(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De groeifase van wietplanten komt pas echt goed op gang wanneer ze in hun grote eindpotten staan. Dokter Groen heeft zijn Lemon Zkittles dus ook deze week verpot. Hij laat je zien hoe hij dat doet, zonder dat de planten het zelf doorhebben. Ook krijg je zijn recept voor een gezond en levend aardemengsel.

Draai maar even een jointje want ik heb een hoop gedaan deze week, en weer eens een hoop foto’s genomen. In de kweekkast heb ik balkjes gemonteerd om de clipfan (ventilator) aan te bevestigen, en buiten de kweekkast heb ik een aardemengsel gemaakt om de Lemon Zkittle planten in te verpotten. Na deze week staat er niet langer negen, maar acht in de kast want één fenotype vond ik echt niet goed genoeg om binnen verder mee te gaan. Het verkreukelde plantje staat daarom vanaf nu buiten in een grote 15-literpot in de tuin. Je weet uiteindelijk nooit wat er nog van zo’n plant kan komen.

Verstelbare clipfan voor CNNBS G-Kit

Wie ook een CNNBS G-Kit heeft, weet dat die standaard geen bevestigingspunten heeft om een clipfan aan vast te maken. Een paar balkjes tegen de achterwand van de kast lost dit gemakkelijk op. Ik had toevallig nog een paar aluminium balkjes liggen – wat natuurlijk wel goed past bij de aluminium hoekprofielen van de kast – maar je kunt ook een paar houten latten gebruiken. Met zelf-tappende schroeven kun je ze gemakkelijk in het aluminium schroeven. Om de clipfan hoger te kunnen plaatsen wanneer de planten groeien, heb ik de balkjes op drie verschillende hoogtes gemonteerd.

Een ‘aardig’ recept

Zoals je weet waren de planten hard aan verpotten toe. En omdat ik de voorgaande twee rondes uitstekende resultaten haalde op een mengsel van compost en biologische moestuingrond, besloot ik om dat recept deze keer weer te herhalen en een klein beetje te verbeteren. Ik heb er een zak perliet aan toegevoegd omdat ik de aarde met compost erg compact vond. Ook het bacteriologische bodemleven en de nuttige trichoderma schimmels zijn volgens mij een grote verbetering.

Op een zeiltje in de tuin heb ik 30 liter compost, 30 liter biologische moestuingrond en 6 liter perliet door elkaar gemengd en daar de potten mee gevuld. Daarbij druk ik de aarde niet aan maar schudt ik de potten en tik ik ze een paar keer stevig op de grond zodat er geen luchtgaten in de aarde zitten maar de aarde toch lekker luchtig blijft.

Verpotten zonder dat planten het doorhebben

Na het mengen van de aarde en vullen van de potten was het tijd om de plantjes te verpotten. Dit doe ik zo, dat de planten het zelf niet doorhebben. Sommigen noemen het ook wel stressvrij verpotten maar het komt erop neer dat je de kleine potjes waar de planten uit komen, gebruikt als mal om een gat te maken dat precies zo groot is als de kluit van het plantje. Op die manier hoef je de plant niet te storen of te stressen of de kluit niet plat te drukken wanneer je hem in de nieuwe aarde zet. Op de foto’s zie je precies wat ik bedoel.

Na het verpotten heb ik de planten allemaal 125 milliliter water met Bactrex gegeven zodat de nieuwe aarde ook bacteriën en nuttige schimmels bevat. Daarna heb ik niets meer gegeven tot de planten vlak voor dit verslag allemaal nog een halve liter water kregen. Omdat ik op aarde met veel compost kweek, en een bodemleven heb geïntroduceerd, hoef ik deze ronde verder geen voeding meer te geven. Water uit de kraan volstaat vanaf nu.

Lekbak

Ik heb nog een handige tip voor mensen met een Bonanza kweekkast of CNNBS G-Kit; de lekbak van een Secret Jardin tent van 60 x 60 past hier perfect in! Ik had er nog een liggen maar je kunt ze volgens mij ook los kopen voor iets van 4 euro. In ieder geval heb ik die van mij in de kast gelegd voor ik de acht potten plaatste. Het houdt de kast schoon en droog en reflecteert ook nog eens goed.

Tot volgende week!

(advertenties)