(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Morgen, 22 november, mogen we stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. De uitslag van deze vervroegde verkiezingen bepaalt wie Mark Rutte opvolgt als minister-president en heeft grote invloed op de kant die we met ons cannabisbeleid op gaan de komende jaren. 

VVD blinkt uit in nietszeggendheid en holle slogans

Mark Rutte heeft niets met cannabis. Hij zegt er zelden iets over en als hij dat wel doet, dan heeft hij het over troep en rotzooi. Rutte is ook de man die rechtsstaat-slopers en war on drugs-fanaten Ivo Opstelten en Fred Teeven het kabinet in haalde (op het ministerie van Justitie), met alle gevolgen van dien.

Dat Nederland internationaal zo ver achter loopt met cannabisbeleid is voor een groot deel te wijten aan Rutte.

Het is dus goed nieuws dat het tijdperk Rutte voorbij is. Zijn opvolger als VVD-leider Dilan Yesilgöz blonk in de verkiezingscampagne uit in nietszeggendheid en holle slogans, zoals “ik sta aan jouw kant”. Eén ding is zeker: Yesilgöz en haar partij staan niet aan de kant van 1,1 miljoen cannabisconsumenten in Nederland.

Dilan-Yesilgöz lacht hier bij het Jeugdjournaal, maar als het om haar (VVD) cannabisbeleid gaat valt er weinig te lachen…

Het laatste VVD-congres stemde een amendement van jongerenclub JOVD om legalisering in het verkiezingsprogramma op te nemen weg. In dat programma staat dus niets over legaliseren, maar wel dat de VVD de resultaten van het wietexperiment afwacht om een besluit te nemen.

Yesilgöz wil de maximumstraf voor in- en uitvoer van drugs verhogen van twaalf naar zestien jaar en zegt regelmatig dat ze van plan is om de strijd tegen drugscriminelen te winnen. Ze spreekt zich nog net niet uit voor een drugsvrije wereld.

PVV is en blijft fel tegenstander van het wietexperiment

Het op één na langst zittende Tweede Kamerlid, Geert Wilders, maakt een opvallende comeback in de peilingen sinds Yesilgöz zijn partij niet langer uitsluit als coalitiepartner. Dat de PVV niet aan de kant van de cannabisconsument staat is al heel lang duidelijk.

Geert Wilders wil graag salonfähig zijn en mee regeren, maar voor cannabisliefhebbers is dat niet te hopen… [foto: IMDB]

Bij het meest recente debat over de wietproef, op 22 februari 2023 zei Lilian Helder, inmiddels overgestapt naar de BBB, maar toen nog PVV drugswoordvoerder: ‘Laat er geen misverstand over bestaan: mijn fractie is en blijft een fel tegenstander van het hele wietexperiment. Maar feit is inderdaad ook dat het een hypocriete situatie is. Die kun je op twee manieren oplossen.’

Van de enige effectieve manier, legaliseren, is de PVV tegenstander. De partij wil het gedoogbeleid en het onderscheid tussen soft- en harddrugs afschaffen en drugscriminaliteit keihard aanpakken. Als het aan de grote leider zelf ligt, worden mensen die de weg vragen naar een coffeeshop gearresteerd, zo liet Wilders afgelopen zaterdag weten.

Blijven we door sukkelen met cannabisbeleid in Nederland?

En hoe zit het met de man die deze campagne domineerde, Pieter Omtzigt? Ook hij staat niet aan de kant van de cannabisconsument. Wat zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) betreft, blijft alles bij het oude. Citaat uit het NSC verkiezingsprogramma: “Het blijft verboden om drugs te bezitten, verkopen of te produceren. We handhaven het huidige softdrugsbeleid.”

Met Pieter Omtzigt aan het roer (van Nederland) verandert er helemaal niets aan het huidige, krakende en falende softdrugsbeleid…

Conclusie: als de VVD, de PVV en NSC morgen goed scoren, sukkelen we in Nederland nog jaren door met een failliet gedoogbeleid en blijft legalisering een fata morgana. Een cannabisvriendelijke tegenstem is dus hard nodig.

Niet getreurd, er blijft genoeg pro-wiet te kiezen over!

En wie vóór legalisering is, heeft volop keus in het stemhokje: meer dan tien partijen, van JA21 en FvD tot de SP en Volt, zijn dat ook.

Help dus mee de cannabis-haters te verslaan, maak morgen gebruik van je stemrecht en smoke the vote. Vergeet niet je stempas mee te nemen en check de Cannabis-Kieswijzer als je meer wil weten over de standpunten van de partijen over onze favoriete plant.

Op zondag 26 november bespreek ik de verkiezingsuitslag met mijn cohost Rens Hoppenbrouwers in de derde aflevering van High Tea Potcast Live at High Times. Onze gast is Marijke Seuntiens, European director bij KushVape & Zen Brands.

Publiek is van harte welkom bij coffeeshop High Times, Roostenlaan 24a in Eindhoven. De opnamen beginnen om 15.00 uur en de toegang is gratis, net als de scones, cake, sandwiches en natuurlijk de thee.

(advertentie)