(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dokter Groen telt de derde groeiweek en zijn Lemon Zkittles groeien nu exponentieel snel! Ze zijn in een week tijd meer dan verdubbeld in formaat; de bacteriën doen zichtbaar hun werk. Het ongeplande maar wel gewenste Auto Mazar plantje geniet ook zichtbaar van het bodemleven en de schaarse zon in de schaduwrijke tuin van onze kweekdokter. 

Exponentieel gegroeid

In vergelijking met een week geleden zijn de negen Lemon Zkittles weer behoorlijk gegroeid. Vooral in deze beginweken kunnen wietplanten enorm groeien. Met elke dag dat ze leven wordt het bladoppervlak groter waardoor er meer lichtenergie in plantmateriaal omgezet kan worden. Hierdoor neemt de groei eigenlijk exponentieel snel toe in die eerste weken, als een soort positieve vicieuze cirkel. Ik wil vandaag eens beginnen met een paar foto’s, voor ik verder ga met mijn verhaal.

Tijd voor een nieuwe pot

Wat zijn ze gegroeid hè? Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat ze in formaat verdubbeld zijn sinds vorige week. De bacteriën en trichoderma schimmels die ik toevoegde doet volgens mij goed zijn werk en de plantjes zijn nu eigenlijk ook wel hard aan verpotten toe. De steeltjes beginnen ook harder en dikker te worden zoals je op de onderste foto hierboven ziet.

Zoals je op de foto’s kan zien krullen de bladeren naar beneden. Dit komt omdat ik ze op het moment van de foto’s nét water heb gegeven, en met opzet een beetje te veel. De plantjes drinken inmiddels namelijk al zoveel water, dat ze het bijna niet redden met slechts één waterbeurt per dag. Toen ik vanmorgen ging kijken hingen de bladeren ook naar beneden, maar dan omdat ze hard aan water toe waren! Het wordt dus echt hoog tijd om ze te verpotten.

Bewateren met bladeren

Dit is wat mij betreft ook meteen één van de beste kweektips: aan de stand van de bladeren kun je zien of wietplanten water nodig hebben of juist te nat staan. In principe horen de bladeren schuin omhoog in de richting van het licht te staan. Wanneer ze zoals op de foto omlaag hangen kan dit twee dingen betekenen: de planten hebben dorst, of de aarde is juist te nat. Om te bepalen of het één of het ander het geval is voel je even aan de bladeren. Voelen die slap aan, geef dan snel wat water want dan staat je plant uit te drogen. Voelen de bladeren wel stevig aan, dan is het omgekeerde het geval en hoef je echt even geen water te geven.

Over bewateren gesproken, ik heb de plantjes met iedere waterbeurt een beetje biologische groeivoeding en wat biologische micro-meststoffen gegeven van BioQuant. En een klein druppeltje Mills Vitalize voor het nodige silicium. Terwijl de bacteriën de biologische voeding en het organische materiaal afbreken, en opneembare voeding vrijmaken voor de wortels, maakt Vitalize de plantjes gezonder en sterker.

Verkreukeld

Vorige week vertelde ik dat ik twee achterblijvers had. Eén plantje had bij het ontkiemen de pech dat het zaadhulsje niet gemakkelijk los wilde laten. Ik moest het helpen waarbij het plantje een beetje beschadigde. Met dit plantje is het inmiddels wel goed gekomen, het is nog steeds iets kleiner maar groeit verder prima. Een ander plantje ontkiemde wel goed maar heeft verkreukelde bladeren. De groei blijft achter, hoewel ook dit plantje toch doorgroeit. Deze laatste zal de kast na het verpotten moeten verlaten, ik ga dus met 8 planten verder deze ronde, in plaats van de gebruikelijke 9. Hieronder zie je beide achterblijvers, ik hoef je niet uit te leggen wie wie is.

Auto Mazaar

En dan is er nog het bonus Auto Mazaar plantje dat ik vorige week gratis van Azarius kreeg bij mijn Bactrex bestelling. Ook deze zit inmiddels in een klein potje en staat buiten in de tuin. Ik verwacht er niet al teveel van want mijn tuin is niet echt zonnig te noemen, maar je weet nooit.

Ook de Auto Mazaar heeft Bactrex en biologische voeding gekregen en zal straks samen met het verkreukelde plantje van hierboven mijn tuintje bevolken. Tot nu toe heeft ze nog geen regen meegemaakt maar omdat de kans daarop vandaag 60% was volgend de weer-app, heb ik het potje afgedekt met wat aluminiumfolie. Anders zou ze te nat kunnen komen te staan. De regen zou ook alle voeding uit het potje kunnen spoelen als het heel hard regent, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Volgende week zal ik jullie laten zien hoe ik mijn wietplanten (hopelijk) stressloos verpot.

Poppetjes gezien, kastje dicht!

Dokter Groen

(advertenties)