(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sinds zijn kweeksuccessen op compost, heeft Dokter Groen de smaak van het organisch kweken goed te pakken. Deze keer pakt hij het nog grondiger aan en kweekt hij een heus bodemleven. Vandaag introduceert hij daar de eerste bacteriën en schimmels voor. En oh ja! Buiten kweekt hij ongepland autoflower plantje.

Een bodemleven – en dan niet van het parasitaire soort – is eigenlijk onontbeerlijk als je organisch kweekt. En dat doe ik want ook deze ronde zal ik weer compost en biologische aarde halen bij het tuincentrum. Plantenvoeding uit flessen heb ik dan niet nodig want alles zit al in de aarde. Als organisch materiaal welteverstaan. Om organisch materiaal om te zetten in voor de planten opneembare mineralen, heb je een bodemleven nodig.

Bodemleven uit een potje

Het bodemleven dat mijn planten van een rijke voeding zal gaan voorzien heb ik vandaag aan mijn zaailingen toegevoegd. Uit een potje genaamd Bactrex. Dat bevat acht verschillende nuttige bacteriën, humuszuur en trichoderma schimmels. De bacteriën zetten organisch materiaal om in opneembare voeding en beschermen je plant tegen slechte bacteriën. De trichoderma schimmels vormen draden rond de wortels van mijn planten en fungeren als een soort uitbreiding van het wortelgestel. Ook de trichoderma schimmel beschermt de wortels.

Bactrex gebruiken is supermakkelijk, je lost gewoon een gram op per liter water en geeft dat één keer per week. Aangezien mijn Lemon Zkittle plantjes nog maar kleine zaailingen zijn, had ik aan 0,25 gram en een kwart liter water genoeg.

Auto Mazar

Bij de Bactrex zat nog een leuke verrassing: een gratis Auto Mazar wietzaadje! Nu was ik eigenlijk niet van plan om dit jaar buiten wiet te kweken. Mijn tuin is maar klein en ligt het grootste deel van de dag in de schaduw. Maar een gratis ongepland autoflower plantje laat ik niet ongekweekt voorbij gaan. Ik heb het Auto Mazar zaadje vanmorgen dus op de bekende wijze tussen een nat koffiefilter gedaan om het te laten ontkiemen.

Gek is dat hoe ons brein werkt, door dat ene gratis zaadje krijg ik ineens toch veel zin om toch buiten te kweken. Daarover gesproken, herinner je je de Candy Dawg Kush en de Dinamed CBD plant nog die ik liet reveggen? Beiden zijn ze buiten begonnen uit te lopen maar de grond waar ze in stonden was na twee rondes wel op. Ik heb mijn moeder daarom lief aangekeken en de planten bij haar in de tuin gezet. Het plan is om er later stekjes en wellicht een moederplant van te maken. Ik zal binnenkort even een paar foto’s van ze maken als ze er weer wat mooier uitzien.

Verfrommeld fenotype

Met de plantjes zelf gaat het lekker, ze zullen vast blij worden van de Bactrex. Zelfs het ene zaadje dat een beetje beschadigd was is bijgetrokken. Het is nog wat kleiner dan de rest maar dat trekt vast wel bij. Over een andere zaailing maak ik me meer zorgen. Ook dit plantje is wat kleiner dan de rest maar dan omdat het echt langzamer groeit. Geen goed teken, en bovendien zijn de blaadjes van dit dametje verfrommeld.

Ik denk daarom dat ik deze plant ook buiten zet en met acht plantjes verder ga. Misschien dat ik zelfs alleen de zeven beste planten selecteer om verder mee te kweken. Tot ik de plantjes verpot mogen ze in de kweekkast blijven.

Tot volgende week!

(advertenties)