(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jawel, het is tijd voor deel #2 van Plantariums serie over het perfecte bladerdek. In deel #1 kon je lezen over de werking van wietbladeren, fotosynthese en de winst van een egaal bladerdek. Deze week duikt Plantarium in het diepe met richtlijnen voor het zaailing-stadium en de groeifase. 

Als je het vorige uitgebreide artikel gemist hebt, raden we je aan om deze eerst eens door te lezen. Mochten we vraagtekens bij je oproepen, kom ons gerust eens opzoeken in het mooie Nijmegen! En let op, dit artikel is niet in het bijzonder geschikt voor de beginnende cannabiskweker.

Bladerdek vs groeitijd

Let op! Bij onze methode om het perfecte bladerdek te creeren, gaan we steeds uit van vier wietplanten in een kweektent of -kast. Plantarium’s perfecte bladerdek methode streeft een goede balans tussen twee zaken na. Ten eerste wil je een egaal verdeeld bladerdek, zodat de hoogst mogelijke opbrengst aan wiet van top shelf kwaliteit mogelijk wordt. Ten tweede wil je zo snel mogelijk naar de bloeifase en dus een minimaal aantal weken op 18 uur licht kweken. In die balans zitten de eeuwige uitdaging, en de fijne kneepjes van onze methode.

Mogelijk krab je jezelf nu even achter je oren. Hoezo uitdaging?

Een kleine samenvatting, want eigenlijk is het erg simpel. De diverse vormtechnieken om je wietplant te vormen, veroorzaken schade, en daardoor vertraging van de groei. Bij het toppen ontstaat er bijvoorbeeld een open wond. En supercroppen zorgt voor een tijdelijk verminderde sapstroom. Hoe meer beschadigingen je aanbrengt, hoe meer hersteltijd een plant nodig heeft en hoe langer de groeitijd. Wie met tijdsdruk te maken heeft, kan een klein voorgroeitentje overwegen. Hierdoor kun je een wietplant in alle rust naar je wensen vormen.

Een goede basis begint bij de voorgroei. Door het blauwe licht zie je de twee eerste nodes zeer dicht op elkaar groeien!

Oefening baart kunst! (planning ook)

Bij Plantariums perfecte bladerdek-methode gaat het om het opdoen van ervaring, maar ook om een stukje planning. Je probeert vooraf in te schatten hoe je planten er in de laatste week van de bloei uit zullen zien. En ja, uiteraard loopt het altijd nét even anders. Dat maakt je eigen wiet kweken ook een heerlijke hobby. De planning is noodzakelijk om te weten welke technieken je zal toepassen, om met minimale beschadigingen en groeitijd, je dames zo snel mogelijk in de bloei te zetten.

Groeitijd minimaliseren

Tijdens het plannen stel je jezelf een aantal vragen, die we je hieronder meegeven. We maken de vragen direct praktisch door het voorbeeld te nemen van een 100x100x205 Phantom kweektent met een Spectrum King SK402+ (met de 120 graden lens) en vier indica dominante Kush planten.

Vraag 1: Hoe hoog mogen mijn planten worden?

Daarvoor meet je eerst de hoogte van je kweektent. Vervolgens bekijk je hoe hoog de lamp maximaal kan hangen. Daarna bepaal je de minimale afstand van de lamp tot het bladerdek. Bij een HPS lamp is dat ongeveer 10% van het totale wattage. Dat betekent bijvoorbeeld voor een 400 Watt HPS lamp, 40 centimeter. Bij LED armaturen is het erg verschillend, daar moet je echt de gegevens van de fabrikant raadplegen. Let dan ook altijd op de levensfase van de plant! Bij sommige armaturen is de minimale afstand tot het bladerdek (distance to canopy) in de bloeifase, namelijk kleiner dan in de groeifase. Dat heeft ook met de footprint (het effectief beschenen kweekoppervlak) van de LED te maken.

Bekijk de specificaties van je LED armatuur en bepaal de hoogte die je in de groei- en bloeifase aan dient te houden.

Als je dus weet hoe hoog je lamp maximaal kan hangen, én wat de minimale afstand is tot het bladerdek, weet je de absolute bovengrens. Je toppen mogen na de strekfase in de eerste weken van de bloei, niet hoger worden dan deze hoogte. Het is de maximale hoogte van je planten. Worden de planten groter, krijgen ze lichtstress, verbranding, een lager gehalte aan terpenen (smaakstoffen), minder opbrengst etc. etc. Houd bij het bepalen van de absolute bovengrens, daarom altijd een veilige marge aan. Zo kun je de lamp eventueel nog wat hoger hangen als dat onverhoopt nodig is.

Vervolgens spreken we in de methode ook nog over de ideale canopy (bladerdek) hoogte. Dat is hoe hoog je de toppen het liefst ziet. Deze hoogte is altijd lager dan de absolute bovengrens. Het heeft niet altijd zin om in een hogere tent enorm hoge planten te groeien. Wat je wil is een mooi egaal bladerdek. Als dat is behaald hoef je de dames niet per se langer in de groeifase te laten staan. We willen immers snel naar de bloeifase!

Het perfecte bladerdek in de praktijk

Bij het eerder genoemde voorbeeld hebben we 200 cm totale hoogte in de Phantom kweektent. De Spectrum King is ongeveer 35 centimeter hoog, inclusief de ophang-katrollen. Als we de high end LED dus helemaal bovenin onze kweektent hangen is er 165 centimeter over. Vervolgens lezen we dat de SK een minimale hoogte van 30 tot 45 cm boven het bladerdek vereist. We kiezen echter voor de veilige marge van 45 centimeter. Een rekensom leert dat de planten dus 120 centimeter hoog (165 – 45 centimeter) mogen worden, inclusief pot. Dat is onze absolute bovengrens.

