(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hydrokweken heeft vele voordelen zoals een snellere groei en grotere opbrengsten. Alleen zijn de systemen voor velen te ingewikkeld om mee te beginnen en smaakt hydro gekweekte wiet volgens sommigen minder natuurlijk. Een nieuw kweeksysteem dat bio en hydro combineert biedt de voordelen van hydrokweken met het kweekgemak en de heerlijke resultaten van biologisch gekweekte wiet: Bio Hydro kweken, door Percy Grower.

Een recent verhaal van vrienden van me – ervaren kwekers uit het Verenigd Koninkrijk – maakte me nieuwsgierig naar een nieuwe kweektechniek. Een systeem dat op het eerste gezicht lijkt op een hydro setup, maar dan een om organisch mee te kweken. Normaal gezien wordt de teler geconfronteerd met de mogelijkheid om organisch of hydro te kweken, en zal hij voor een van de twee moeten kiezen. Dit zijn de twee uitersten die elkaar normaal gesproken nooit zullen ontmoeten (daarover later meer). Nu lijkt het erop dat ze elkaar hebben gevonden, ik vertel je er zo meteen alles over.

Classic Cheese - Suzy Seeds

Een heerlijke klassieke Cheese.

Een verhaal over Cheese

Een van de voordelen van het wonen in de culturele smeltkroes die Brussel is, is dat het niet moeilijk is om er een aantal van de beste Europese Cheese soorten te vinden. In België is het makkelijk om een fijne selectie van Franse, Nederlandse, Belgische, Italiaanse, of Britse Cheese te vinden.

Sinds kort is er een nieuwe Cheese beschikbaar, een cannabis variëteit uit het Verenigd Koninkrijk. Een soort waar enkel stekken van te vinden zijn. Ze heeft een fijne maar penetrante geur en gaat door het leven met de niet al te subtiele naam ‘Cheese’. Als je deze soort nog niet hebt niet geprobeerd, dan kan ik aanbevelen om dat zeker een keer te doen. Naast de fijne geur en smaak (een beetje zoals gorgonzola), geeft het je een stevige sociale high die perfect is voor leuke momenten met vrienden, genieten van een wandeling in het park of zelfs een bezoek aan het plaatselijke museum of galerie. Het is een eenvoudig te gebruiken indica dominante hybride die je als consument een gelukkig, relaxed, en soms euforisch gevoel geeft. Er wordt gezegd dat de soort helpt tegen stress, pijn of depressie. Deze soort is bekend geworden in de Nederlandse coffeeshops en is bijzonder populair in de straten van het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs heb ik gehoord over een speciale partij Cheese die gekweekt was met behulp van een nieuw product genaamd BioTabs. Tabletten van organische, langzaam vrijkomende plantenvoeding. Volgens mijn vriend de Britse kweker, die anoniem wenst te blijven, was de smaak en de geur iets totaal anders dan hij gewend was. Niemand geloofde eigenlijk dat het Cheese was. Het was zo goed dat de mensen specifiek begonnen te vragen naar ‘BioTab Cheese’, zelfs al was hij een stuk duurder.

Deze uitspraak trok mijn aandacht. Hoe werd deze lekkere BioTab Cheese gekweekt? Het lijkt er op dat de kweekinstallatie kan worden omschreven als een organisch bio-hydro systeem. Iets dat me, tot op dat moment, altijd onmogelijk had geleken.

Bio én Hydro?

Laten we even terugspoelen en het even hebben over een paar basisprincipes, zodat iedereen kan volgen en begrijpt waar het over gaat. Hydrocultuur is de kunst van het kweken van planten in een inert medium als steenwol of kleikorrels. Gewoonlijk worden de voedingsstoffen aan het water toegevoegd dat vervolgens door de plant wordt gebruikt. Hier doet zich een probleem voor, voor degenen onder ons die de dingen graag biologisch willen aanpakken.

