(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bladproblemen kunnen ontzettend vervelend zijn en soms is het lastig om erachter te komen wat het probleem eigenlijk precies veroorzaakt. Dan moet je vooral kijken naar de aantastingen op de bladeren zelf, en jezelf afvragen of er iets veranderd is dat het probleem veroorzaakt kan hebben. Óf je vraagt het aan Muna, zoals Daan deze week deed.

Beste Muna, ik heb een vraag over het blad van mijn plant. Ik heb sinds kort allemaal plekjes op het blad van mijn plant. Ik kan niet vinden waar het vandaan komt maar het ziet er best wel ongezond uit. Dus nu de vraag wat is het en wat kan ik er tegen doen? Groetjes, Daan

Bruine roestplekken op wietbladeren

Hoi Daan, ik zie het inderdaad. Nare bruine plekken op dat blad! Het zijn eigenlijk meer vlekken en als je goed kijkt zie je ook een dikke zwarte rand om de vlekken heen. Normaal gesproken zou ik je vertellen dat het lastig is om alleen aan de hand van een foto te zeggen wat het probleem is maar in dit geval lijkt het wel duidelijk om een schimmel te gaan.

De roestige vlekken op dit blad zijn volgens mij veroorzaakt door een schimmel. Dit soort problemen ontstaan vaak door een lage temperatuur en/of een hoge luchtvochtigheid. Zo’n hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een te dichtbegroeide kweektent of simpelweg teveel water bij de wortels. De schimmel voedt zich met de sappen van de bladeren.

Dit soort schimmelproblemen kun je meestal beter voorkomen dan genezen. Dat is namelijk een stuk makkelijker en simpelweg een kwestie van de juiste luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. En een goede luchtcirculatie. Na iedere kweekronde je kweekruimte goed desinfecteren helpt ook en zou ik jou na deze kweekronde sowieso aanraden om te doen.

De schimmel bestrijden is heel lastig. De meeste fungicides zullen de groei van de schimmel wel remmen maar helemaal kom je er daarmee niet vanaf. De enige manier om er helemaal vanaf te komen is met zogeheten systemische fungiciden. Deze worden door de bladeren en wortels opgenomen en door de hele plant gevoerd. Alle schimmels die het onderweg tegenkomt worden koud gemaakt. Deze fungicide doodt dus ook de goede schimmels in en om de plant. Alle afgeknipte bladeren kunnen de ziekte verder verspreiden dus wees voorzichtig en gooi ze niet zomaar ergens in de tuin of in de vuilnisbak maar in ieder geval buitenshuis in een container. 

Ik weet jammer genoeg niet hoever je planten zijn maar ik schat zo in ergens in de bloeifase. Probeer de luchtvochtigheid te verlagen en de ziekte uit te zingen als dat het geval is. Mocht je net aan de kweek begonnen zijn dan zou je kunnen overwegen om opnieuw te beginnen. Of met de fungicide aan de gang natuurlijk maar ik ben zelf nooit zo’n fan van gifstoffen.

Wat je ook doet, heel veel succes met de planten. Wat voor soort kweek je eigenlijk?

-xxx- Muna

(advertenties)