheidene namen te vinden. Butter, wax, cheddar en oil zijn allemaal benamingen van cannabis extracten. De benaming zegt eindelijk het meest over de viscositeit van het extract. Met viscositeit bedoelen we de vloeibaarheid van het extract.

Een glass of shatter extract is een hard, goud-geel extract dat bijna doorzichtig, fragiel en breekbaar is. Vandaar de naam glass. Een butter is een extract dat een boter-achtige substantie heeft, goud-geel tot donkerbruin van kleur en extreem plakkerig is.

Deze benamingen zeggen dus eigenlijk niet zo veel over de kwaliteit van het extract of de manier van extraheren. Wel kunnen we voorzichtig iets zeggen als we kijken naar de viscositeit van het extract en de verhouding tussen cannabinoïden en terpenen. Hoe meer terpenen een extract bevat, hoe vloeibaarder.

Rosin

Hoe meer terpenen, hoe vloeibaarder het Rosin concentraat. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Experimenteer!

Tip! Doordat de meeste terpenen sneller verdampen dan cannabinoïden kun je met de hoogte van je temperatuur spelen met de viscositeit van je extract. Extracten gemaakt op lage temperatuur (70-90 graden Celsius) krijgen sneller een butter-, wax- of olie-achtige viscositeit. Extracten gemaakt op hoge temperatuur (95-120 graden Celsius) krijgen eerder een shatter- of glass-achtige viscositeit.

Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden bij het maken van Rosin extracties, is dat je per cannabissoort moet experimenteren wat de ideale verhoudingen zijn. Experimenteer dan vooral met het aantal graden Celsius, de druk in bars, de duur van de persing, en de hoeveelheid wiet of hasj in de micronzak. Bedenk dus voordat je aan een Rosin extractie begint goed wat je wil bereiken, maximale opbrengst of hoge kwaliteit? Behoud van terpenen of juist voornamelijk cannabinoïden. We adviseren om altijd een logboek bij te houden, zodat je achteraf nog weet welke persing wel en welke persing niet goed werkte.

wietolie

Rosin kun je prima gebruiken om wietolie van te maken. Foto: Creativan, Shutterstock

Tips en trucs

  • Een open deur, en tevens al in ons vorige artikel genoemd maar toch de moeite van het benoemen waard: hoe hoger de kwaliteit van het beginproduct, hoe hoger de kwaliteit van het extract.
  • Gebruik zo vers mogelijke cannabis. Idealiter vries je de wiet 24 uur na het oogsten in, en pers je na 24 tot 36 uur in de vriezer. Heb je geen mogelijkheid tot het invriezen van de cannabis, kies dan voor een Boveda om de luchtvochtigheid op 62% te houden.
  • Zet niet te veel druk. Bouw de druk langzaam op en stop met het verhogen van de druk op het moment dat je het Rosin-extract ziet lopen.
  • Laat de cannabis niet te lang onder de persplaten liggen. Gebruik als maximale perstijd voor toppen 35 seconden en voor kief of bubbelhasj 65 seconden. Dit om verbranding tegen te gaan.
  • Gebruik ongebleekt bakpapier tussen de persplaten om je extract op te vangen. Zo hou je de pers schoon en is het extract gemakkelijk van het bakpapier te verwijderen met een tooltje.
  • Laatste tip: Google en YouTube zijn je vriend en vijand. Er is veel geschreven en gefilmd over Rosin extracties. Sommige artikelen en filmpjes zijn zeer informatief andere kloppen van geen kant. Experimenteer zelf en zorg dat je informatie uit betrouwbare bronnen, zoals cannabis-expertisecentrum Plantarium, verkrijgt.

Tot zover ons tweede artikel over Rosin extracties. Veel succes met experimenteren en het maken van je eigen extracties. Voor tips en trucs, Rosin persen, en allerlei Rosin accessoires ben je altijd welkom in onze winkel in het mooie Nijmegen. Plantarium out!

[Openingsfoto: Keith Manfredi, Shutterstock]
(advertentie)