Wanneer je vloeibare organische voedingsstoffen toe zou voegen aan het water en dat vervolgens aan de planten zou geven door een dunne slang, dan zou de organische voeding ervoor kunnen zorgen dat er algengroei ontstaat en dat de leidingen verstopt raken. Het is om deze reden dat hydrocultuur kwekers chemische voedingsstoffen gebruiken om deze problemen te voorkomen en er voor te zorgen dat het systeem efficiënt werkt en betrouwbaar is.

Zou het niet geweldig zijn als er een manier was om organisch hydro te kweken? Het zou de kweker het beste van twee werelden geven, een rijke natuurlijke smaak en grote opbrengsten

Als we kijken naar het grotere plaatje, hebben we bovendien nog een ander probleem. Technisch gezien is hennepteelt illegaal, zodat er geen richtlijnen zijn waar de bedrijven die voedingsstoffen maken waar cannabis gekweekt mee kan worden, zich aan moeten houden (mensen moeten geen cannabis kweken want het is verboden?). Deze meststoffen kunnen veilig zijn of ze kunnen niet veilig zijn, het probleem is dat ondernemingen niet verplicht zijn om te testen of hun producten geschikt zijn om te kweken voor menselijke consumptie. Er is geen gezag dat controleert wat er in de voedingsstoffen zit die op de schappen van onze growshop staan, laat staan het definiëren van eventuele beperkingen of regels. Dit is geen ideale situatie waarin vaak de meest kwetsbaren in onze samenleving zich tot cannabis wenden als medicijn. Dit is een vrij overtuigend argument om niet met chemische middelen aan het werk te gaan als je cannabis kweekt voor je eigen consumptie.

De voordelen van hydrokweken zijn de snelheid waarmee de planten groeien, de hoge opbrengsten en het gemak van het water geven. Dit heb ik zelf kunnen ondervinden in mijn persoonlijke ervaringen. Echter, veel telers (die vooral telen voor zichzelf of voor vrienden en familie) geven er de voorkeur aan om te proberen cannabis te kweken van een zo hoog mogelijke kwaliteit, ze zien vaak graag af van een iets grotere oogst en kiezen ervoor om organisch te kweken om zo cannabis van de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen telen.

Organisch geteelde cannabis wordt gekweekt in een levend medium, waarin de voedingsstoffen gedijen in de ‘bodem’ zelf. Zou het niet geweldig zijn als er een manier was om organisch hydro te kweken? Het zou de kweker het beste van twee werelden geven, een rijke natuurlijke smaak en grote opbrengsten. Nu, dankzij het mooie BioTab Cheese verhaal dat ik hoorde, lijkt het erop dat er toch een manier is om dit te doen.

rsz-cannabis-plants-growing-in-xl-autopots-640x401

Wietplanten groeiend in XL AutoPots.

De kunst bestaat eruit om alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft gedurende het kweken reeds aanwezig te hebben in de pot. BioTabs zijn kleine tabletten vol met organische voeding die vrijkomt wanneer je een aantal speciale ingrediënten toevoegt om ze te activeren. Afgezien van deze speciale additieven die je toevoegt in het begin en in week vijf, hoef je de planten alleen gewoon water te geven. Het is bovendien niet nodig om de pH-waarde (zuurtegraad, red.) aan te passen. Voor mensen met wat meer ervaring is dit best spannend! Geen gedoe meer met het meten van de pH-waarde van het water, het mengen van voedingsstoffen en het meten van de EC-waarde (voedingswaarde, red.). En het wordt nog beter.

Automatisch watergeven

Je kunt BioTabs gebruiken om gewoon in potten te kweken (ik raad textielpotten aan om een gezonde wortelgroei te bevorderen) of je kunt een speciaal automatisch bewateringsysteem gebruiken dat al je potten van water voorziet.

