(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Speciaal voor de jeugd die nog nooit een wietplantje van dichtbij gezien heeft. Een complete serie waarin je je eerste wietplant leert kweken. En zoals ook je eigen leven een paar jaar geleden is begonnen, begint ook dat van je eerste wietplantje met een zaadje. Lees maar mee!

Hallo en welkom bij de cursus ‘Mijn eerste wietplantje’ waarin we je aan de hand nemen en stap voor stap leren hoe je nou zo’n wietplantje laat groeien en bloeien. Wanneer je deze serie iedere week netjes leest, kun je nu meteen aan de slag en heb je deze zomer je allereerste wietplantje die échte wiet oplevert. Vraag wel even toestemming aan je moeder of vader voor je begint.

Het begint met een zaadje

Zoals het meeste leven op aarde, begint ook dat van jouw allereerste wietplantje met een zaadje. In dat zaadje liggen alle eigenschappen van jouw eerste wietplant vast in de genen. Hoe je wietplantje zal groeien, of die lekker zal ruiken, wat de smaak is, het geslacht (of het een jongetje of een meisje is) van je eerste wietplantje en nog veel meer. Je hebt het misschien al door, een goed wietzaadje is heel belangrijk als je een gezond wietplantje wil laten groeien.

Zoals ook je eigen leven, begint dat van je eerste wietplantje met een zaadje. Foto: Yarygin, Shutterstock

Wanneer je alleen naar je eerste wietplantje wil kijken, om bijvoorbeeld te leren waar wiet nou eigenlijk vandaan komt maakt het niet uit wat voor wietzaadje je koopt. Maar wanneer je vader of je moeder de wiet ook daadwerkelijk gaat gebruiken om bijvoorbeeld wietolie van te maken of gewoon een lekkere joint van te roken, moet je het zaadje zorgvuldig uitkiezen.

Verschillende soorten wietzaadjes

Er zijn veel verschillende soorten wietzaadjes en ze zijn niet allemaal even geschikt voor een eerste wietplantje. Sommige wietzaden zijn zoals de meeste zaadjes in de natuur en kunnen mannelijke en vrouwelijke wietplantjes voortbrengen. Maar gelukkig zijn er van wietzaadjes ook speciale zaadjes waar alleen vrouwelijke wietplantjes uit komen. Dit worden gefeminiseerde wietzaadjes genoemd en ze zijn door hele slimme mensen gemaakt omdat alleen vrouwelijke wietplantjes echte wiet maken. Het is voor je eerste wietplantje dus belangrijk dat je zo’n gefeminiseerd wietzaadje koopt.

Verder is het belangrijk dat je een wietsoort uitkiest die in Nederland en België goed kan groeien en bloeien. Sommige wietsoorten moeten namelijk heel lang bloeien en zijn niet zo geschikt. Andere wietsoorten kunnen soms ook snel gaan schimmelen wanneer het aan het einde van de zomer nat en regenachtig wordt. Je wietzaadje moet daarom van een kort bloeiende soort zijn en goed tegen schimmels bestand zijn. Gelukkig zijn er heel veel zogeheten zadenbanken die zulke wietzaadjes verkopen, je hoeft dus niet helemaal zelf te weten welke zaadjes goed geschikt zijn.

Autoflower wietsoorten zijn zeer geschikte eerste wietplantjes, ze bloeien helemaal vanzelf! Foto: Derrick Bergman / G0nz0 Media.

Er bestaan trouwens ook nog hele speciale wietzaadjes die helemaal vanzelf gaan bloeien en daarom autoflowers genoemd worden. Zulke autoflower wietzaadjes zijn bij uitstek geschikt om een eerste wietplantje mee te kweken. Autoflower wietzaadjes geven je daarnaast ook nog eens heel veel plezier bij het kweken want ze beginnen al na een paar weken aan hun bloeifase.

  • Alleen vrouwelijke wietplantjes geven wiet, kies daarom voor een gefeminiseerd wietzaadje.
  • Kort bloeiende en schimmelbestendige wietsoorten zijn het beste geschikt voor ons klimaat.
  • Zadenbanken kunnen je adviseren over geschikte wietzaden voor een eerste wietplantje.
  • Autoflower wietsoorten gaan vanzelf bloeien, het zijn ideale ‘eerste wietplantjes’.

[Vraag, wanneer je nog geen 18 bent, toestemming aan je ouders om een eerste wietplantje te kweken. Volgens de letter van de wet is ook het kweken van je allereerste onschuldige wietplantje namelijk niet toegestaan, dan weet je dat. Openingsfoto: Lifestyle discover, Shutterstock]
(advertentie)