(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vroeger was alles beter? Vergeet het maar! In ieder geval niet op het gebied van wietzaden. Gefeminiseerde zaden zorgden een jaar of tien geleden voor een ware revolutie onder wietkwekers en autoflowers maken het kleine kwekers helemaal makkelijk. Met automatisch bloeiende wietsoorten kweek je namelijk meer wiet per Watt als je het een beetje goed aanpakt.

Autoflowers zijn automatisch bloeiende wietsoorten. Dit betekent dat ze niet bloeien omdat de dagen korter worden en de nachten langer, maar ongeacht van het lichtregime een paar weken na het ontkiemen vanzelf gaan bloeien. Voor de buitenkweek is dit met name bij ons in de lage landen interessant, omdat de vaste levenscyclus ervoor zorgt dat autoflowers veel eerder klaar zijn voor de oogst. Een autoflower die je rond april zaait, bloeit in juni, juli af wanneer de zon op haar best is. Dankzij autoflowers kun je buiten volledig afgerijpte wiet kweken, zonder je zorgen te maken over typische herfstproblemen zoals toprot en meeldauw.

AutoXtreme, dik en vet dankzij langer durende dagen.

AutoXtreme, dik en vet dankzij langer durende dagen.

Licht is meer gewicht

Licht is gewicht, je hebt het gezegde vast wel eens eerder gehoord. Wanneer kwekers dit roepen bedoelen ze ermee dat de hoeveelheid wiet die je in een kweekruimte kunt oogsten, afhankelijk is van de hoeveelheid licht – oftewel het wattage van de gebruikte kweeklamp. Dit is een waarheid als een koe, er valt niets op af te dingen. Maar in het geval van autoflowers is licht net even wat meer gewicht. Hoe dat zit leggen we zo uit, maar eerst even iets over de bloeifase van niet-autoflowers.

Wanneer je een gewone niet-autoflower wil laten bloeien zul je het aantal donkere uren per nacht moeten opvoeren. Een wietplant maakt ’s nachts namelijk bloeihormonen aan, en gaat pas bloeien wanneer de nachten 10 uur of langer duren. Doorgaans zetten kwekers hun wietplanten dan ook in de bloei door ze dagelijks 12 uur licht, en 12 uur donker te geven. De gewone niet autoflower krijgt dus ‘maar’ 12 uur licht per dag. Kwekers die heel ervaren zijn en alles optimaliseren kunnen dan maximaal iets meer dan één gram gedroogde wiet oogsten per Wat van de gebruikte kweeklamp. In de praktijk halen de meeste kwekers echter maar de helft hiervan, dus een halve gram per Watt.

Of je een autoflower nou 12, 14, 18, 20 of zelfs 24 uur licht geeft per dag dat maakt niet uit, bloeien zal ze toch

Een autoflower daarentegen, trekt zich niets aan van een lichtregime. Dus of je een autoflower nou 12, 14, 18, 20 of zelfs 24 uur licht geeft per dag dat maakt niet uit, bloeien zal ze toch. Je kunt een autoflower wietplant met andere woorden, dus laten profiteren van langere dagen. En langere dagen betekent dus meer licht, en dat zonder het wattage van je kweeklamp te verhogen. Dit verklaart autoflower wietplanten die er aan het einde van de oogst zo bijstaan als de prachtige Think Different hieronder.

td2

De langere dagen zorgen voor meer licht bij autoflowers, terwijl het daadwerkelijke wattage van de kweeklamp hetzelfde is. Foto: Think Different – Dutch Passion.

Kleine kweker

Vooral voor de kleine kweker, die niet veel meer stroom voor zijn kweekhobby wil reserveren dan een bescheiden led kweeklamp of een kleine HPS bulb, kan dit een groot voordeel zijn. Door autoflowers kun je in een klein kweektentje toch veel wiet oogsten en die gram per Watt behalen. Let wel op want in feite verbruik je door de langere dagen natuurlijk wel meer stroom. Het voordeel is dat je er geen energieslurpende kweeklamp voor hoeft te laten branden. Laten we ter illustratie eens wat gaan rekenen.

Een niet-autoflower krijgt veel minder lichtenergie per dag om in wiettoppen om te zetten

Stel dat je een led kweeklamp hebt met een verbruik van 100 Watt per uur. Een autoflower kan met deze kweeklamp dan 20 uur lang licht opslurpen en maakt dus in feite gebruik van 2000 Watt aan lichtenergie per dag. Wanneer je een niet autoflower onder dezelfde kweeklamp kweekt, kun je de lamp per dag maar 12 uur laten branden. De niet-autoflower krijgt als gevolg dus veel minder lichtenergie om in wiettoppen om te zetten, namelijk 1200 Watt aan lichtenergie. Hierdoor kun je meer wiet oogsten van autoflowers, en dat is ideaal voor kleine kwekers!

(advertenties)