(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Maak je op voor een stinkend goeie aflevering van Plantariums Herb History. Oftewel, de geschiedenis van Cheese. Een Europese cannabisklassieker met een penetrante geur en wortels in Amerika, Amsterdam en het Verenigd Koninkrijk. Kortom: wat is Cheese, hoe ontstond de strain en hoe kun je Cheese het beste kweken?

Als cannabis-expertise-centrum Plantarium kunnen we boeken schrijven over al die honderdduizenden cannabissoorten ter wereld. Eerder schenen we ons licht al op de geschiedenis en de specifieke effecten van klassiekers als Kush, Power Plant, Haze, Gelato en White Widow.

Cheese

Bij de wietsoort waar we vandaag de geschiedenis van onthullen gaat het echter niet zo zeer om het effect als wel het unieke aroma. Wekelijks krijgen we namelijk veel cannabisconnaisseurs over de vloer met een voorkeur voor bijzondere en complexe smaken. Mocht jij nou ook in dit kamp van cannabisliefhebber vallen lees dan snel verder want we gaan het hebben over de wietsoort Cheese. Een wietsoort die wereldwijde bekendheid geniet en met name in het Verenigd Koninkrijk en Europa, veelvuldig gekweekt wordt.

Foto: Shannon Peddell, Shutterstock

Cheese staat bekend om een kruidige, zure en bijna hartige smaak. Ze stinkt enorm, net zoals een goede kaas dat kan doen. Haar smaak heeft dan ook niets van doen met het fruitige van Haze of de aardse, diesel-achtige smaak van een goede Kush. Nee, Cheese heeft een complexe combinatie van terpenen, die voor het unieke en zeer krachtige aroma zorgen. Tijd voor de Herb History van Cheese dus, inclusief kweektips waarmee je een Cheese-soort zo optimaal mogelijk kunt groeien en laten bloeien!

Sam the Skunkman

De geschiedenis van Cheese begon in de koffer van Sam the Skunkman. Die naam herken je misschien nog van de geschiedenis van de Haze, want zijn koffer bevatte ook daarvan de eerste wietzaden. In 1982 vertrok Dave Watson, zoals Sam the Skunkman eigenlijk heet, naar Nederland om de Amerikaanse DEA te ontlopen. In zijn bagage zaten niet alleen een paar schone onderbroeken maar ook een ruime collectie aan cannabiszaden. Onder meer wietzaden van de originele Haze, diverse Californische wietsoorten, maar ook de allereerste Skunk, de Skunk #1.

Stinkende Skunk

Het bleek een goede keus om hierheen te emigreren. Sam’s Skunk #1 werd een enorme hit in het Europe van de jaren 80, mede door de Sensi Seed Bank. Skunk #1 had een hoge weerstand, een korte bloeitijd en hogere opbrengsten dan we in Europa gewend waren. Er was alleen één probleem. De Skunk stonk te hard!

So what, zul je denken. Maar je moet je beseffen dat er in de jaren ’80 geen growshops zoals Plantarium waren die hoge kwaliteit koolstoffilters verkochten. De penetrante geur van de Skunk #1 planten zorgde voor ongewenste aandacht van lokale overheidsbeambten en de vroegtijdige dood van vele groene godinnen.

Sam besloot wat aan het probleem te doen, en begon te werken aan de Skunk #1. Het doel was om het intense aroma eruit te veredelen. Hij gebruikte verschillende Skunk mama’s en papa’s, waardoor er verschillende variaties ontstonden. Al die variëteiten kruiste hij met elkaar en al snel bleken er abnormaliteiten in smaak, aroma, opbrengst en groeipatroon op te poppen. Zoals we in eerdere artikelen al lazen, leiden dit soort brede experimenten dikwijls tot uitzonderlijke uitkomsten.

Kweektip: De meeste Cheese wietsoorten groeien als typische indica’s. Dat betekent kort, bossig en met grote schutbladeren. Zorg er dus voor dat je Cheese-planten iets langer in de groeifase laat, want de meeste Cheese variëteiten strekken minimaal na het omschakelen naar 12/12.

