(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
wat is de beste pot voor wietplanten

Wat is de beste pot voor wietplanten? Om die vraag te beantwoorden behandelen we vandaag alle verschillende opties. Dus niet alleen de verschillende soorten potten, en verschillende vormen en maten maar ook qua wietsoorten en kweekmethodes. Zo kies je altijd de beste pot, waar of welke wietsoort je er ook in gaat kweken!

Tenzij je hydrologisch of buiten in de volle grond kweekt, heb je een pot nodig om je wietplanten in te laten groeien. Daarvoor kun je in principe iedere willekeurige plantenpot gebruiken maar erg slim is dat niet. Potten zijn er namelijk in verschillende vormen, maten en materialen. Wat de beste pot voor wietplanten is, hangt verder ook af van de wietsoort en de kweekmethode.

Verschillende soorten potten voor wiet

Als het over potten gaat, valt er veel te kiezen. Plantenpotten voor wiet zijn er namelijk genoeg, en eigenlijk kun je zo’n beetje iedere denkbare plantenpot gebruiken. Laten we daarom eerst de verschillende soorten potten bekijken, en in hoeverre ze geschikt zijn voor wietplanten.

Terracotta potten

Terracotta plantenpotten zijn misschien wel het bekendst. Dit zijn namelijk de typerende oranje gekleurde potten van klei. Maar hoewel klei een natuurlijk en ademend materiaal is, zijn terracotta potten zeker niet de beste potten voor wietplanten.

De smalle onderkant en brede bovenkant van een terracotta pot zorgt ervoor dat er maar weinig ruimte voor wortels van wietplanten overblijft. Aarde droogt verder ook vrij snel uit in een terracotta pot.

Maar het grootste probleem met dit soort potten ondervind je bij het verpotten. Omdat terracotta een hard en poreus materiaal is, zijn wietplanten er bijna niet uit te krijgen zonder de wortelkluit te beschadigen. De wortels hebben namelijk veel houvast in het poreuze materiaal en laten niet gemakkelijk los. Tegelijkertijd kun je ook niet in een terracotta pot knijpen om de kluit los te krijgen.

De terracotta pot is niet goed voor wietplanten

Terracotta potten zijn niet zo geschikt voor wietplanten. Verpotten is lastig en de aarde droogt snel uit. Foto: Shawn Hempel, Shutterstock

Biologisch afbreekbare potten

Biologisch afbreekbare potten zijn ook niet goed voor wietplanten. Kleine biologisch afbreekbare potten worden vaak door beginnende wietkwekers gebruikt, maar dit raden wij af. Het idee is dat de plantjes dan niet verpot hoeven te worden, omdat het materiaal afbreekbaar is en de wortels er doorheen kunnen groeien.

In de praktijk breekt het materiaal helaas veel te langzaam af voor een wietplant. Hierdoor staan wietplanten in zulke potten vaak veel te lang in een kleine container, en soms groeien de wortels helemaal niet door het biologische afbreekbare materiaal heen.

biologisch afbreekbare potten zijn niet geschikt voor wietplanten

Biologisch afbreekbare potjes zijn niet goed voor wietplantjes. In de praktijk breekt zo’n pot namelijk veel te langzaam af. Foto: elina.nova, Shutterstock

Plastic potten

Plastic plantenpotten zijn gelukkig wél geschikt voor wietplanten. Ze zijn licht van gewicht en hebben doorgaans voldoende gaten en daardoor een een goede drainage aan de onderkant. Ook zijn er vaak handige schotels beschikbaar, waardoor het water dat je geeft niet meteen aan de onderkant wegloopt maar rustig door de aarde wordt opgenomen.

Plastic potten zijn in tegenstelling tot terracotta potten enigszins flexibel, zodat je erin kunt knijpen en een wietplant er gemakkelijk uitkrijgt bij het verpotten.

De beste plastic potten voor wiet zijn trouwens de vierkante plastic potten. Door de vierkante vorm groeien de wortels wat minder langs de rand in de rondte dan bij ronde potten. Hierdoor wordt de wortelkluit uiteindelijk beter vertakt, en kunnen ze efficiënter water en voeding opnemen.

Vierkante plastic potten zijn het beste

Plastic potten zijn zeer geschikt voor wiet, de vierkante zijn het beste.

Potten van textiel

Potten van textiel worden ook wel smart pots genoemd, en zijn zeer geschikt voor wiet. Het textiel is ademend, waardoor de kluit wel wat sneller uitdroogt dan bij plastic potten. Het grote voordeel hiervan is echter dat de wortelpunten een klein stukje in de stof groeien en dan uitdrogen. Hierdoor ontstaan er vele nieuwe vertakkingen en krijgen wietplanten een veel beter ontwikkelde kluit.

