- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Mijn eerste wietplantje #3: Verpotten
Hallo en welkom bij deel #3 van de serie waarin we de jeugd leren waar wiet vandaan komt, en hoe je zelf een wietplantje kunt kweken. Tot nu toe heb je al van alles geleerd over wietzaadjes en hebben we je laten zien hoe je zo’n zaadje kunt laten uitkomen. Deze week gaan we het jonge wietplantje verpotten, doe jij ook weer gezellig mee? *
Wees niet getreurd als je de eerste twee delen van Mijn eerste wietplantje gemist hebt want dit is het internet, je kunt alles op je gemak terug lezen. Het eerste deel ging over wietzaadjes en was superinteressant, klik hier om dat nog eens te lezen. Vorige week hebben we uitgelegd hoe je zo’n wietzaadje zelf kunt laten uitkomen, of ontkiemen zoals dat ook wel genoemd wordt. Als je dat nog eens wil nalezen kan dat via deze link.
Wanneer je straks zelf een wietzaadje hebt ontkiemd en je alles daarbij goed hebt gedaan, dan heb je je eerste jonge wietplantje. Zo’n klein wietplantje wordt een zaailing genoemd maar heel lang blijft het dat niet. Al na ongeveer twee weken wordt je zaailing te groot voor het kleine potje waarin je hem na het ontkiemen plantte. Tijd voor een nieuwe pot!
Verpotten
Wanneer je een wietplantje van de ene pot naar de andere pot verplaatst, noemen we dat ook wel verpotten. Het eerste potje is na een week of twee, te klein geworden en dus verpot je het wietplantje naar een grotere pot, zodat het verder kan groeien.
Als je een slimmerik bent, vraag je je misschien af waarom het zaadje niet meteen in zo’n grote pot zou doen. Dat komt omdat de aarde in een grote pot heel veel water opneemt, veel meer water dan het kleine plantje via de wortels kan opdrinken. De zaailing zou dan gemakkelijk veel te nat kunnen worden en dat is niet goed voor de wortels. Het is dus belangrijk om je wietzaadje na het ontkiemen eerst een week of twee in een klein potje te laten groeien.
Kies een goede pot
Het is dus tijd om je eerste wietplantje naar een nieuwe pot te verhuizen. Maar welke pot kies je? Er zijn grote potten en kleine potten, vierkante potten van plastic en ronde potten van steen. Heel veel potten om uit te kiezen dus. Welke pot het beste is, hangt er een beetje van af, wat voor soort wietzaadje je in het eerste deel van deze serie hebt gekozen en hoe groot je hoopt dat je eerste wietplantje zal worden.
Als je eerste wietplantje uit een autoflower wietzaadje gegroeid is dan is de keuze makkelijk gemaakt. Kies een pot waar 15 tot 25 liter aarde in kan. De vorm en het materiaal waar de pot van gemaakt is, is niet zo belangrijk maar kijk wel even of er een paar gaten onder in de pot zitten. Dat is namelijk wel belangrijk want als het heel hard regent moet het water natuurlijk wel weer uit de pot kunnen stromen.
Wanneer je geen autoflower wietzaadje hebt gebruikt maar een gefeminiseerd wietzaadje, dan kun je door een grote pot te kiezen, ervoor zorgen dat je wietplantje zelf ook groter wordt. Hoe groter de pot is, hoe groter het wietplantje namelijk ook kan worden. Kijk in het tuincentrum dus goed hoeveel liter aarde er in jouw pot kan. Kies een pot van 12 tot 15 liter voor een wietplant van ongeveer 50 tot 70 centimeter hoog. Wil je een wietplant van een meter, dan moet de pot ongeveer 25 liter groot zijn. In een pot van 30 liter kan je wietplant wel anderhalve meter hoog worden.
Je handen zullen wel een beetje vies worden maar dat geeft niets. Tuinieren is heel gezond en vuile handen zijn zo weer schoongewassen, vraag dat maar aan de politiek
Als je echt een grote wietplant wil hebben, dan hoef je helemaal geen pot te kiezen maar kun je je wietplant gewoon in de aarde in de tuin planten. Vraag wel even aan je vader of moeder of ze dat goed vinden, want een wietplant die gewoon in de grond staat kan soms wel drie meter hoog worden! Heel mooi om te zien maar misschien niet voor iedereen. Als het van je ouders mag, graaf dan even een diep gat en schep de aarde goed los, voordat je je wietplant erin zet. Laat je vader even helpen want scheppen is best zwaar werk!
Van zaailing naar wietplant
Wanneer je wietplant eenmaal op zijn nieuwe plek staat, zul je zien dat die heel snel groter wordt. Het is dan geen zaailing meer, maar een echte wietplant.
Begin om te verpotten met het vullen van de nieuwe pot met aarde. Kies een vruchtbare potgrond uit het tuincentrum om de pot mee te vullen. Het is een goed idee om ook wat compost in de pot te stoppen, daar zit allerlei voeding in waar je wietplant zich mee kan voeden. Vul de pot helemaal tot aan de rand en druk het zachtjes aan met je handen. Die zullen wel een beetje vies worden maar dat geeft niets. Tuinieren is heel gezond en vuile handen zijn zo weer schoongewassen, vraag dat maar aan de politiek!
Maak in het midden van de aarde een gaatje dat ongeveer net zo groot is als het kleine potje waar je zaailing nu nog in staat. Zet de zaailing met het potje en al in het gat en druk de aarde er even tegenaan. Als je het potje nu weer voorzichtig uit de aarde optilt, zie je dat het gat precies dezelfde vorm heeft als het kleine potje.
Nu wordt het even lastig want je moet de zaailing uit het kleine potje zien te krijgen. Misschien moet je even wat hulp vragen. Doe je hand over de bovenkant van het potje zodat de zaailing losjes tussen je vingers zit. Draai het potje nu op zijn kop en knijp met je andere hand zachtjes in het plastic van de pot, zodat het kluitje van het plantje loskomt. Nu til je het potje eraf en kun je het kluitje voorzichtig in het gemaakte gat in de nieuwe pot laten zakken. Het past er precies in!
Geef tot slot maar een beetje water maar niet teveel. Je zaailing moet eerst nog wat meer groeien. Zorg ervoor dat de aarde altijd een beetje vochtig is, maar niet kleddernat. Als je dat doet groeit het wietplantje steeds harder en komt het in de groeifase. Volgende week zullen we je daar alles over vertellen.
- Een wietplantje in een nieuwe (grotere) pot zetten heet verpotten.
- Kies een nieuwe pot met gaten onderin zodat regenwater kan ontsnappen.
- Hoe groter de nieuwe pot, hoe groter je eerste wietplantje.
- Wietplantjes die niet in een pot maar gewoon in de aarde staan, kunnen wel 3 meter hoog worden!