- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Introductie in hydrokweken: Eb & vloed
We bespreken de werking en de voor- en nadelen van eb & vloed hydrosystemen in dit zesde deel inmiddels van onze introductie in hydrokweken. Eb & vloed systemen worden veel gebruikt door kleine en grote kwekers over de hele wereld, omdat het hoge zuurstofgehalte bij de wortels voor een explosieve snelle groei zorgt.
Lucht & water
Het eb & vloed systeem is al jaren favoriet onder kwekers groot en klein. De systemen zijn zeer effectief, gemakkelijk te begrijpen en ook vrij gemakkelijk zelf te maken. Voedingswater wordt bij eb & vloed systemen op gezette tijden van onderaf tot hoog in de wortelkuit van wietplanten gepompt, maar de echte kracht zit ‘m in het laag-water moment. Als het water namelijk weer zakt maakt het plaats voor verse zuurstof dat van bovenaf tot diep in de wortelkluit gezogen wordt. Eb en vloed zorgt dus een constante afwisseling van water en lucht bij de wortels, en dat zorgt voor indrukwekkende groeiresultaten.
Eb & vloed systemen
Eb en vloed systemen kunnen open en gesloten zijn. Het open systeem is het populairst en het makkelijkste zelf te maken. Eén grote platte lekbak met hoge randen loopt tijdens de ‘vloed’ over en bevloeid zo meerdere planten in één keer. Bij gesloten eb en vloed systemen wordt iedere afzonderlijke pot van onderaf vol met water gepompt, maar de werking is verder helemaal hetzelfde. Hoe vaak, hoe hoog en hoe lang het vloed moet zijn hangt af van het gebruikte medium. Kleikorrels houden minder water vast dan kokos bijvoorbeeld en die kun je dan ook meerdere keren per dag bijna helemaal onder water zetten. Kokos laat je daarentegen nooit helemaal onderlopen, dan zou het medium te nat worden.
Er is niet veel nodig om een eb en vloed systeem te maken, het hele systeem bestaat slechts uit een paar componenten. Een waterpomp die aangesloten is op een timer om de waterbeurten mee in te stellen, een waterreservoir van waaruit het voedingswater wordt opgepompt en een bak waarin de planten staan die je steeds laat onderlopen en weer leeg laat lopen in het voedingsreservoir. Planten kunnen in de lekbak in aparte potten staan, maar je kunt de hele bak ook direct vullen met het medium en daar meerdere planten in zetten. Een simpel overloop afvoer voorkomt dat de bak overstroomt tijdens de vloed-perioden. Door de hoogte van de overloop aan te passen kun je bepalen tot hoe hoog het water mag komen.
Voor- en nadelen
Zoals alle kweekmethoden heeft ook het eb en vloed systeem zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Het grootste voordeel is de explosief snelle groei die planten door de afwisseling van lucht en water bij de wortels laten zien. De afwisseling zorgt ervoor dat de planten meer water, zuurstof en voeding zullen opnemen en dus ook sneller groeien. Ook worden de wortels een paar keer per dag geheel van nieuwe zuurstof voorzien, en zoals we allemaal weten betekent zuurstof bij de wortels een gezondere plant, snellere groei en meer opbrengst. Nog een groot voordeel is dat je een goed eb en vloedsysteem helemaal perfect kunt afstemmen, de hoogte van het water en de tijd van een vloedperiode zijn gemakkelijk in te stellen zodat wietplanten in een geoptimaliseerd eb en vloed systeem precies de juiste hoeveelheid water en zuurstof bij de wortels krijgen. Alle voedingsstoffen die de planten niet gebruiken, vloeien netjes terug in het systeem, zodat overvoeden bijna niet mogelijk is, de planten gebruiken precies wat ze nodig hebben en de rest blijft niet achter in het medium.
Eb en vloed systemen zijn voor een goede werking wel zeer afhankelijk van een goede werking van het systeem. Wanneer de pomp bijvoorbeeld uitvalt of een slang verstopt zit, kan dit snel leiden tot uitdroging van de wortels of erger; een overstroming van je kweekruimte met alle gevolgen van dien. Eb en vloed systemen zijn vanwege het drainage-water ook best gevoelig voor verstoppingen, goede filters zijn dus absoluut nodig wanneer je met eb en vloed gaat werken.
Werken met eb & vloed
Wanneer je een eb en vloed tafel aansluit om mee te kweken ben je nog niet helemaal klaar. Nu begint het afstellen van je systeem. Het is daarom zeer aan te raden om zeker in het begin een logboek bij te houden waarin je opschrijft hoevaak en hoelang en tot hoe hoog je de potten bewatert. De hoeveelheid water die de planten verbruiken hangt af van het formaat en de groeisnelheid. Probeer de water/voedingsconsumptie te maximaliseren en zo ook de groei. Wanneer je experimenteert kom je al snel tot een optimaal schema waarbij de planten supersnel en vitaal zullen groeien.
Het medium dat je gebruikt bepaalt de sterkte van de voedingsoplossing. Wanneer je kleikorrels gebruikt kun je je voedingsvat vullen en om de twee, drie dagen bijvullen met een voedingsoplossing die half zo sterk is. Naarmate de planten het water opdrinken zul je zien dat de EC waarde in het voedingsvat oploopt, vandaar dat je het steeds bij moet vullen met voedingswater dat half zoveel meststoffen bevat. Uiteraard gebruik je minerale meststoffen die geschikt zijn voor hydrokweken.
Gebruik je een medium dat meer vocht absorbeert zoals kokos of steenwol, dan is het de bedoeling dat je je eb en vloed systeem zo instelt dat je zo weinig mogelijk drainage hebt. Het voedingsvat kan dan gewoon bijgevuld worden met water met een volledige EC waarde. Vergroot het aantal waterbeurten naarmate de planten groter worden in absorberende mediums niet te snel want dan worden je wortels te nat en loop je grote kans op wortelrot. Begin met één bewatering per dag en voer dit langzaam op.
(advertentie)