(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Spectaculair James Bond-achtig verhaal in Londen, met een flinke wietkwekerij in de hoofdrol. Een creatieve bende blijkt daar liefst 10 jaar lang grootschalig wiet te hebben geteeld in de kelder van een oud Victoriaans theater. Om daar (weg) te komen groeven ze bovendien een tunnel uit van 21 meter lang in een nabijgelegen huis!

Theatrale wiet

Over naar de plek des onheils, een uit 1897 stammend, Victoriaans theater in Deptford in het zuidoosten van de Britse hoofdstad Londen. Daar ontmantelde de politie begin vorige maand een ‘massive cannabis farm’ in de al tien jaar voor het publiek gesloten theaterkelder. Hoe massief? Nou, volgens de Metropolitan Police Service heeft de wietplantage in het afgelopen decennium jaar zo’n 40 miljoen pond opgebracht, ofwel een duizelingwekkende 46,5 miljoen euro!

Het spectaculaire nieuws is pas afgelopen weekend bekendgemaakt. Rechercheurs kwamen achter het bestaan van de kunstzinnige wietkwekerij nadat ze in een naburig huis de tunnelingang van de 21 meter lange tunnel naar het theater ontdekten. Overigens was dit Broadway Theatre – dat ooit plaats bood aan 750 bezoekers – al in de jaren zestig verbouwd tot winkelcentrum. De politie stuitte op de tunnel nadat ze in het huis van de buren op een inbraakmelding waren afgekomen.

Het Victoriaanse theater toen het nog niet voor winkels en wiet werd gebruikt…

Brits vakwerk

Een snuggere agent merkte dat de vloer in het toilet hol was. Na verdere inspectie vonden de dienders de tunnel, die vanuit de badkamer naar een privé-parkeerplaats leidde en van daaruit richting de enorme kelder van het oude theater.

De ingang van de wiettunnel zat verborgen achter een fake trapwand op het toilet…

De criminele bende – zoals de wiettelers steevast worden genoemd in de Britse pers – hadden zelfs een tweede schacht gebouwd voor de ventilatie. De stroom werd netjes afgetapt vanuit de appartementen next door om de kweeklampen en ventilatoren te laten draaien. De ingang van de tunnel – in de plee – probeerden ze te verbergen met een geheime trapdeur. Ze kozen voor de theaterkelder omdat die niet langer door het publiek kan worden betreden.

Een buurman tegen de krant Daily Mail: “Om te bedenken dat dit pal naast ons tien jaar lang plaatsvond zonder dat iemand van ons iets merkte is zeker verbazingwekkend. Ik was geschokt.’ Al hoorden het echtpaar bij nader inzien soms wel wat geluiden alsof er geboord werd. Maar dat was nooit erg lang en ze dachten dat het bouwvakkers waren omdat ze nu eenmaal aan een drukke weg wonen…

Tweede keer is het prijs

De praatgrage buurman weet echter ook te vertellen dat er eerder gedoe was in het appartementengebouw: in september trapten twee mannen de deur in van een studentenkamer waarvan ze vermoeden dat er een wietplantage zat. En waar de politie – toen ze op 1 oktober voor de tweede keer langskwamen vanwege een inbraakmelding – dus uiteindelijk de tunnel ontdekte!

De politie heeft drie mannen van 28, 45 en 47 jaar en een vrouw van 36 jaar gearresteerd op verdenking van de cultivatie van cannabis. Iets waar in Groot-Brittannië tot 12 jaar gevangenisstraf op staat…

(advertenties)