(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het lijkt wel de titel van een Suske en Wiske maar het is echt ongelogen waar; onze lieve Muna kreeg deze week van zowel Rob áls Roy een vraag over kweeklampen kwesties. En aangezien licht gewicht is, en dus zo’n beetje de motor van iedere kweekruimte, lost Muna deze kweeklampen kwesties met liefde voor Rob & Roy op.

Het komt niet vaak voor maar het is inderdaad waar, ik kreeg van de week twee vragen over kweeklampen op één en dezelfde dag. De ene van Rob en de ander van Roy, de twee konden kweekmaatjes zijn maar kennen elkaar bij mijn weten niet. Omdat de vragen allebei over kweeklampen gaan, behandel ik ze in één keer. Zoals altijd start ik met de vragen, of in dit geval de kweeklampen kwesties.

Onderwerp: 2x 500 Watt vs. 1000 Watt?


Bericht: Hallo Muna, ik heb een vraag waar ik al een tijdje mee zit maar eigelijk nergens een antwoord op kan vinden. Ik ‘werk’ zelf met een Dimlux 400 Volt 600 Watt kweeklamp. Door de maat van mijn kweekhok kan ik de lamp net aan goed in de breedte ophangen. De maten zijn 0,8 x 1,40 meter. Ik wilde eigelijk voor een 1000 Watt lamp gaan kijken maar die kan ik ivm de breedte niet kwijt. Nu zat ik te denken, ‘als ik er nu een Dimlux bij koop en deze allebei op 500 Watt dim, dan heb ik toch samen ook 1000 Watt? Of is dit een totaal verkeerde berekening? Groetjes Rob

Onderwerp: Led TL-balk in combinatie met échte TL-lampen


Bericht: Lieve Muna, ik heb een vraagje betreffende kweekverlichting. Mijn eerste kweekje was onder TL en dat beviel prima. Nu kwam in de bouwmarkt en zag daar een Led TL-armatuur hangen (2×10 Watt en 2×950 lumen, 4000 Kelvin). Ik heb deze gekocht om een beetje meer licht te geven in mijn kweekruimte en eventueel later ook in het huis te gebruiken.
Maar…kan ik deze lamp samen met mijn huidige TL-lampen gebruiken om voor te groeien? En zo ja, mag ik deze lamp dan op dezelfde hoogte hangen als mijn gewone TL-lampen? Alvast bedankt. Mvg Roy

2 x 500 = 1000?

Hallo Rob, interessante vraag stel je me daar. Zijn twee HPS lampen van 500 Watt hetzelfde als één van 1000 Watt? Of liever gezegd, haal je dezelfde opbrengst met twee lampen van 500 Watt? Voor ik je vraag beantwoord wil ik je eerst even zeggen dat, nog afgezien van de maat van de 1000 Watt lamp, je tent te klein is om zo’n lamp in te huisvesten. Een 600 Watt lamp kan net in een kweekruimte van ongeveer een vierkante meter maar met een 1000 Watt lamp zou je kweekruimte veel te heet worden? Jouw kweekoppervlak van 1,12 vierkante meter is eigenlijk perfect voor de 600 Watt Dimlux.

Dus tenzij je je kweekruimte gaat vergroten zou ik je niet aanraden om meer dan één 600 Watt kweeklamp op te hangen. Als je dat wél doet wordt het een ander verhaal maar hou er dan rekening mee dat een 1000 Watt kweeklamp ook in de hoogte minimaal 80 centimeter nodig heeft.

In principe kun je met iedere kweeklamp een gram per Watt kweken als je goed je best doet. Wat dat betreft zou je met twee lampen van 500 Watt dus inderdaad evenveel wiet kunnen kweken als met één van 1000 Watt. Het licht wordt alleen meer verspreid en straalt minder diep als dat van een 1000 Watt lamp. Dit maakt kweken met een 1000 Watt lamp voor sommige kwekers makkelijker; het licht is zo intens dat ook de onderste takken dikke toppen krijgen. Je hoeft met andere woorden niet veel te dieven om toch over de gehele plant mooie resultaten te krijgen.

Met twee 500 Watt lampen is de spreiding echter wat beter als met één 1000 Watt lamp. De lampen kunnen wat lager (+/- 60 cm) en bestrijken samen ongeveer dezelfde oppervlakte als één 1000 Watt. Op de tekening hierboven zie je ongeveer wat ik bedoel. Ik heb hem even snel gemaakt dus het is echt geen wetenschappelijke weergave van de intensiteit van de lampen, maar je krijgt een idee van wat ik bedoel.

Maar dus wel éérst even een grotere kweekruimte regelen he Rob, want anders wordt het allemaal veel te heet op die 1,12 vierkante meter!

Led combineren met TL-balk

Hallo Roy, jij pakt de kweekzaken wat minder groot aan als je collega vragensteller en bijna naamgenoot Rob. Je kweekt namelijk met TL en wil daar een led balkje bij hangen van 2 x 10 Watt is bij elkaar 20 Watt. De led heeft een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin, wat een prima lichtkleur is voor de groeifase van wietplanten.

Lichtkleur wordt ook wel gemeten in Kelvin. Foto: Zern Liew, Shutterstock

Om je eerste vraag te beantwoorden: ja, je kunt led en TL prima combineren om wietplanten onder te kweken. Doorgaans wordt het lichtspectrum daar alleen maar vollediger en dus beter door.

Over de afstand tussen de led en je TL zou ik je aanraden om daar even wat mee te experimenteren. Ik weet natuurlijk niet op welke hoogte je TL lampen hangen maar ik schat in zo’n centimeter of 15. Led lampen hebben wat dat betreft allemaal verschillende ideale hoogtes (de zogenaamde sweet spot). Maar aangezien deze led kweeklamp slechts 20 Watt aan stroom verbruikt zou ik zeggen: hang hem zo dicht mogelijk, zonder dat de bladeren verkleuren of verbranden.

Begin op dezelfde hoogte als de TL en kijk of dat goed gaat. Probeer dan steeds een of twee centimeter lager en als je problemen opmerkt weet je waar de sweet spot ligt, namelijk net iets hoger.

Nou Rob en Roy, willen jullie nog email adressen uitwisselen? Geintje, heel veel succes met de lampen en de planten, ik hoop dat ik jullie kweeklampen kwesties op heb kunnen helderen.

-xxx- Muna

[Openingsbeeld: yatate, Shutterstock]
(advertenties)