(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is alweer de hoogste tijd voor het volgende hoofdstuk uit onze educatieve jeugdserie. Deze keer leren we de jongelui – natuurlijk weer in begrijpelijke taal – alles over de tijd waarin een wietplant groot en sterk genoeg wordt om daarna echte wiet te kunnen maken. Het vierde deel van ‘Mijn eerste wietplantje’ gaat over de groeifase. 

Hallo, welkom en fijn dat je weer achter de computer zit om te leren wat je op school niet verteld wordt. Namelijk waar wiet vandaan komt en hoe je zelf een écht wietplantje grootbrengt. Als je de eerste lessen uit deze serie gemist hebt of alweer een beetje vergeten bent, lees ze dan nog eens rustig terug. Hieronder vind je de links daarvoor.

  1. Mijn eerste wietplantje, deel 1 – Wietzaadjes
  2. Mijn eerste wietplantje, deel 2 – Ontkiemen
  3. Mijn eerste wietplantje, deel 3 – Verpotten

Tot nu toe heb je al een heleboel geleerd. Namelijk wat wietzaadjes zijn en wat voor soort wietzaadjes je het beste voor je eerste wietplantje kunt gebruiken. In de tweede les hebben we je laten zien hoe je zo’n wietzaadje gemakkelijk kunt laten uitkomen en vorige week hebben we ons eerste wietplantje in een groter potje gedaan. Daarin kan het in de zomer groot en sterk worden, zodat het later goed kan bloeien. En dat groter worden en sterker worden gebeurt tijdens de groeifase.

Wietplantjes die direct in de aarde van je tuin staan, kunnen tijdens de groeifase veel groter worden dan je zelf bent! Foto: Jonathan Tichon, Shutterstock

Groeifase

Het leven van een wietplantje duurt niet langer dan één seizoen; het zaadje ontkiemt in het voorjaar en groeit in de zomer tot het in de nazomer gaat bloeien. Daarna gaat je wietplantje dood. Dat klinkt wel een beetje zielig maar zo gaat dat ook met veel andere plantjes. Dit soort plantjes die in de winter niet kunnen overleven noemen we éénjarige planten.

Jouw eerste wietplantje heeft dus maar één keer de kans om te groeien en doet dit tijdens de groeifase. In Nederland (en ook in België) duurt de groeifase ongeveer van mei tot halverwege augustus. Daarna worden de dagen korter waardoor je wietplantje vanzelf gaat bloeien.

Wietplantjes eten en drinken ook!

Je wietplantje groeit wel drie maanden dus het kan behoorlijk groot worden. Vorige week hebben we je al vertelt dat je wietplantje groter wordt wanneer je het in een grote pot zet en nóg groter wanneer je het gewoon in de aarde van de tuin plant. Dit komt omdat een wietplantje in een grote pot veel ruimte heeft om te groeien.

Uit een grote pot met aarde en helemaal uit een hele tuin vol aarde, kan je wietplantje veel voeding halen. Net als jij heeft je wietplantje namelijk ook eten en drinken nodig. Een wietplantje eet en drinkt alleen geen hamburgers en chocolademelk maar mineralen en water.

Een wietplantje eet en drinkt geen hamburgers en chocolademelk maar mineralen en water

Water geven

Vooral drinken is belangrijk voor wietplantjes. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is af en toe water geven met een gieter. Maar wees voorzichtig want als je teveel water geeft is het ook niet goed. Om te weten of je wietplantje water nodig heeft, moet je elke dag even je vinger tot halverwege in de aarde te stoppen en te voelen. Voelt de aarde nat aan je vinger, dan is het goed en heeft het wietplantje nog geen water nodig. Maar wanneer de aarde droog aanvoelt moet je wel wat water geven.

Aan de blaadjes kun je ook zien of je wietplantje water nodig heeft. Als die schuin omhoog groeien is het goed maar als ze naar beneden hangen dan moet je even opletten. Voel dan even aan de blaadjes of ze slap zijn of stevig. Als ze stevig zijn dan heeft je wietplantje wat water teveel en moet je een tijdje geen water geven. Hangen de wietblaadjes slap, geef dan maar snel wat water, voordat je eerste wietpantje uitdroogt!

Wanneer de aarde droog aanvoelt moet je je eerste wietplantje een beetje water geven. Foto: Derrick Bergman / G0nz0 Media.

Voeding geven

De mineralen zijn de voeding voor je wietplantje. Deze haalt je het uit de grond. Maar omdat een wietplantje tijdens de groeifase zo veel en zo snel groeit, heeft het niet altijd genoeg aan de mineralen in de aarde in een plantenpot. In de grond van een hele tuin zitten meestal wel genoeg van deze mineralen. Wietplantjes in een pot moet je soms een beetje extra te eten geven.

Aan de kleur van de blaadjes van je wietplantje, kun je goed zien of je wat extra voeding moet geven. Als de kleur donkergroen is heeft je wietplantje nog meer dan genoeg voeding. Als de blaadjes een frisse groene kleur hebben heeft je wietplantje ook nog genoeg. Maar als je merkt dat de blaadjes steeds lichter worden van kleur, dan moet je wat extra voeding geven.

Wat eet een wietplantje?

We hebben je al vertelt dat een wietplantje mineralen eet maar daar moet je in het tuincentrum niet naar vragen. Er zijn verschillende soorten voeding die je in een tuincentrum kunt kopen en die heel geschikt zijn voor wietplantjes. Compost bijvoorbeeld, daar lust je wietplantje wel pap van. Als je een grote zak compost koopt en dat op de aarde verspreidt, kan je wietplantje er weer tegenaan.

In het tuincentrum kun je ook bloedmeel kopen. Het klinkt misschien een beetje vies, maar in bloedmeel zitten hele goede mineralen voor je wietplantje tijdens de groeifase. Kippenmestkorrels zijn ook goed om te geven maar geef niet alles door elkaar. Laat je vader of je moeder even op de verpakking kijken hoeveel bloedmeel of kippenmestkorrels je moet gebruiken.

Aan de kleur van de blaadjes kun je zien of je wietplantje voeding nodig heeft. Foto: ElRoi, Shutterstock

Kortom

Dat is eigenlijk alles wat je tijdens de groeifase hoeft te doen voor je eerste wietplantje. Het is dus helemaal niet moeilijk, maar je moet wel een beetje een doorzetter zijn want de groeifase duurt best lang. Het is leuk en spannend om te zien hoe snel je wietplantje tijdens de groeifase groeit. Volgende week gaan we je leren hoe je je wietplantje kunt trainen en beschermen tegen harde wind, regen en beestjes zoals slakken en bladluizen. We hopen dat je dan ook weer van de partij bent!

  • Plantjes die maar één seizoen leven noem je éénjarige planten.
  • De groeifase duurt ongeveer van mei tot halverwege augustus.
  • Wietplantjes eten mineralen en drinken water.
  • Geef tijdens de groeifase genoeg, maar niet te veel water.
  • Aan de kleur van de blaadjes kun je zien of je wietplantje voeding nodig heeft.
  • Compost, bloedmeel en kippenmestkorrels is goede voeding voor wietplantjes tijdens de groeifase.
[Vraag, wanneer je nog geen 18 bent, toestemming aan je ouders om een eerste wietplantje te kweken. Volgens de letter van de wet is ook het kweken van je allereerste onschuldige wietplantje namelijk niet toegestaan, dan weet je dat. Openingsfoto: Lifestyle discover, Shutterstock]
(advertenties)