(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het klinkt als een cliché maar een gezond en sterk wortelstelsel ligt aan de basis van een succesvolle oogst. Toch richten de meeste kwekers zich bij de verzorging van hun wietplanten vaak meer op de bovengrondse groei. We gaan down under en richten ons op het creëren van een geweldig wortelstelsel voor je wietplant.

Het wortelstelsel van iedere wietplant staat rechtstreeks in verbinding met wat er zich boven de grond afspeelt. Het wortelstelsel van iedere wietplant heeft ongeveer evenveel volume als de rest van de plant die boven de grond uitsteekt. Het wortelstelsel is dan ook één van de drie belangrijkste ‘organen’ van een wietplant. De andere twee zijn de bladeren en de stammen, maar het zal je niet verbazen als we zeggen dat de wortels van zeer groot belang zijn voor de gezondheid en daarmee de oogst van je wietplant.

Functies

Het wortelstelsel heeft een hoop functies maar de meest voor de hand liggende is natuurlijk dat het houvast geeft aan de plant. Met de wortels staan wietplanten verankerd in de bodem, of dat nou aarde is of een pot met kleikorrels in een hydrosysteem. Net als een gebouw, kan een wietplant nooit succesvol groeien en bloeien wanneer er iets mis is met de fundering.

Gezonde wortels zijn niet bruin, maar wit van kleur.

Het wortelsysteem van cannabisplanten uit zaad, begint met een centrale wortel die een penwortel genoemd wordt. Vanuit de penwortel groeien vele vertakkingen die samen het wortelsysteem vormen. Wietplanten uit stekken hebben geen penwortel, en daarmee een ietwat zwakker wortelsysteem dan wietplanten uit zaad.

De tweede belangrijke functie van het wortelstelsel is natuurlijk het opnemen van water en voedingsstoffen. Haarfijne drinkwortels of wortelhaartjes zijn verantwoordelijk voor deze water en voedingsopname. Doordat de wortelhaartjes heel dun zijn, maar in grote getale in een wortelstelsel voorkomen, wordt de opnamecapaciteit van het wortelstelsel gemaximaliseerd. Deze wortelhaartjes zijn erg teer en moeilijk te zien, en kunnen bij het verpotten gemakkelijk beschadigd raken.

Wortelhaartjes zijn erg teer en moeilijk te zien, en kunnen bij het verpotten gemakkelijk beschadigd raken

De hoeveelheid water en voeding, de temperatuur, de zuurtegraad, het soort bodem en de specifieke pot, hebben allemaal invloed op de gezondheid van de wortels van je wietplant. Ongedierte en schimmels kunnen de wortels ernstig beschadigen waarbij het vaak juist de larven van insecten zijn die zich aan de wortels tegoed doen. Nuttige schimmels en bacteriën zoals trichoderma en mycorrhiza helpen de wortels een handje.

Water en voeding

Hoewel de wortels gemaakt zijn om water op te nemen, is teveel water een van de grootste bedreigingen voor een gezond wortelstelsel. Naast water, is zuurstof namelijk ook zeer belangrijk voor een goed functionerend wortelstelsel. Een te natte bodem zal wortels dan ook verstikken, waardoor ze zwak worden en gemakkelijk ten prooi vallen aan schimmels en plantenziektes. Let dus goed op de waterhuishouding.

Een gruwelijke foto. Planten in hydro zijn gevoeliger voor wortelrot door een gebrek aan zuurstof in het water.

Bij de ontwikkeling van een jonge wietplant is het misschien nog wel belangrijker om niet teveel water te geven. Een jonge penwortel zal des te sneller tot een geweldig wortelstelsel uitgroeien wanneer ze zelf op zoek moet naar water. Geef een zaailing daarom nooit teveel water, maar laat haar er actief naar op zoek gaan. Geef liever wat vaker kleine beetjes water dan in één keer een hele sloot, en let op de symptomen van overbewatering zoals omlaag krullende bladeren en slecht groeiende wietplanten. Door een pot te kiezen die past bij het formaat van de plant, voorkom je dat de aarde veel meer water opneemt dan de plant kan drinken.

Teveel voeding kan er ook voor zorgen dat een plant het juist niet kan opnemen. Met name wanneer je teveel minerale meststoffen geeft, zullen deze achterblijven en zich opstapelen in de aarde. Wortels gaan hier niet direct aan kapot, maar de opbouw van zouten kan er wel voor zorgen dat sommige belangrijke elementen niet meer opgenomen kunnen worden.

