(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Gele bladeren!! Staat er met uitroeptekens in de onderwerpregel van de mail die Jente onze lieve Muna deze week stuurde. Dat moét urgent zijn en dat blijkt ook. Want wat is er vervelender dan een gezonde autoflower wietplant die om onverklaarbare reden vergeelt. Wat is hier aan de hand?

Beste Muna,

Ik heb een vraag; ik ben enkele maanden geleden met wat hulp van CNNBS.nl begonnen met mijn eerste kweek. Tot nu toe ging alles goed, maar nu beginnen de bladeren geel te worden en al de punten van de bladeren beginnen bruin te worden (verdorren). 
Aan wat kan dit liggen? Ik geef ze allemaal Plagron bloeivoeding..

Er is dus duidelijk een tekort aan iets, maar ik weet niet goed wat… Geef ik ze dus te weinig of te veel voeding?Ik heb 3 verschillende autoflowers en ook 1 gewone wietplant en deze heeft ook veel gele bladeren. Ze staan allemaal samen in een tent met een led lamp van 600 Watt.

Ik heb ook 1 plant die bijna geoogst mag worden en hierbij is het denk ik normaal dat deze bladeren afsterven en geel zijn. Maar wanneer mag ik deze oogsten, kun je dit aan de hand van de foto zien?

Alvast bedankt voor het antwoord! Vriendelijke groeten
Jente

Bladeren die vergelen

Hallo Jente, mán je hebt geen woord teveel gezegd zeg, je wietplanten staan inderdaad flink te vergelen daar! Vervelend natuurlijk maar eerlijk gezegd gaat het nog best oké gezien het feit dat je voor het eerst kweekt. Je had mijn allereerste kweek eens moeten zien, die planten zagen er pas beroerd uit.

Het is natuurlijk lastig om aan de hand van foto’s te zeggen wat precies de oorzaak is van het vergelen maar ik ga een poging doen. Sowieso zal ik je vertellen hoe je zonder al teveel moeite de planten weer wat groener kunt krijgen.

Trichomen checken

Laat ik beginnen met de plant die bijna oogstklaar is. Als ik me niet vergis moet dat de plant zijn die op de linkerfoto hierboven staat. Wanneer je precies kunt oogsten is van een foto echt wel lastig in te schatten maar aan de kleur van de bladeren te zien is het echt wel herfst en zal het niet zo heel lang meer moeten duren. Als alles met deze plant goed is, zou ik zeggen dat de vergeling gewoon herfstkleuren zijn die bij de natuurlijke ontwikkeling van de plant hoort.

Maar omdat je echter een bladprobleem hebt waardoor bladeren sowieso vergelen, zou ik je aanraden om er een microscoop of je smartphone camera met extra zoomlens bij te pakken. Daarmee kun je dan de harsdruppeltjes (trichomen) checken om te bepalen of je toppen echt wel oogstrijp zijn. Dit is de meest nauwkeurige manier om te bepalen of wiet klaar is om te oogsten omdat het uiteindelijk de trichomen zijn die de werkzame stoffen bevatten.

Naarmate een wietplant rijper wordt, verkleuren de trichomen; eerst zijn ze transparant, dan wittig en ten slotte worden ze bruin. De witte trichomen bevatten de meeste THC dus je zou idealiter moeten oogsten wanneer alle trichomen wit zijn. Helaas verkleuren niet alle trichomen tegelijk, dus kun je het beste oogsten wanneer zo’n 80% wit is en een klein deel bruin is en nóg minder trichomen transparant zijn. De uitgebreide uitleg van deze manier is hier te lezen.

Tip: Gebruik de camera van je telefoon met een extra zoomlens om de trichomen te bekijken. Telefoon camera’s zijn tegenwoordig zó goed, dat ze prima dienst kunnen doen als zakmicroscoop.

Kijk met een microscoop naar de trichomen om het oogstmoment te bepalen. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Vergeelde bladeren

Ja, dan de reden waar je eigenlijk voor mailde; de wietplanten die vergelen en bladeren die verdorren. Ik zie hierboven dat je planten gezellig onder een led ufo staan maar waag te betwijfelen dat dat een 600 Watt kweeklamp is. Zou het kunnen dat de led eigenlijk 90 Watt verbruikt maar volgens de fabrikant dezelfde prestaties levert als een 600 Watt HPS? Dat zijn helaas meestal reclamepraatjes maar dat mag de pret niet drukken, ook met deze 90 Watt led ufo kun je heerlijke wiet kweken hoor. Laten we de foto’s er even bijpakken:

De autoflowers (en 1 fotoperiode wietplant) van Jente. Waarom vergelen de bladeren?

Je schrijft zelf dat je aan een tekort of overschot denkt, en dat zou goed kunnen maar wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn? Negen van de tien keer heeft het met een verkeerde pH-waarde te maken. Je wietplanten hebben wel alle voedingsstoffen maar omdat de zuurtegraad niet goed (+/- 6,5 op aarde) is, kunnen niet alle voedingsstoffen worden opgenomen.

Wanneer ik naar de planten hierboven kijk, zie ik sowieso dat de twee linkse foto’s in de bovenste rij een stikstoftekort hebben gehad. Dit heeft de gele onderste bladeren veroorzaakt. Stikstof is een van de hoofd voedingsstoffen voor groeiende planten en wietplanten in de groeifase. Omdat het element stikstof binnen de plant verplaatsbaar is, trekt die het bij een tekort uit de onderste bladeren.

Teveel voeding

De gele en dorre bladpunten worden zo te zien veroorzaakt door teveel voeding. Ik zie dat aan de donkere groene tint van de rest van de bladeren. Die kleur duidt erop dat er een hoop stikstof (en waarschijnlijk dus ook meer dan genoeg fosfor en kalium) in de grond zit.

Het is een simpel advies maar zorgt voor veel gezondere planten. Hoe groter de pot, hoe makkelijker het kweken en hoe groter de opbrengst!

Ik zou je aanraden om voor de volgende ronde wat grotere vierkante potten te gebruiken en dan alleen bij te voeden wanneer je de bladeren lichter groen ziet worden. In grotere potten kunnen je planten wat groter worden en heeft de aarde wat meer volume. Daardoor heeft het een betere bufferfunctie wanneer je eens te veel of te weinig voeding geeft. Het is een simpel advies maar zorgt voor veel gezondere planten. Hoe groter de pot, hoe makkelijker het kweken en hoe groter de opbrengst!

Voor deze lopende ronde zou ik voorlopig even alleen water geven. Ik denk dat de nieuwe bladpunten dan wel weer mooi groen zullen blijven. Bladeren die eenmaal verdord zijn zullen helaas niet meer helemaal groen worden dus kijk echt even goed naar de nieuwe groei om te kijken of het probleem verholpen is.

Succes Jente! -xxx- Muna

(advertenties)