Verpotten is ook geen probleem met potten van textiel. De pot kun je namelijk net als een kledingstuk ‘uittrekken’ als je je plant in een nieuwe container wil zetten.

smartpot voor wietplanten

Smartpots van textiel zorgen voor een gezonde kluit bij wietplanten, en zijn makkelijk ‘uit te trekken’…

Air-Pots

Air-Pot is de merknaam van deze ademende plastic pot, die zeer geschikt voor wietplanten zijn. Ze zijn gemaakt van plastic met een speciale structuur, en vele gaten aan de buitenkant. Hierdoor droogt de aarde net als bij potten van textiel wel wat sneller uit.

Door de speciale structuur worden wortels aan de rand naar de gaten geleid, waar ze net als bij potten van textiel uitdrogen. Het effect is ook hetzelfde, een beter vertakte kluit die efficiënter water en voeding kan opnemen. Omdat je de Air-Pots aan de zijkant kunt openen, kun je de pot er gemakkelijk van af ‘pellen’ bij het verpotten.

air-pots zorgen voor wietplanten met een gezonde kluit

Air-Pots zijn ademend, en zeer geschikt voor wietplanten (zoals je ziet).

Kleine plastic pot beste voor jonge wietplanten

Alle bovengenoemde geschikte plantenpotten (plastic, textiel en Air-Pots) zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Het beste potje voor een jonge wietplant zoals een zaailing of stek, is echter altijd een klein plastic potje van een formaat van ongeveer 250 milliliter. Dit omdat het plantje zelf ook nog klein is. Zou je meteen in een grote pot zaaien, dan geef je namelijk al snel te veel water. Het grote volume aan aarde neemt dan te veel water op.

Wanneer het wietplantje zijn eerste kleine potje ontgroeid is, dan zie je dat aan de wortels die aan de onderkant uit de drainagegaten groeien. Vanaf bovenaf gezien groeien de bladeren dan aan alle kanten over de rand van de pot. Vanaf dat moment kun je je wietplant verpotten in de uiteindelijke pot.

kleine potten voor jonge wietplantjes

Omdat jonge wietplantjes nog klein zijn, kun je ze het beste in kleine vierkante potjes van plastic voorgroeien.

Beste formaat pot voor wietplanten

Na de eerste weken in een klein potje kun je wietplanten verpotten in hun uiteindelijke pot. Wat het beste formaat voor die pot is, dat hangt af van je kweekmethode en je wensen. Hierbij worden wietplanten over het algemeen groter in grote potten en blijven ze kleiner in kleine plantenpotten. Toch is een enorme pot niet altijd de beste keus als je veel wiet wil oogsten; dat hangt namelijk ook van je manier van kweken af, en het soort wietplant dat je kweekt.

Kweek je gefeminiseerde wietplanten die geen autoflowers zijn (fotoperiode-gevoelige wietsoorten) dan bepaalt het formaat van de pot voor een groot deel ook het formaat van de plant. Voor de allergrootste wietplanten, plant je ze buiten zonder pot in de volle grond. Voor de rest kun je dan uitgaan van het volgende lijstje:

  • 20 centimeter plant = 5-literpot
  • 40 centimeter plant = 10-literpot
  • 60 centimeter plant = 15-literpot
  • 80 centimeter plant = 20-literpot
  • 1 meter plant = 25-literpot
  • 1,2 meter plant = 30-literpot

Het spreekt verder voor zich dat de beste pot voor wiet een formaat heeft dat aansluit op je kweekmethode. Kweek je bijvoorbeeld binnen in een sea of green waarbij je de wietplanten snel laat bloeien, dan kun je het beste voor kleine vierkante plastic potten kiezen. Kweek je daarentegen maar vier planten op een vierkante meter, dan zijn potten van 15 tot 20 liter beter.

Autoflower wietplanten zijn tenslotte een uitzondering op het lijstje hierboven. Autoflowers hebben een vaste levenscyclus en de specifieke soort bepaalt hoe groot de planten maximaal worden. Kies daarom de pot die hoort bij dat maximale formaat, of een kleinere pot als je een kleinere autoflower wenst. Het heeft dan ook geen zin om een autoflower die maximaal 60 centimeter hoog wordt in een pot van 25 of 30 liter te zetten. In de meeste gevallen is een pot van 12 tot 20 liter het beste formaat voor een autoflower.

Beste pot voor wietplanten

Nu je weet welke potten goed zijn voor wiet, kun je zelf bepalen wat in jouw situatie de beste keuze is. Hou dus rekening met het gewenste formaat van je uiteindelijke wietplant, en je kweekmethode. Ben je elke dag aanwezig om water te geven, dan is een smartpot van textiel of een Air-Pot de beste pot voor je wietplanten, omdat die voor de mooiste wortels zorgen. Ben je vaker van huis, dan kun je beter voor een gewone plastic pot kiezen omdat de aarde daarin wat langer vochtig blijft.

[Openingsfoto: Parilov, Shutterstock]
(advertentie)