(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Twee weken verstreken sinds Dokter Groen zijn Lemon Zkittle zaden liet ontkiemen. Zoals te verwachten viel zijn de zaailingen een stukje gegroeid maar enorme ontwikkelingen zijn dat ook weer niet. Maar met de zomer op komst, vroegen we onze kweekdokter naar zijn tips voor thuiskwekers tijdens de warmste maanden van het jaar.

Fantastisch zomerweer

Het is al bijna de hele week fantastisch weer, het zorgde voor een aangenaam temperatuurtje voor de negen zaailingen in mijn CNNBS. Een graadje of 28 is helemaal niet zo slecht voor zaailingen. Ze groeien goed wanneer ze een beetje zweten maar het is wel opletten dat de aarde niet uitdroogt. De potjes zijn maar klein dus dat kan binnen een dag het geval zijn.

Misschien weet je van vorige week nog dat een van mijn zaailingen zijn zaadje niet wilde afschudden. Ik moest hem er voorzichtig afpulken en schreef vol vertrouwen dat ik ervan uitging dat ook dit plantje het wel zou redden. Twee dagen later dacht ik daar echter anders over; het plantje leek niet veel meer te doen en ik vreesde dat ik haar toch teveel beschadigt had. Maar wie mij een beetje kent, weet dat ik wietplantjes niet zo snel opgeef en warempel: inmiddels groeit het kleine plantje weer. De ronde lobblaadjes hebben niet veel licht kunnen opvangen maar inmiddels heeft ze net als de andere zaailingen haar eerste gekartelde wietblaadjes. Ze is nog wat kleiner als de rest maar dat trekt wel bij.

Zomertip 1. – Hou de temperatuur goed

Dat was het voor wat betreft mijn zaailingen, volgende week kan ik ze misschien al verpotten als het weer zo lekker warm blijft. Met de warme maanden voor de boeg zullen binnenkwekers de nodige maatregelen moeten nemen. Wanneer de kweekomstandigheden tijdens de koude wintermaanden immers optimaal waren, kun je er donder op zeggen dat het tijdens de zomermaanden te heet wordt als je niets doet.

Wordt het te warm, draai dag en nacht in je kweekkast dan om.

Wanneer je zoals ik in de CNNBS G-Kit met LED kweeklamp kweekt, zal het niet heel snel oververhit raken in je kastje. Maar wie Met HPS kweekt, doet er goed aan om in de zomer over te stappen op een LED kweeklamp. LED kweeklampen blijven aanzienlijk koeler namelijk. Ook kun je overwegen om het dag en nachtritme om te gooien. Door overdag de lampen uit te hebben en ’s nachts aan verlaag je niet alleen de maximale temperatuur in je kweekkast maar verklein je ook het temperatuurverschil tussen de lichte en donkere periode. Dit zorgt voor een snellere overgang in stofwisseling van dag naar nacht, en andersom.

Oh ja, een goede temperatuur voor wietplanten ligt tussen de 21 en 26 graden, maar moet altijd onder de 28 graden blijven. Zorg ervoor dat de temperatuur tijdens de donkere periode iets lager is maar niet meer dan 10 graden daalt.

Zomertip 2. – Gebruik Blumat’s

Zoals ik aan het begin zei, droogt aarde sneller uit wanneer de lucht in de zomer warm is. Helemaal wanneer ook de luchtvochtigheid daalt. Een dagje te lang wachten met water geven kan je dan duur komen te staan. Een simpel Blumat bewatering systeem zoals ik tijdens mijn afgelopen ronde gebruikte, houdt de aarde constant voldoende nat. Deze stabiele continuïteit doet wietplanten enorm goed. Ik oogstte er zelfs 1,2 gram per Watt door, wat een persoonlijk record voor me is.

Blumat sensors houden de aarde constant precies nat genoeg.

Het Blumat systeem van G-Tools is speciaal voor de Bonanza kweekkasten ontwikkeld en kan dus ook perfect op de CNNBS G-Kit worden aangesloten. Het systeem kost 90 euro en bevat een watertank van 47 liter op een verhoging, en vijf sensors voor vijf wietplanten. Kweek je net als ik negen wietplanten in je kast, dan kun je losse sensors bijkopen voor 3,50 euro per stuk.

Het Blumat systeem biedt ook uitkomst wanneer je op vakantie gaat. De sensors geven namelijk alleen water af wanneer de plant daarom vraagt. Zodoende kun je er van op aan dat de wietplanten in je CNNBS kweekkast genoeg water krijgen wanneer jij op een luchtbedje in het zwembad van je hotel ligt.

Het Blumat systeem is kant en klaar voor vijf planten maar losse sensors kosten slechts 3,50 per stuk.

Zomertip 3. – Verstelbare Clipfan

De CNNBS G-Kit met led wordt standaard niet met een ventilator voor de luchtcirculatie geleverd. De CNNBS G-Kit met HPS kweeklamp wordt dat wel maar een losse Clipfan kost maar 18 euro. Ik raad je aan om er een te kopen en deze verstelbaar te maken door drie balkjes in de CNNBS G-Kit te monteren. De ventilator brengt je wietplanten in beweging en blaast de warmte onder de lamp weg. Eigenlijk kunnen je wietplanten niet zonder.

Door zogezegd een paar latjes achter in de CNNBS G-Kit te monteren kun je je ventilator makkelijk op verschillende hoogtes bevestigen. Ik heb zelf een aluminium balkje gebruikt en die aan de verticale hoekprofielen bevestigd. Je kunt natuurlijk nat zo makkelijk een houten balkje gebruiken, in de aluminium profielen schroeven gaat gemakkelijk met zogeheten zelftappende schroeven.

Monteer een balkje in de CNNBS G-Kit om een Clipfan aan vast te ‘clippen’.

Tot volgende week, met een beetje geluk gaan we dan verpotten!

(advertenties)