Te warm water in hydrosystemen zal ervoor zorgen dat het water te weinig zuurstof kan vasthouden en te koude wortelstelsels vertragen de groei en werken schimmelproblemen in de hand

Temperatuur

Wanneer de wortels aanzienlijk kouder staan dan de plant zelf, bijvoorbeeld wanneer de pot direct op een koude betonnen keldervloer staat, kan het wortelstelsel ook niet goed functioneren. Wietplanten hebben het niet zo op grote temperatuurschommelingen. Te warm water in hydrosystemen zal ervoor zorgen dat het water te weinig zuurstof kan vasthouden en te koude wortelstelsels vertragen de groei en werken schimmelproblemen in de hand.

Door je wietplanten op een geïsoleerde vloer of verhoging te zetten voorkom je te koude temperaturen bij de wortels. Met een kleine vatverwarmer in het waterreservoir van hydrosystemen, voorkom je dat het water bij de wortels te koud wordt. Een gezond wortelstelsel functioneert het beste bij een stabiele kamertemperatuur.

Potten

Het formaat en het type pot waarin een wietplant staat, heeft ook grote invloed op het wortelstelsel. Zoals gezegd is de onder- en bovengrondse groei altijd in evenwicht. Een grote wietplant heeft dan ook een grote pot nodig. Heeft je wietplant die niet, dan zullen de wortels elkaar verdringen en wordt een deel van de wortels nutteloos. Dit kun je enerzijds voorkomen door een grotere pot te gebruiken, en anderzijds door een speciaal soort luchtdoorlatende pot te gebruiken zoals een smartpot van textiel of een air pot met gaten aan de zijkant. Hier volgt een kort lijstje met aan te raden potmaten:

Wortels die aan de rand van een pot ophopen worden minder efficiënt en benutten de aarde in het midden van de kluit niet.

  • 20 centimeter plant = 5-liter pot
  • 40 centimeter plant = 10-liter pot
  • 60 centimeter plant = 15-liter pot
  • 80 centimeter plant = 20-liter pot
  • 1 meter plant = 25-liter pot
  • 1,2 meter plant = 30-liter pot

Speciale potten van textiel of plastic potten met gaten in de zijkant, zorgen voor aanzienlijk betere wortelstelsels. Aan de ene kant droogt de aarde in zulke potten sneller uit, waardoor overbewateren niet snel een probleem zal zijn. Aan de andere kant voorkom je met zulke potten dat wortels zichzelf verdringen. Wanneer een wortel in zulke potten namelijk tegen de rand van de pot groeit, zal de punt ervan uitdrogen aangezien de pot luchtdoorlatend is. In plaats van rondjes in de pot te draaien, groeien er uit de wortel nieuwe vertakkingen in het midden van de kluit en wordt het wortelstelsel groter en efficiënter.

De bacterie-familie Bacillus Subtilis versterkt het afweersysteem van de plant.

Nuttige schimmels en bacteriën

Schimmels zijn belangrijk voor iedere gezonde plant, maar er zijn ook schimmels die je plant juist verwoesten, zoals wortelrot, toprot of meeldauw. Trichoderma is een nuttige schimmel die je plant onder de grond beschermt tegen de slechte schimmels die wortels aantasten. De nuttige schimmels zetten daarnaast ook organisch materiaal om in opneembare voedingsstoffen. Voeg ze toe aan je aarde, en de kans op wortelrot wordt een stuk kleiner en je plant gezonder.

De bacterie-familie Bacillus Subtilis versterkt daarnaast het afweersysteem van de plant doordat ze een stof afgeven waar de plant op reageert. Deze signaalstof heeft voor de plant dezelfde werking als een aanval door kwaadaardige organismen en reageert hierop door afweerstoffen af te geven. Op deze manier ontstaat een natuurlijke staat van paraatheid tegen organismen, die wel schadelijk zijn. Tweede sterke punt van de Bacillus Subtilis is dat hij de strijd aangaat met schadelijke bacteriën en schimmels en zodoende een evenwicht creëert waarin deze schadelijke bacteriën geen kans krijgen om je plant aan te tasten.

(advertentie)