(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hydrologisch wiet kweken lijkt misschien moeilijk maar is veel makkelijker en goedkoper dan wiet kweken op aarde, en dat is een feit. Je planten hebben namelijk altijd genoeg water en voeding, groeien razendsnel en krijgen prachtige toppen! Het is daardoor ook ontzettend bevredigend om hydrologisch wiet te kweken. Er zijn eigenlijk maar vier factoren om op te letten, hier komen ze!

Het is voor de kleinschalige thuiskweker veel makkelijker om hydrologisch wiet te kweken dan in potten met aarde. Eigenlijk is er geen eenvoudiger manier om allerlei soorten planten te kweken dan hydrologisch. Daarbij komt dat hydrokweken geen aarde vereist en minerale voeding ook aanzienlijk voordeliger is dan allerlei biologische producten. Tel daar een maximale opbrengst bij op en je wil nooit anders meer!

Een van de grote voordelen hydrologisch kweken, is dat je alle toestanden met aarde kunt vergeten. Je hoeft er niet mee te sjouwen, het kan niet meer te droog of te nat worden, en je brengt er geen ongedierte mee je kweekruimte binnen. In plaats dat aarde mineralen afgeeft wanneer die beschikbaar zijn, geeft voedingswater in een hydrokweek altijd precies genoeg mineralen af.

Nog even een misverstand de wereld uit helpen; de minerale voeding die je bij het hydrokweken gebruikt zijn volledig organisch. Er zitten geen synthetische componenten bij en de mineralen worden uit de natuur gedolven. Je planten krijgen precies de mineralen die ze nodig hebben en niets meer of minder.

Overige factoren die niet specifiek bij hydrokweken horen laten we buiten beschouwing. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid licht, luchtcirculatie en de temperatuur in je kweekruimte ook in orde moeten zijn. Buiten dat zijn er eigenlijk maar vier factoren belangrijk als je bijvoorbeeld in de Dokter Groen Special kweekkast gaat hydrokweken.

Factor 1: zuurstof

In een hydrosysteem haalt een wietplant alle voedingsstoffen en water uit het voedingswater. Maar water en voeding is niet het enige dat wortels nodig hebben. Zuurstof is minstens zo belangrijk. Zonder zuurstof bij de wortels zullen de wortels rotten en dood gaan.

Kweek je in steenwol of in een ander hydrologisch medium zoals kokos, dan moet het medium luchtig zijn zodat de wortels genoeg zuurstof krijgen. Kweek je in water zoals bij een DWC systeem of in het Flow Hydroponics Systeem, dan moet het water genoeg opgeloste zuurstof bevatten. Dit bereik je eenvoudig door het water in beweging te houden, en er lucht in te pompen middels een aquariumpomp die is aangesloten op een bruissteen.

De hoeveelheid zuurstof bij de wortels is de sleutel tot je succes. Zonder zuurstof kunnen planten hun voeding niet opnemen. Hoe meer zuurstof, hoe sneller de opname van mineralen verloopt!

Water in een hydrosysteem moet voldoende zuurstof bevatten.

Factor 2: EC-waarde (voedingsconcentratie)

Voor hydrokweken zijn minerale meststoffen vereist. Dit zijn in principe dezelfde voedingszouten die ook in aarde vrijkomen, alleen zitten ze in direct opneembare vorm in flesvoeding. Hoe meer mineralen er in het voedingswater zitten, hoe beter het water elektriciteit geleid. Dit kun je meten met een zogeheten EC-meter en hoe hoger de EC-waarde hoe meer mineralen in het voedingswater zijn opgelost.

Gebruik dus altijd minerale plantenvoeding, die bedoeld is voor hydrologisch kweken. Doorgaans is dit voeding die uit twee of meer componenten bestaat, omdat met name calcium met andere mineralen reageert en dus niet samen in één fles kan zitten. Verder heb je tijdens de groeifase vaak twee componenten groeivoeding nodig, en twee componenten bloeivoeding voor de bloeifase. Het kan ook zijn dat je slechts twee of drie flessen nodig hebt, maar in een andere verhouding tijdens groei en bloei.

Hoe dan ook; hou het bij één voedingslijn en hou je aan de aanbevolen hoeveelheden per liter. Meer is daarbij vaak beter dan te veel. Een lagere EC-waarde zorgt vaak voor snelle groei met wat meer strek en wat meer blad. Een hogere EC-waarde zorgt doorgaans voor compactere groei en bossige volle struiken.

Als het voedingswater een veel te hoge EC-waarde heeft, dan kan dat een calcium gebrek opleveren omdat de plant de voeding niet snel genoeg kan opnemen. Als een oplossing te zwak is dan kun je ook een calcium gebrek verwachten, maar dan omdat er niet genoeg calcium in het water is. De EC-waarde bepaalt de gezondheid, hoogte, bladproductie en topvorming en de algehele groei/structuur van je planten.

Factor 3: pH-waarde (zuurtegraad)

Aangezien wietplanten in een hydrokweek al hun voedingsstoffen uit het water halen, dient dat water ook de juiste zuurtegraad te hebben. Verschillende mineralen kunnen namelijk niet opgenomen worden bij een te hoge of te lage pH-waarde. De pH-schaal loopt van 0 tot 14 waarbij 0 zeer zuur is, 7 pH-neutraal en 14 zeer basisch. Wietplanten groeien uitstekend bij een pH-waarde tussen de 5,8 en de 6,4.

In een circulerend systeem zoals de meeste kleine hydrosystemen, zal de EC- en pH-waarde veranderen naarmate de plant mineralen opneemt en afgeeft. De oplossing hiervoor is eenvoudig; pas de EC-waarde aan door water en/of voeding toe te voegen. De pH-waarde kun je verlagen met een beetje pH-min. pH-plus bestaat ook en verhoogt de pH-waarde, maar dit heb je in Nederland meestal niet nodig. Ververs je voedingswater als je merkt dat de pH-waarde veel schommelt, of ververs voedingswater standaard om de twee weken.

De juiste pH-waarde zorgt ervoor dat je planten alle mineralen kunnen opnemen, en voorkomt tekorten.

Factor 4: temperatuur

Uiteraard hebben we het hier over de temperatuur van het voedingswater. De beste temperatuur in je kweekruimte verschilt namelijk niet met een kweek op aarde, net als de behoefte aan licht. Waarom is de watertemperatuur belangrijk? Nou, de watertemperatuur beïnvloedt hoeveel zuurstof erin opgelost kan worden. En gezien factor 1 is dat erg belangrijk.

Onder de 15 graden is wat te koud voor wietplanten, en dit zal de groei vertragen. Boven de 21 graden kan het water niet meer voldoende zuurstof vasthouden en loop je een verhoogd risico op wortelrot. De ideale watertemperatuur ligt daarom tussen de 18 en 21 graden Celsius.

(advertentie)