- Buitenwiet test ’24 update #21: Erdbeer is heerlijk!
- Kweek je allermooiste moederplant
- Cannabis zaailing selectie. Kweek alleen je allerbeste plantjes
- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
Gebruik je thermometer als een pro!
Net als voor mensen, is een aangename temperatuur ook voor wietplanten van het grootste belang. Iedere zichzelf respecterende thuisteler heeft dan ook een thermometer in huis. Tot zover goed, alleen wordt het ding vaak niet op de juiste manier gebruikt. Het was reden voor Plantarium om in de pen te klimmen voor deze gratis cursus: ‘gebruik je thermometer als een pro!’.
Iedere kweker weet: de juiste temperatuur(range) is essentieel voor een wietplant! Dat betekent dat je het dient te meten, want hoe kun je het anders weten?
Tegelijkertijd weten we door 25 jaar ervaring bij cannabis-growshop Plantarium, dat thermometers niet altijd op de juiste manier worden gebruikt. Hierdoor meten goedwillende en zelfvoorzienende kwekers niet de juiste temperatuur. En dat kan problemen opleveren óf het oplossen van problemen bemoeilijken. Daarom dit artikel, zodat ook jij de juiste relatieve temperatuur gaat meten. Essentieel!
Temperatuur meet je met…
…tromgeroffel… een thermometer!
Tot zover de grapjes. Tijd om de diepte in te gaan en veel praktische tips te geven. Want idealiter bevat het apparaat ook een interne hygrometer, waarmee je de luchtvochtigheid kunt meten. Deze combinatie wordt een thermo-/hygrometer genoemd, en is reuze handig. We raden je namelijk aan om zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid te meten. Verderop vertellen we je waarom.
Tip #1: Zorg dat je thermo-/hygrometer in de schaduw hangt. Het licht van je lamp verwarmt niet alleen je wietplant, maar ook je meter. Net zoals een buitenthermometer in de zon de 40 graden kan aantikken, terwijl het eigenlijk maar 30 graden Celsius is. Daardoor lijkt het heel warm in je tent, terwijl het dat niet is.
Temperatuur is niet overal hetzelfde
Logisch ook, want warme lucht verplaatst zich. Zo zal het in de buurt van je HPS-lamp warmer zijn dan onderin de kweektent. Begrijpelijk ook voor wie oplette bij natuurkunde, want warme lucht stijgt op. Dat is ook de reden dat je je afzuiger met koolstoffilter bovenin de kweektent hangt. Je wil naast de geurende lucht, namelijk ook de warme lucht wegzuigen om de temperatuur onder controle te houden. Onderin je kweektent is het koeler, want daar komt de verse lucht naar binnen. Deze lucht is meestal een aantal graden koeler.
Meer weten over hoe koolstoffilters en afzuigers gebruikt moeten worden? Lees hier verder.
Je begrijpt, het is onmogelijk om de exacte temperatuur te meten. Dat is immers erg afhankelijk van wáár je meet! Daarom spreken we ook wel over relatieve temperatuur; hoe warm het is op een bepaalde specifieke plek in je kweektent…
Tip #2: Bouw een huisje van karton. Pak wat stevig, schoon karton, een schaar en wat duct tape. Maak vervolgens een afdakje of een huisje voor je thermo-/hygrometer. Hierdoor hangt het apparaat in de schaduw, en meet het een betere relatieve temperatuur. Ook essentieel om de temperatuur te meten bij jonge plantjes, die nog niet zo groot zijn. Het huisje zet je dan gewoon op een pot!
Waar hang je een thermo-/hygrometer?
Soms hangen kwekers meerdere meters op; naast de lamp, rond de potten, halverwege, buiten de kweektent… Dat geeft hen meer informatie. Is het nodig? Nee, niet per se. Het is vooral belangrijk dat je de temperatuur meet in het bladerdek. Niet boven je pot, niet boven het bladerdek, niet bij je lamp, maar tussen de zonnecollectoren (de bladeren dus) van je wietplant.
De reden hiervoor is dat je wietplant zichzelf koelt middels verdamping. Ze neemt een bepaalde hoeveelheid water op middels haar wortels, om het door de huidmondjes in het blad te laten verdampen. Een ongekend belangrijk proces, want zonder deze verdamping neemt ze geen water op. En zonder de opname van water ook geen voedingsstoffen. Dat betekent groeistilstand, problemen, een tegenvallende oogst… De verdampingsratio heeft te maken met de temperatuur. Hoe idealer de temperatuur, hoe optimaler de verdamping, hoe meer je groene dame het naar haar zin heeft. Dat zie je terug in groei, bloei, opbrengst en kwaliteit!
Tip #3: Bevestig een bamboestok aan een pot, ergens middenin de kweektent. Aan de bamboestok kun je vervolgens makkelijk een thermo-/hygrometer met kartonnen afdakje bevestigen. Let er wel op dat de stok niet te lang is, en daardoor tegen je lamp komt!
Luchtvochtigheid. Ook belangrijk!
Naast temperatuur is ook de luchtvochtigheid rondom het blad van belang. De huidmondjes, stomata genoemd, moeten naast een bepaalde temperatuurmarge ook een bepaalde luchtvochtigheid hebben, om effectief te verdampen. Als de temperatuur te hoog is en de luchtvochtigheid zeer laag, zul je zien dat je plant geen water opneemt. De huidmondjes werken niet, de plant neemt niets op. Andersom kan zich ook voordoen. Bijvoorbeeld bij een lage temperatuur van 21 graden en een hoge luchtvochtigheid van 70%. Je dame heeft dan ook moeite om water op te nemen én te verdampen. Het is een bijzonder ingewikkeld proces dat overigens door nog meer factoren wordt beïnvloed. Dat leggen we je op een later moment graag uit, maar laten we nu even doorgaan met de praktische tips.
Tip #4: Idealiter is het tussen de 23 en de 25 graden Celsius in het bladerdek. Dit is de perfecte temperatuurmarge voor de HPS kweker, met een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Voor de kweker met een kwalitatieve LED zoals de SpectroLight mag het wat warmer zijn, tussen de 24 en 27 graden Celsius ongeveer. Natuurlijk is het ook afhankelijk van genetica, maar daar kunnen we je in ons cannabis-expertise-centrum in Nijmegen alles over vertellen.
Meet de temperatuur rondom het blad!
Hang je meter dus in het bladerdek. Let er wel op dat je planten groeien in de hoogte. Het bladerdek zal dus ook steeds wat hoger komen te liggen. Koop daarom een verstelbare ophangkatrol, waardoor je de meter met gemak ook telkens iets hoger kunt hangen. Hang de meter wel altijd enigszins vrij. Elk blad produceert namelijk vocht. Als de meter helemaal ingepakt is tussen bladeren, zul je dus ook een hogere luchtvochtigheid meten.
Tip #5: Sommige thermo-/hygrometers hebben een externe voeler/sensor. Let er op dat deze voeler in de meeste gevallen alleen de temperatuur meet, en niet de vochtigheid!
Zó! Nu weet je hoe je de juiste relatieve temperatuur meet. Essentiële kweekkennis! Mochten er nog vragen zijn, kom ons gerust eens bevragen. We helpen je graag verder met allerlei cannabisgerelateerde vragen over de kweek-voor-eigen-gebruik. Van kwalitatieve zaadjes (we hebben 200+ soorten in onze klimaatkoelkasten), tot voeding, tot compleet ingerichte kweektenten en het gebruik van vaporizers en extracten. Stuur een mail naar info@plantarium.nu, bezoek onze webshop of onze winkel in Nijmegen.
(advertentie)