(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Goed nieuws voor iedereen die zich druk maakt over tere kinderzieltjes en comazuipende hangjeugd. Nieuwe research toont aan dat in het afgelopen decennium steeds meer jongeren tussen de 12 en 21 jaar eerst en vooral cannabis proberen, in plaats van andere – en veel schadelijkere – middelen als tabak en drank!

Alcohol, tabak en cannabis

Hoewel sommige politici – met name van christelijke huize – ons proberen wijs te maken dat cannabis ongeveer het slechtste is dat God ooit heeft uitgevonden, vertellen de feiten natuurlijk een heel ander verhaal. Echt schadelijk voor de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn alcohol en tabak. Maar daarover hoor je die moraalridders zelden, liever richten ze al hun straffen & blaffen-pijlen op wiet…

Jammer voor al deze lieden dus dat er nu alweer een onderzoek op tafel ligt dat aantoont dat (zelfs) jongeren de verstandige keuze maken om cannabis te proberen in plaats van de 2 genoemde legale verslavingen. Het gaat om het in het wetenschappelijke vakblad Prevention Science gepubliceerde onderzoek ‘When Marijuana Is Used before Cigarettes or Alcohol: Demographic Predictors and Associations with Heavy Use, Cannabis Use Disorder, and Other Drug-related Outcomes‘.

First substance of choice

Nu is dit onderzoek uitgevoerd in de VS, maar aangezien de wereld sinds internet echt een klein dorp is geworden mogen we de resultaten gerust ook naar Europa halen. Het blijkt dat steeds meer jonge mensen naar cannabis grijpen als hun ‘first substance of choice’, waar dat in vroegere tijden nog veel meer sigaretten en bier/wijn was.

Nou vinden wij dit een prima zaak, maar in de VS wordt er toch gewaarschuwd naar aanleiding van dit onderzoek. Zo zegt Brian Fairman van het National Institute of Child Health and Human Development dat deze jongeren later meer kans lopen om een ‘zware wietgebruiker’ te worden en ‘cannabis gerelateerde problemen in zijn leven te ondervinden’.

Het lijkt er sterk op dat jongeren steeds verstandiger worden als het gaat om de nummer 1 keuze op drugsgebied… [foto: Gustavo Frazao/Shutterstock]

Representatieve gegevens

Tja, liever dat dan een zware roker (sterftekans aan kanker meer dan 50%) of een zware drinker (die ook talloze gezondheids- en sociale problemen heeft) nietwaar? De gegevens waaruit blijkt dat wiet deze twee legale genotmiddelen voorbijstreeft komen uit data uit het US National Survey on Drug Use and Health. Daaraan deden meer dan 275.000 personen tussen de 12 en 21 jaar oud mee, gedurende de periode 2004 tot 2014. Respondenten werd gevraagd naar hun consumptie van cannabis, sigaretten, alcohol en ‘andere vormen van tabak of illegale drugs’. Degenen die deze substanties gebruikten werden verder ondervraagd over wanneer ze begonnen waren en waarmee.

Jeugd wordt steeds braver

En zo stelden de researchers vast dat 8 procent van de jongeren in 2014 rapporteerde dat cannabis de eerste drug was die ze ooit probeerden. Dat percentage is bijna verdubbeld sinds 2004, toen nog slechts 4,8% wiet als debuut aangaf. Volgens Fairman van het National Institute of Child Health and Human Development is hier een relatie met de afname van jonge mensen die beginnen met het roken van sigaretten: dat percentage daalde van 21% in 2004 naar 9% in 2014.

En verdomd als het niet waar is: de jeugd wordt sowieso steeds braver! ‘Wij observeerden ook een significante toename van jongeren die afzien van middelengebruik in het geheel, die groep steeg van 36 naar 46 procent’, aldus Fairman.

En toch liever wiet dan iets anders…

Ook sociaal-demografisch valt er een en ander te zeggen over de jongeren die voor wiet gaan in plaats van drank en sigaretten. Fairman en zijn collega’s ontdekten dat dit vooral jongeren betreft die vallen in deze categorieën: mannen, zwart, American Indian/Alaskan Native, multiraciaal of Latijns-Amerikaans.

Waarna Fairman doorgaat met zijn klaarblijkelijke missie om wietgebruik te ontmoedigen… Daarover zwijgen wij liever (als je wil kan je het zelf nalezen via de link bovenin in dit artikel), omdat wij toch echt van mening zijn dat ook jongeren veel en veel beter aan de cannabis kunnen gaan/blijven dan aan de alcoholische drank en/of kankerverwekkende tabak…

[openingsfoto: Jackfoto/Shutterstock]
(advertenties)