(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Misschien vraag je je af waarom je de geschiedenis van Power Plant zou moeten kennen. Heel simpel, omdat Power Plant – het welbekende PP-tje – een rasechte coffeeshopklassieker is. Een wietsoort die veel heeft bijgedragen aan de Nederlandse cannabiscultuur, en die na minstens 10 jaar nog steeds volop gekweekt wordt. 

Iedereen die ook maar iets over cannabis claimt te weten, dient Power Plant eigenlijk wel te kennen. PP veroverde ons land namelijk al in de jaren negentig. En aangezien wij met onze winkel (en tegenwoordig ook een webwinkel) zelf ook al 25 jaar in de Nederlandse cannabisindustrie zitten, nemen we je graag mee naar de hoogtijdagen van de wietsoort. Wat maakt de soort zo speciaal? En waarom kweken we Power Plant nog steeds, terwijl PP inmiddels al meer dan 10 jaar oud is?

PP is een zeer bekroonde soort en heeft diverse prijzen op haar naam staan. Nationaal en internationaal!

Dagga

Om de geschiedenis van Power Plant te begrijpen reizen we in gedachten af naar Zuid-Afrika. Daar, in de warme, bergachtige regionen van het oudste continent ter wereld, wordt cannabis al eeuwen gegroeid én gebruikt. Wiet had een spiritueel karakter en werd ingezet tijdens diverse rituelen van inheemse stammen. Tegenwoordig is cannabis veel toegankelijker in Zuid Afrika. Mede dankzij een recente wetswijziging, wat een zegen is voor de internationale cannabis beweging!

In Zuid Afrika wordt cannabis doorgaans ‘dagga’ genoemd; het woord is te vergelijken is met het Nederlandse woord ‘wiet’. Het enige verschil is dat dagga in de meeste gevallen sativa dominante soorten zijn, terwijl in Nederland juist meer indica dominante wietsoorten gerookt worden. Dat is ook logisch. Nederland is immers koud, nat en niet echt geschikt voor sativa’s buiten. Het warme Zuid-Afrika is dat juist wel, en men verbouwde er van oudsher exotische sativa’s. Wietsoorten met namen als KwaZoeloe en Rooibaard en natuurlijk de bekende Durban, naar de gelijknamige Zuid-Afrikaanse havenstad.

Trippy cannabis!

Voor veel veredelaars werden de inheemse Afrikaanse soorten gezien als de heilige graal, vooral in de jaren ’80 en ’90. In die tijd werden diverse expedities ondernomen om in de Afrikaanse jungle op zoek te gaan naar unieke landraces.
Stel je dat eens voor! Je werkt bij een Nederlandse start-up in wietzaadjes en wordt door je baas op het vliegtuig gezet. Na een ellendelange vlucht beland je in een jeep, om je met een machete een weg te hakken door dichtbegroeide jungle, geteisterd door zoemende malaria-muggen. De dorpsbewoners wezen immers naar die éne uitstekende bergtop, toen je tolk hen vroeg naar de beste dagga. Eenmaal aangekomen met het zweet op je voorhoofd krijg je planten onder ogen die je stoutste verwachtingen overtreffen. Zo harsrijk, zo dun, slank en enorm trippy! Snel verzamel je alle zaden die je maar kan vinden…

Kort bloeiende sativa’s

Er is trouwens een verschil tussen de Zuid-Afrikaanse sativa’s, en de sativa dominante soorten dichter bij de evenaar. Normaliter hebben sativa’s namelijk een erg lange bloeitijd. Soms zelfs van meer dan 13 weken! Iedereen die weleens een oudere Haze heeft gekweekt, weet dit. De Zuid-Afrikaanse dagga bleek echter een uitzondering. Deze soorten bloeiden een stuk korter, en dat betekende eenzelfde heldere, trippy high, zonder die ellendige lange bloeitijd!

Niet geschikt voor ’s avonds. Power Plant maakt actief, energiek en sociaal. Perfect voor overdag gebruik of een feestje tot diep in de nacht!