Een goed voorbeeld van te lang in de groeifase. Je ziet flink gestrekte toppen die boven de absolute bovengrens uitkomen. Daarom is ook gebruik gemaakt van een CoolTube als laatste redmiddel om verbranding te voorkomen.

Niet alleen de hoogte is belangrijk, ook het vloeroppervlakte van je tent speelt mee. Met een lage tent van 150 cm hoog, en eenzelfde vloeroppervlak dien je bijvoorbeeld meer Low Stress Training (LST) toe te passen op je planten, om de tent te vullen met potentiële toppen. Je hebt immers de hoogte niet! Mainlining of scroggen kan dan ook een geschikte kweekstijl voor je zijn. Of je moet een Sea Of Green (SOG) kweken met meer planten, wat we niet persé adviseren.

Vraag 2: Hoeveel strekken mijn wietplanten als ik naar 12/12 schakel?

Zoals we in het vorige artikel beschreven is het belangrijk om te weten hoe de genetica (de wietsoort) zich gedraagt. Indica dominantere variëteiten strekken minimaal en worden misschien twee á drie keer zo groot na omschakeling van de klok. Let op: de pot tellen we niet mee, we meten vanaf bovenkant pot. Een indica laat je in de groeifase dus ook groter worden dan sativa dominante soorten. De korte bossige soorten hebben een wat langere groeitijd, maar aan de andere kant meestal een kortere bloeitijd.

Daarbij zien we ook dat zadenverpakkingen van de nieuwere hippe strains, zoals de Gelato-, Sherbet- Wedding Cake en White Fire kruisingen meestal twee of meerdere fenotypes hebben. Dat komt omdat de genetica nog niet voldoende is uit veredeld (gestabiliseerd). Ga je voor het perfecte bladerdek met hippe strains? Het loont om dan meer zaden te ontkiemen en voor te groeien dan je nodig hebt. Dat schenkt je de luxe om na de voorgroeifase, vier planten te kiezen die het meest op elkaar lijken. Mocht dat niet wenselijk zijn, kun je ook kiezen voor een iets oudere, uniformere soort. Overigens hebben we het in deze methode over fotoperiode-gevoelige, gefeminiseerde soorten. Autoflowers zijn niet geschikt voor een perfect bladerdek!

Om het geheel simpel en visueel te maken. De maximale hoogte van de lamp, de absolute bovengrens, de ideale canopy hoogte, de schermhoogte en de pothoogte.

Laat je adviseren over genetica

Kies de voor jou geschikte wietsoort en lees de bijbehorende informatie. In het geval van de Kush-zaden in het voorbeeld weten we bijvoorbeeld dat ze 2 keer zo groot worden na omschakeling naar 12 uur donker. Een redelijk pure indica dus.

Door het beantwoorden van de vragen zijn we erachter gekomen dat de toppen ongeveer 120 centimeter hoog mogen worden (=absolute bovengrens). Daarbij kiezen we voor de veilige marge van 100 centimeter (=ideale canopy hoogte). We rekenen vervolgens terug en kiezen ervoor om ons scherm/net op ongeveer 60 centimeter inclusief pot te plaatsen. Hierover vertellen we je in het volgende artikel meer. Deze schermhoogte geeft ons genoeg hoogte om de plant te vormen en voor deze specifieke Kush garandeert het een minimale groeitijd. De hoogte waarop we het scherm plaatsen noemen we de schermhoogte.

Vraag 3: Hoe lang mag mijn groeifase duren?

Cannabis kweken is geduld trainen. Heerlijke Amerikaanse strains met indica roots geef je graag de tijd!

De moeilijkste vraag om te beantwoorden. Want zeg nou zelf, als je in de planning hebt staan om een epische Chocolate Mint OG te kweken, heb je hem het liefst zo snel mogelijk in de voorraadpot, toch? Oftewel, ga bij jezelf te rade hoe wanneer je de cannabis nodig hebt, en of je het geduld kunt opbrengen voor deze methode. Vier indica strains vanuit zaad in een 1×1 kweektent hebben toch wel anderhalve maand nodig voordat de bloeifase ingeluid kan worden. Cannabis kweken is geduld trainen!

De basis van de methode is een sterke plant met een kleine internodale afstand voor de eerste topping

Phoeh, onze stukken lijken altijd steeds uitgebreider te worden. Dat komt omdat we je graag van volledige informatie willen voorzien. In het volgende artikel gaan we verder op de mogelijke kweekstijlen, strategieën en vormtechnieken.

Maar voordat je artikel drie onder ogen krijgt en gaat toepassen is het eerst belangrijk om je dames voor te groeien onder een blauw lichtspectrum, in een klein voorgroeipotje. Je kunt gebruik maken van een Elektrox of high end LED voor het beste spectrum. Door het blauwe lichtspectrum blijft de afstand tussen de vertakkingen (internodes) klein, waardoor de basis van je plant kort en gedrongen is. Dat maakt een veel betere start voor een perfect bladerdek, aangezien de plant een zo laag mogelijke basis heeft.

Doe je het helemaal goed, zet je ook een ventilator in je voorgroeitent. Een bewegende plant maakt een dikkere stam! Plant na een week of twee de dames over naar de definitieve pot. Dan gaat het echte feest beginnen! Tot over twee weken, voor deel #3 van deze reeks.

(advertenties)