Zuurder, sterker, compacter

De zaden van Sam werden wereldwijd verkocht, en kwamen dus ook in Engeland terecht. Een kweker uit het Zuid-Oosten van de UK ontkiemde een batch Skunk #1 zaden, en zag iets opmerkelijks aan één van die planten. Deze dame produceerde een uniek en zeer zuur aroma, en droeg ongekend compacte toppen. Dat was hij niet gewend van Skunk #1 en natuurlijk besloot hij om haar als moederplant in te zetten. Hij wilde de unieke plant niet voor zichzelf houden en begon met de distributie van klonen.

Exodus Cheese

Het idealistische Exodus Collective stond voor een alternatieve manier van leven, organiseerde gratis feesten én was verantwoordelijk voor het maken van de Cheese soort in zaadvorm.

In 1995 belandde een stek van deze unieke Skunk #1 bij een kleine gemeenschap in de omgeving van London. In het plaatsje Luton, om exact te zijn. Deze cannabisliefhebbers gingen onder de naam Exodus. Ze organiseerden gratis feesten en zetten zich in voor de legalisatie van cannabis. De veelzijdige en idealistische club mensen zag de potentie van de unieke Skunk #1 kloon. Zij zorgden ervoor dat de soort ook als zaad te distribueren was en noemden het ‘Exodus Cheese’. Bovendien deelden ze de stekjes en zaadjes praktisch gratis uit aan bezoekers.

Dat betekende in de praktijk: als er een rave werd georganiseerd, nam het merendeel van de bezoekers een plantje of zaadje mee. Hoe vet is dat? De zaadjes waren bij de ravers in Londen zeer in trek en als snel was de gehele UK om. De Cheese had bovendien een ander gewild kenmerk, het was een sterke plant, met een hoge weerstand tegen het regenachtige klimaat van het eiland.

Kweektip: Een Cheese, mits goed gekweekt, heeft een hoog terpeengehalte en een penetrante geur. Zorg er dus voor dat je je koolstoffilter checkt en op tijd vervangt. Om je een richtlijn te geven, een Can Lite koolstoffilter vervangen we om de 2 á 3 oogsten.

Big Buddha Cheese

Het was de Engelse breeder Big Buddha die de Exodus Cheese naar een hoger niveau tilde. In zijn veredeling behield hij het doordringende en unieke Cheese aroma, maar verfijnde het met een puur Afghaans landras. Hierdoor ontstond er minder verschil tussen verschillende zaailingen, werd de soort nog makkelijker te groeien en nam de opbrengst per vierkante meter enorm toe. Hij noemde de nieuwe soort Big Buddha Cheese. Wat ons betreft de beste Cheese soort aller tijden!

De geur van Cheese is als een pot zure augurken in een paardenstal, met een vleugje banaan, maar dan lekker

Eén van onze klanten zweert bij de Big Buddha Cheese en komt iedere drie maanden een paar zaadjes kopen. Zij omschrijft de lucht van Cheese als een pot zure augurken in een paardenstal, met een vleugje banaan, maar dan lekker. Dat klinkt misschien helemaal niet aantrekkelijk, maar ze houdt ervan, en met haar alle andere Cheese liefhebbers.

Big Buddha Cheese won meer dan 6 cups tussen 2004 en 2017. De soort levert een hogere opbrengst dan menig andere Cheese soort!

Kweektip: Wil je de maximale smaakontwikkeling? Zorg dan voor een goede kwalitatieve voeding. Zo zien we dat gecertificeerde biologische voeding in combinatie met een hoge kwaliteit aarde, voor de meest smaakvolle cannabis zorgt.

Wil je meer weten over cannabis soorten? Twijfel je of zie je door de bomen het bos niet meer? Kom gerust eens langs om te spreken met onze zadenexpert. Kijk vooraf desnoods even op onze webshop, stuur een mail of neem telefonisch contact op. We helpen je graag verder. Tot de volgende Herb History!

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]

 

 

(advertenties)