- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Biokweken #2: benut de penwortel!
De kweek-experts van CaNNaBiS growshop Plantarium helpen je om deze zomer de bloemetjes zo gezond mogelijk buiten te zetten. Vorige week tipten ze al over nuttige schimmels in de wortelomgeving; deze keer duiken ze nog dieper de grond in, naar de penwortel; het fundament van je wietplanten.
Voor je ligt het tweede artikel in de biokweek reeks! In ons vorige artikel las je over de mycorrhiza. De wortelomgeving met daarin nuttige schimmels die het wortelgestel van je wietplant versterken, vermeerderen en stimuleren. Nu gaan we het hebben over één van de voordelen van zaden ten opzichte van van stekken: de penwortel!
In een organische kweek wil je namelijk een zo gezond mogelijke wietplant. Daarvoor is het maximaal benutten van de penwortel een goed streven. Een zo lang mogelijke penwortel betekent ook meer beschikking over water. In dit artikel geven we je praktische tips!
Het fundament van je wietplant
Iedereen die weleens een wietzaadje heeft ontkiemd, weet dat er als eerste een klein wit worteltje uit het zaadje komt. Dit is de penwortel; de basis van een gezond wortelsysteem. Het is de langste en dikste wortel van onze geliefde cannabisplant, en heeft een paar belangrijke taken. Om te beginnen zorgt hij voor een stevigere verankering en groeit ie metersdiep in de aarde op zoek naar water.
Na het inplanten van het zaadje groeit de penwortel kaarsrecht naar beneden. Onder invloed van de zwaartekracht blijft het groeien en ontstaan er allerlei vertakkingen. Deze zijwortels groeien horizontaler en van de penwortel af, waardoor het wortelgestel meer volume krijgt. Aan deze vertakkingen groeien de wortelhaartjes, welke verantwoordelijk zijn voor de opname van water en nutriënten. De penwortel is dus eigenlijk het verlengde van de stam, maar dan onder de grond.
Tip #1: voorkom ronddraaiende wortels
Na het planten van je zaadje in een klein voorgroeipotje groeit de penwortel gestaag naar beneden. Op enig moment komt het in contact met de bodem en kan hij niet verder groeien. De penwortel vervolgt zijn reis en zoekt langs de randen van de pot naar meer water. Het resultaat daarvan is dat de penwortel rondjes gaat draaien in de bodem van het potje. Dat is niet per se erg, aangezien de penwortel na het verpotten toch wel direct naar beneden groeit.
Wel is het zo dat als een wietplant té lang in het voorgroeipotje staat, de plant juist moeilijkheden bij het verpotten ervaart. Het wortelgestel is teveel gebonden en minder geneigd om nieuwe vertakkingen aan te maken. De termijn in een 0,8-literpotje ligt meestal tussen één en twee weken. In een 2-literpot duurt het gemiddeld twee tot drie weken voor je zou moeten verpotten.
Tip #2: wortelcirculatie geheel voorkomen
Wanneer je de wortelcirculatie helemaal wil voorkomen heb je drie mogelijkheden. Ten eerste kun je een ontkiemd zaadje direct in de volle grond zetten. Dat kan pas na de tweede week van mei, wanneer het klimaat en de bodemtemperatuur het toelaat. Zonder de voorgroeifase in een klein potje blijft je wietplant wel kleiner.
De tweede optie is om voor te groeien in potten van textiel. Deze kun je kant en klaar kopen maar kun je ook prima zelf maken. Koop dan wat worteldoek van textiel, een nietapparaat en ga creatief aan de slag. Je kunt zo ook een hoog en smal potje maken, waardoor je penwortel langer is. Je wortels groeien in het doek, waardoor ze niet gaan circuleren en draaien. In plaats daarvan ontstaan er meer nieuwe vertakkingen in het midden van de wortelkluit.
Een andere geschikte optie om circulerende wortels tegen te gaan, is gebruik maken van kleine 1 liter AirPots. AirPots hebben een vergelijkbare werking als potten van textiel. In ons vorige artikel geven we je tips over het groeien in deze speciale containers.
Tip #3: grondboor
De penwortel is in staat om enorm diep in de aarde te penetreren. Hij kan zelfs tot aan het grondwater komen en dat is een enorm voordeel van de kweek in de volle grond! Een lange penwortel betekent namelijk dat je wietplant meer voedingstoffen en water tot haar beschikking heeft. Het loont om de reis van de wortel door de aarde zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom deze praktische tip:
Pak een grondboor, trek handschoenen en maak je borst nat. Je gaat met de grondboor zo diep mogelijk in de aarde boren, precies op de plek waar je later het jonge plantje plant. Je maakt een smal gat, zo diep als mogelijk. Dit gat vul je met zeer luchtige, arme aarde met idealiter een wat grovere structuur. Vermijdt de fijne zaai- en stekgrond, deze klinkt te snel in. In het gat kun je ook wat kokos of perliet storten; hiermee voorkom je dat de aarde te compact wordt. Vervolgens zet je op de plek van het gat een bordje, waardoor je later precies weet waar je wietplant moet komen.
Het kan zijn dat de grond vol zit met wortels of keiharde klei. Dan is het uurtje zweten met de grondboor helemaal gunstig voor het groeien van de penwortel! Immers, je maakt de obstakels in zijn weg naar beneden kapot. En je hebt alvast wat aan je dagelijkse lichaamsbeweging gedaan, scheelt weer wat geld voor het sportschool-abonnement.
Tip #4: geef niet teveel water!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar water geven is de kunst van wiet kweken! Als je te veel water geeft komt er minder zuurstof bij de haarwortels, waardoor er minder effectief voeding opgenomen wordt, én het wortelgestel minder snel groeit. Je wil de penwortel juist laten zoeken naar water. Hierdoor zal hij ook veel dieper gaan groeien.
Laten we vooral hopen dat komende zomer weer net zo heerlijk warm is als vorig jaar (sorry klimaat). Een meterslange penwortel die bij het grondwater komt is dan een prettige bijkomstigheid. Heb je nog vragen? Of heb je tips die je graag wil delen? Laat het ons gerust weten. Ondanks dat we al 24 jaar bezig zijn met de cannabiskweek, leren we elke dag nog bij.