(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wes kweekt autoflowers onder een krachtige 240 Watt led kweeklamp, alleen begonnen de bladeren van twee van zijn autoflowers al snel te verbleken. En dan niet aan de onderkant zoals bij een stikstof tekort maar aan de bovenkant. Wat zou het kunnen zijn en wat zou het kunnen verhelpen? Onze lieve Muna schijnt er haar eigen lichtje op.

Ik kreeg vorige week een verontrustende mail van Wes over zijn autoflowers. Die begonnen al vroeg in hun leven te verbleken onder – zo lijkt het – invloed van de 240 Watt ledlamp die erboven hangt. Wes schreef me het volgende:

Onderwerp: Verbleekte wietbladeren door ledlamp?


Bericht: Hoi Muna, ik heb vier autoflowers in een kweektent met een ledlamp van 240 Watt. Nu is het probleem dat twee planten een achterstand hebben en ook gele blaadjes beginnen te krijgen. De lamp hangt op 60 cm hoogte en omdat ik dacht dat het licht misschien te fel was, heb ik vanochtend ook de bloeilamp aangezet. De twee grotere plantjes beginnen het nu ook te krijgen. Weet jij misschien wat ik verkeerd doe?
Groetjes, Wes

Verbleekte bladeren onder led

Hallo Wes, jeetje wat zonde van die autoflowers daar. Ze zien er inderdaad een beetje zielig uit inmiddels. Ik denk gelukkig wel dat ik weet waar de spreekwoordelijke schoen wringt zoals ze dat zeggen. Ik zal je ook vertellen hoe je de autoflowers er weer bovenop krijgt maar aangezien het autoflowers zijn, zal de opgelopen schade wel zijn invloed blijven houden op het eindresultaat.

Het verbleken van de bladeren is een fenomeen dat wel vaker voorkomt bij led kwekers en in het Engels light bleach genoemd wordt. Het komt meestal voor tijdens de groeifase en wordt veroorzaakt door te fel licht zoals je al dacht. Ik snap dan ook niet zo goed waarom je de bloeilamp hebt ingeschakeld, dat maakt het licht toch juist nóg feller?

Te grote potten

Ik vermoed echter dat het probleem al eerder begonnen is, en dat een te natte ondergrond de weerstand van je planten heeft verzwakt. Hierdoor gaat de weerstand omlaag zodat het te felle licht van de ledlamp sneller voor light bleach problemen zorgt. Waarschijnlijk heb je de planten – aangezien het autoflowers zijn – meteen in een grote pot gezet. Dit werkt een te natte grond in de hand omdat de aarde veel meer vocht opneemt dan het kleine plantje kan opnemen.

Hoewel het nog dikwijls wordt aangeraden, kun je autoflowers mijns inziens beter eerst een week of twee in een klein potje laten voorgroeien. Wanneer je ze daarna op deze manier stressloos verpot hebben ze dat nauwelijks door en voorkom je wat makkelijker dat ze te nat komen te staan.

Een gevalletje light bleach tijdens de bloeifase.

Light bleach voorkomen

Light bleach tijdens de groeifase gebeurt negen van de tien keer wanneer kwekers al tijdens de groeifase de groei- én de bloeistand inschakelen. Dit zorgt voor teveel licht op het jonge plantje en doet de bladeren verbleken zoals hierboven het geval is.

Het is verleidelijk om een ledlamp meteen vol aan te zetten want je denkt misschien, licht is gewicht dus hoe meer licht hoe beter. Die groeistand zit echter niet voor niets op je ledlamp; als je ook met beide schakelaars ingeschakeld kon groeien hadden ze die schakelaar er wel afgehaald.

Schakel de bloeistand dus maar snel uit en hang de lamp eventueel nog wat hoger. Let er goed op dat de autoflowers niet te nat staan en je zult zien dat de nieuwe bladeren wel weer groen zullen blijven. Pas wanneer je autoflowers daadwerkelijk beginnen te bloeien kun je de bloeistand inschakelen. De reeds verbleekte bladeren zullen niet meer bijtrekken, eenmaal verbleekt blijft helaas verbleekt.

-xxx- Muna

(advertenties)