(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De waarheid achterhaalt de leugens soms veel te traag, zeker als het gaat om ingesleten vooroordelen ten aanzien van wiet. Na tientallen jaren van vuile overheidspropaganda tegen onze plant is dat ook weer niet heel vreemd, maar toch ruimen wij graag deze 5 misverstanden uit de weg. Dan zijn we er maar voorgoed vanaf, nietwaar?

 

Debunken

Hoewel het natuurlijk onmiskenbaar de goeie kant op gaat met cannabis – zeker als we even voorbij onze eigen landsgrens kijken – leven er nog steeds vooroordelen, mythen en zelfs klinklare leugens over wiet. En dat kan echt niet (meer)!

Vandaar dat we er vandaag 5 op een rij zetten en standrechtelijk – lees; met keiharde feiten/waarheden – executeren, of debunken zoals dat in internetjargon heet.

Mythe I – Cannabis is een gateway drug

Zolang er sprake is van de war on drugs, reppen onze tegenstanders ook over wiet met begrippen als ‘stepping stone theory’ en ‘gateway drugs’. Beide betekenen hetzelfde, namelijk dat je min of meer automatisch van en dankzij wiet aan de zwaardere, harddrugs gaat. Hoewel je met name in de jaren tachtig werd (*ahum) doodgewaarschuwd met dit soort onheilsmeldingen, duiken ze ook anno 2019 nog steeds regelmatig op!

Maar populair of niet onder wiethaters, wetenschappelijk onderzoek toont toch echt hun ongelijk aan. Er is simpelweg geen hard bewijs dat een hijs wiet je naar de harddrugs voert alsof je een mak schaapje bent aan de vooravond van het Suikerfeest…

Tuurlijk is het waar dat cannabis vaak de eerste ‘illegale drug’ is die mensen in hun leven gebruiken. Maar het is geen substantie die gelinkt wordt aan degenen die verder gaan met het proberen van andere substanties. De 2 substanties waarvoor dat wél geldt (en die vaak worden aangetroffen bij mensen met serieuze verslavingsproblemen met crystal meth, heroïne en cocaïne) zijn – je raadt het vast – ALCOHOL en NICOTINE.

Kijk uit mensen, zo ga je eruitzien als je aan die wiet begint!

Mythe II – Wietgebruik veroorzaakt kanker

Nog even op voorgaande zin voortbordurend; onder zelfverklaarde tegenstanders van cannabis is het populair om te roepen dat wiet roken schadelijker voor je is dan tabak. Zo slecht zelfs dat het je rechtstreeks naar longziektes en kanker leidt.

Echter; uit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van UCLA’s Dr. Donald Tashkin blijkt dit eenvoudigweg niét het geval. Hun bevindingen laten zien dat wiet weliswaar ook kankerverwekkende stoffen bevat, maar in onvoldoende mate om kanker te veroorzaken. Sterker nog, dezer studie laat zien dat cannabis zelfs een beschermend effect heeft: het remt de groei van kankertumoren!

En los daarvan, je kan wiet tegenwoordig op heel veel andere manieren consumeren dan door het te roken: vaporizen (verdampen), eten of drinken bijvoorbeeld.

Mythe III – Wiet is hoogst verslavend

Ach ja, deze mag natuurlijk niet ontbreken in onze top 5, want hoewel stokoud hoor je ‘m al tientallen jaren regelmatig voorbijkomen uit de mond van tegenstanders. Helaas voor deze mensen valt slechts een heel kleine minderheid van alles cannabis consumenten in de categorie ‘verslaafd’.

Wetenschappelijke research toont aan minder dan 9 procent van alle gebruikers op een bepaald punt  ‘klinische afhankelijkheid’ vertoont, en dat vindt pas plaats na jaren van stevige consumptie…

Mythe IV – Cannabis veroorzaakt schizofrenie

Deze hoor je nog steeds te pas en vooral te onpas en met name in bijvoorbeeld Groot-Brittannië werken tegenstanders graag met dit schrikbeeld. Van blowen word je gek in het koppie, dat werk.

Echter, cannabis is gebruikt door ontelbare mensen die lijden aan een mentale ziekte, maar dan als een onderdeel van hun behandeling of een manier om te helpen ontspannen. THC, de psychoactieve component in wiet, kán paranoia en angst opwekken wanneer het in hoge gehaltes wordt genuttigd. Probeer daarom te achterhalen WAT je koopt en rookt, zodat het THC-percentage geen verrassing is of je er eentje bezorgt…

Mythe V – Wiet sloopt je hersencellen

Aha, de persoonlijk favoriet van onze minister-president en van andere fanatieke – zo niet agressieve – anti-cannabis expressionisten. Er zijn tijden geweest dat zelfs schoolkinderen deze theorie in de klas kregen opgediend tijdens drugsvoorlichting en zo.

Maar helaas, ook deze mythe gaan we debunken. Naarmate er steeds meer cannabisonderzoek op tafel ligt, wordt het duidelijk dat cannabinoïden zelfs anti-neurodegeneratief en dus neuroprotectief zijn! En dat betekent dat wiet kan HELPEN om het brein te BESCHERMEN tegen ziektes en verwondingen die worden veroorzaakt door een beroerte of hersentrauma.

Wel moeten we hier eerlijkheidshalve ook melden dat het brein van adolescenten (tieners/jongvolwassenen) nog steeds sterk in ontwikkeling is, en dat die het dus rustig aan moeten doen… behalve wellicht als ze mediwiet krijgen voorgeschreven door een arts.

[illustratie: 1Aljulew/Shutterstock]
(advertentie)