(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Northern Lights #5 x Skunk #1. Onder die naam won Sensi Seeds’ Shiva Skunk in 1988 de allereerste High Times Cup in de categorie ‘indica’. Toen Northern Lights en Skunk, later zelf twee van de meest gewilde wietsoorten werden, kreeg de kruising haar eigen naam: Shiva Skunk. Geniet vandaag van het mooie kweekverslag dat Green Born Identity (zelf ook geen onbekende) over deze inmiddels klassieke Nederwiet maakte. 

Ik ben geen hindoe maar het voelde bijna heilig om een wietsoort met zo’n rijke geschiedenis als Shiva Skunk uit te testen. Ik kweekte haar 30 jaar na het het winnen van de High Times Cup; het gaf me een bijzonder gevoel om weer zo’n legendarische historische wietsoort in mijn kweekruimte te hebben.
En over mijn kweekruimte gesproken, dit zijn de omstandigheden en de technische teeltgegevens van de kweek van Shiva Skunk.

Genetica Shiva Skunk Gefeminiseerd (Northern Lights #5 x Skunk #1)
Vegetatieve fase drie weken (na ontkieming)
Bloeifase 54 en 56 dagen / meestal 45 tot 55 dagen
Groeimedium Plagron Grow Mix-potgrond, potten van 11 liter
pH-waarde 6,2-6,6
EC 1,2–1,8 mS
Licht tot 12 x SANlight S4W = 1680 watt
Temperatuur 18-28°C
Luchtvochtigheid 40-60%
Watertoediening met de hand
Bemesting Organic Bloom Liquid van Green Buzz Liquids
Additieven/toeslagstoffen Living Organics, More Roots, Humin Säure Plus, Big Fruits, Fast Buds en Clean Fruits van Green Buzz Liquids
Hoogte 58 en 76 cm
Opbrengst per plant 79 en 104 gr

 

Shiva Skunk kweekreview

Zou Shiva Skunk na wat wel een eeuwigheid lijkt, nog steeds die geweldige eigenschappen hebben waarmee ze ooit zo populair werd? Dat wilde ik gaan uitzoeken, en dus liet ik twee gefeminiseerde zaden ontkiemen. Het duurde minder dan tweeënhalve dag voordat de zaailingen boven de aarde uitkwamen en richting de SANlight LED kweeklampen klommen.

Ik hield ze drie weken in de vegetatieve fase en zag ze in deze periode zeer stabiel doorgroeien tot 23 en 26 cm. De twee planten oogden hetzelfde: zes internodes, stevige struikachtige groei met een vroege aanzet van zijtakken en donkergroene bladeren met aanzienlijk smallere bladvingers dan verwacht. Tot dan toe ging alles goed; de twee Shiva Skunk planten laten merken dat ze krachtig zijn en zijn een genot om te kweken.

Shiva Skunks razendsnel

Twee weken nadat ik overging tot het 12/12 lichtschema (de planten begonnen na tien dagen te bloeien), werd duidelijk dat één van de twee planten een sterker instinct had om door te groeien. Ze ging haar zusje snel voorbij, al begon de bloeifase bij de twee planten wel exact op hetzelfde moment.

Na drie weken kwamen er verschillende witte stamperhaartjes tevoorschijn uit de jonge toppen. Een week later gaven mijn twee Shiva Skunks vol gas en leek de topontwikkeling sneller te gaan dan ik ooit gezien had. In die fase begonnen de toppen ook steeds meer op te zwellen en kregen ze hun mooie vorm. Na slechts vier weken waren de planten bezig aan een perfect productief bloeiscenario. De toppen zaten onder de harsklieren en roken zoet en kruidig.

De nodes van Shiva Skunk zitten dichter op elkaar dan bij de meeste wietsoorten, waardoor ze een behoorlijk dikkerdje lijkt. De toppen van beide planten zijn compact en stevig; dit zijn ware wietfabrieken!

Na zes weken bloeien ontwikkelde de hogere plant zeer harige toppen, die me aan een grote bos krullen deden denken. Het was een van de mooiste blad-bud verhoudingen die ik ooit zag bij een wietsoort.

Het spreekwoordelijke advies van Sensi Seeds om je schaar weg te gooien (die heb je nauwelijks nodig) werd bijna waarheid bij deze teelt. De hoofdcola was prachtig langwerpig en rees hoog op uit het midden van de plant, omgeven door tien vergelijkbaar volle toppen. Alle toppen waren bedekt met kleverige trichomen. Hoewel de kleinere plant minder harig was, vertoonde ze dezelfde soort toppen: groot, harsrijk en nauwelijks blaadjes.

Krullen en een ‘dikkerdje’

De nodes van Shiva Skunk zitten dichter op elkaar dan bij de meeste wietsoorten, waardoor ze een behoorlijk dikkerdje lijkt. De toppen van beide planten zijn compact en stevig; dit zijn ware wietfabrieken! De geur van de toppen was krachtig, met een zware, muskusachtige geur en citrustonen die perfect aan de beschrijving voldeed. Heerlijk!

De hogere plant was rijp na 54 dagen, terwijl de lagere plant twee dagen later volgroeid was. De uiteindelijke hoogten waren 76 en 58 centimeter. Zoals verwacht waren de toppen makkelijk en snel te snoeien, vooral die van de zeer harige plant.

De weegschaal toonde uiteindelijk een droge opbrengst van 104 gram voor de hogere plant en 79 gram voor de lagere plant. Een uitmuntend resultaat voor beide planten. Het drogen en curen van de toppen zorgde voor een verfijnder aroma, waarbij de citrustonen meer op de voorgrond kwamen en de muskusachtige aard wat minder werd.

Wegdromen met Shiva Skunk

Omdat ik nogal in een feeststemming was, nam ik de eerste haal van Shiva Skunk uit mijn ‘Mighty’-vaporizer. Dit maakte indruk. Het voelde alsof ik zojuist dertig jaar aan geschiedenis door deze soort had verdampt. Het voelde alsof ik door mijn herinneringen reisde, terwijl ik een lange teeltcarrière herleefde.

Hoe toepasselijk dat de intense wietsmaak ook zeer klassiek was: vooral zoet bij het inhaleren en een beetje hartig bij het uitblazen. De smaken deden me denken de geur van patchoeli, dus aards, bosachtig en mossig. Absoluut geweldig organisch! De eerste dampwolk bracht me al in een meditatieve stemming, maar na nog wat meer raakte ik zelfs bijna in trance. Ik sloot mijn ogen en m’n gedachten dwaalden af naar een kleurrijke wereld vol …cannabis!

In gedachten zag ik de Jamaicaanse ganjavelden waar ik ooit ben geweest, mijn eigen immense planten die ik in het begin van de jaren ’80 buiten kweekte en hasj zeven met lokale boeren in het Marokkaanse Rifgebergte. Ik herinnerde mij de zoektocht naar zaden in Nepal en de gezichten van vele oude teeltvrienden en de te gekke cannabisavonturen die ik met hen beleefde.

Dit gaf me het blije gevoel dat ik nu al een voldaan cannabisleven heb geleefd. Ja, ik voelde de diepe, overpeinzende effecten die typisch voor Shiva Skunk zijn. Nadat ik ongeveer een uur lang door mijn herinneringen had gereisd, kreeg ik opeens een vreetbui. Uiteraard plunderde ik de koelkast. De effecten duurden ruim een uur, waarna ik me heerlijk ontspannen en gelukzalig voelde.

[Tekst en foto’s: Green Born Identity – G.B.I.]
(advertentie)