Een dergelijk systeem is verkrijgbaar bij het Britse bedrijf AutoPot. De AutoPot irrigatiesystemen bevatten een stukje knappe technologie in de vorm van de Aquavalve, een pot en tray combinatie met een reservoir om het water in te doen. Elke pot wordt geplaatst in de op maat gemaakte tray samen met een Aquavalve, een soort ventiel dat de watertoevoer regelt. De Aquavalves worden dan verbonden met het reservoir via dunne irrigatieleidingen. De zwaartekracht zorgt voor druk op de leidingen en stuwt het water door de ventielen naar de trays waar de potten in staan. Een Aquavalve laat een laagje water van zo’n 2 cm in de tray en sluit de leiding dan terug af. Wanneer de plant al dit water heeft verbruikt gaat de klep weer open en de tray vult vervolgens automatisch bij. Het enige dat de teler hoeft te doen is het waterreservoir af en toe bijvullen en het gevuld houden gedurende de kweek.

Om samen te vatten

BioTabs worden toegevoegd aan het grondmengsel. Zorg ervoor dat je het licht en luchtig te houdt door een mengsel met 50% perliet te gebruiken. Deze gebruik je dan in een AutoPot, die verkrijgbaar is in drie pot en tray combinaties, – met 8,5L, 15L of 25-literpotten – afhankelijk van je behoefte en ruimte. Je vult simpelweg het reservoir met gewoon water en vervolgens zal het Autopot systeem automatisch alle planten het water geven dat ze nodig hebben. Dit is de zogenaamde ‘Plant Controlled Irrigatie’. Als de plant minder water nodig heeft zal ze gewoon minder water krijgen, als ze meer nodig heeft dan krijgt ze meer. Het systeem is volledig geautomatiseerd en werkt met behulp van de zwaartekracht druk, hier is geen elektriciteit voor nodig. Je kunt meerdere potten per systeem aansluiten en het systeem is flexibel en simpel uit te breiden. Hoe meer potten je gebruikt, hoe groter het reservoir is dat je nodig hebt.

Deze opstelling is zo praktisch op vele niveaus. Je hoeft de pH-waarde van het water niet aan te passen, je hoeft geen voeding in je water te mengen en je hoeft je geen zorgen te maken over het water geven. De opbrengsten zijn hoog en de cannabis heeft de heerlijke smaak en de geur die wordt geassocieerd met organisch kweken

Deze opstelling is zo praktisch op vele niveaus. Je hoeft de pH-waarde van het water niet aan te passen, je hoeft geen voeding in je water te mengen en je hoeft je geen zorgen te maken over het water geven van de planten. Je kan de planten zelfs voor langere tijd onbeheerd laten (gedaan is het met het overslaan van vakanties en weekends om voor de planten te kunnen zorgen). De opbrengsten zijn hoog en de geoogste cannabis heeft de heerlijke smaak en de geur die wordt geassocieerd met organisch kweken.

Deze opstelling kan binnenshuis worden gebruikt, buiten of in de serre (kas). Ze kan op kleine schaal gebruikt worden voor een hobbykweek of opgeschaald worden voor commerciële doeleinden.

BioTabs zijn een relatief nieuw product op de markt. BioTabs zijn afkomstig uit Nederland en worden steeds populairder in Europa. Het bedrijf begint langzaam bekend te geraken in de VS, dus hopelijk zullen ze binnenkort ook beschikbaar zijn voor Amerikaanse telers. Check hun website voor meer informatie over hoe ze werken en waar je ze kunt kopen. Ik kan hun startpakket van harte aanbevelen, het bevat alles wat je nodig hebt voor een volledige kweek en is ook voorzien van mooie en duidelijke documentatie en informatie om ervoor te zorgen dat je planten optimaal profiteren van alle voedingsstoffen die in de tabs zitten.

AutoPots zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, maar worden ook verdeeld in de VS. Je moet dus in principe in staat zijn om ze ergens te kunnen vinden. De BioTabs website bevat uitstekende informatie over hoe je je tuin met behulp van dit systeem kunt inrichten, je vindt er ook informatie over de distributeurs.

Happy Growing!

Dit artikel is een vertaling van een artikel dat eerder verscheen op marijuanatimes.org en werd geschreven door Percy Grower

 

biotabs-desktop

(advertenties)