True bred strain

Onze PP stamt af van deze Zuid-Afrikaanse dagga. In het begin van de negentiger jaren begon de Nederlandse zadenveredelaar Dutch Passion namelijk met de creatie van Power Plant. En dat is best bijzonder, want de soort is namelijk nooit met andere, afwijkende soorten gekruist. Tegenwoordig is dat wel de standaard namelijk.

Men neme een vrouwelijke sativa van soort X en kruist die met mannelijke pollen van indica Y. Dat kan allemaal, maar bij de creatie van PP verliep het anders. De voorlopers van Power Plant zijn namelijk continu teruggekruist met de nakomelingen. Dat betekent dat Dutch Passion de meegenomen zaden uit Zuid Afrika continu terugkruiste met planten uit dezelfde partij zaden. En ja, dat is je reinste inteelt! Maar, het betekent wel dat de soort daardoor erg sterk is, snel groeit en bovendien enorm uniform en stabiel is. Elk zaadje uit je verpakking wordt ongeveer dezelfde plant.

Carrièretijger

Eind jaren negentig was het dan zover: Power Plant werd in 1997 door Dutch Passion op de markt gebracht. Het bleek direct een echte coffeeshop veroveraar. Op het moment dat de schappen gevuld werden, gingen de plastic gripzakjes met PP als warme broodjes over de toonbank.

De snelle opkomst en het succes van de wietsoort had vier voornaamste redenen. Ten eerste natuurlijk de catchy en veelbelovende naam. Een plant met kracht. Daarnaast bleek Power Plant een zeer makkelijk te klonen plant. De stekken die de moederplanten gaven wortelden enorm snel en waren veerkrachtig. Hierdoor werd ze ook erg gewild als kloon, wat de leveranciers van de coffeeshops omarmden, dat begrijp je.

Power Plant is daarnaast een sterke plant die snel herstelt van beschadigen. Dat maakte haar ook uitermate geschikt voor een SCroG en diverse snoeitechnieken. Als derde leverde PP een enorm goede opbrengst, en last but not least had de wietsoort een gunstige blad-tot-calyx ratio. Dat bekent dat haar toppen erg weinig uitstekende bladeren hebben. Het maakt haar makkelijk te knippen.

Mega Power Plant van Spliff Seeds is één van de opvolgers van PP. Ze levert nóg meer opbrengst en heeft een iets zoetere smaak.

Nog steeds favoriet

Tegenwoordig is PP nog altijd een vast onderdeel op de menukaart van de Nederlandse coffeeshop. En terecht als je het ons vraagt. Ze heeft een gemiddeld tot hoog THC percentage en een upliftend, energiek en sociaal effect. Daarbij is PP niet erg geschikt voor de beginners of cannabis gebruikers met een lage tolerantie. De combinatie van het cannabinoïden- en terpenenprofiel zorgt voor een mentale high die de stemming verbeterd. Je wordt er helder van en de soort creëert een sociale vibe, mits goed gekweekt natuurlijk. Geweldig dus voor een bezoekje aan je oma op zondagochtend of een saaie vergadering die wel een creatieve impuls kan gebruiken. Als het gaat om aroma, ruikt een echte Power Plant aards met een klein vleugje citrus. Ze heeft een pittige smaak met een licht aroma van vers gezaagd hout.

Tip! Power Plant is berucht voor het uitdrogen van je mond. Zorg voor wat te drinken bij je wietje!

Eigenlijk zou iedereen die zijn of haar eigen cannabis kweekt Power Plant een keer een kans moeten geven. En natuurlijk heeft de soort een eigen groeipatroon, daar kunnen we je altijd meer over vertellen. Zo ook hoe je het maximale uit de plant haalt, en welke technieken je het beste op PP kunt toepassen. Dat verschilt namelijk nog weleens. Neem dus gerust contact met ons op via info@plantarium.nu. Of kijk eens op onze webshop of bezoek ons aan de Gerard Noodtstraat in Nijmegen. Ons team is je graag van dienst!

 

PS: Wist je dat je tegenwoordig ook een topje wiet bij Plantarium kunt laten testen? Legaal én kosteloos. Neem je sample dus mee en kom eens langs in onze winkel in Nijmegen.

(advertentie)