(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De mailbox van Muna staat open voor iedereen. Ook wanneer je zoals Martin alleen een opmerking hebt en je biologisch gekweekte wietplanten wil laten zien. Robby vraagt zich af hoe zijn wietplant 3 lobblaadjes in plaats van 2 kan hebben, en Jelle kweekt Girl Scout Cookies die na 5,5 weken bloeien al bijna klaar zijn voor de oogst.

Ik kreeg deze week weer een hoop vragen en mails van jullie, waarvoor dank. Voor de verandering behandel ik er daarom drie in plaats van één. De eerste mail die ik wil bespreken kwam van Martin en is eigenlijk geen vraag maar een constatering die vergezeld met een paar mooie foto’s in mijn mailbox kwam. Martin schreef me het volgende:

Onderwerp: Bio wiet


Bericht: Hallo Muna, ik zie telkens dat er ontzettend veel geld wordt uitgegeven aan chemische meststoffen die dus ook in je wiet terecht komen en gewoon afzetterij is.
Ik heb een tuinkas van 6×6 meter en gebruik als meststoffen een paar zakken wormenmest, compost en een beetje oergesteentemeel met zeeschelpenkalk. Dit zijn dus biologische producten en kweek ik dus bio wiet, beter kan het niet en een super opbrengst. Het is nu 23 mei en zie wat een mooie plantjes het al zijn!
Groetjes Martin

Hoi Martin, nou je hebt geen woord teveel gezegd hoor. Het zijn inderdaad prachtige wietplanten die je daar in je kas hebt staan. Hoewel ik zelf ook een groot voorstander ben van biologische producten, denk ik dat het niet helemaal terecht is wat je zegt over ‘chemische’ meststoffen. Chemisch is eigenlijk ook niet het juiste woord want wat je bedoelt zijn eigenlijk minerale meststoffen.

Ook deze minerale meststoffen komen uit de natuur, ze worden namelijk gedolven en sommige van deze mineralen, zoals calcium en kalium zitten ook gewoon in jouw oergesteentemeel. Het zijn dezelfde mineralen die bij jouw biologische kweek, vrijkomen wanneer het bodemleven in de aarde organisch materiaal afbreekt. Biologische producten zijn beter voor de bodem wanneer je op aarde kweekt maar minerale meststoffen zijn de beste keus wanneer je bijvoorbeeld op steenwol of kleikorrels kweekt. Goedkoper zijn al die biologische producten in mijn ervaring trouwens ook niet maar het levert inderdaad wel superlekkere wiet op!

 

Onderwerp: Drie lobblaadjes in plaats van twee


Bericht: Lieve Muna! Ik had even een kort vraagje. Ik kweek al jaren met plezier wiet en kom nu voor het eerst een plantje tegen die 3 lobblaadjes heeft en ook 3 normale blaadjes. Normaal gesproken horen dit er 2 te zijn, lijkt mij. Ik vroeg me af hoe dit kan? En hoe groeit deze verder?
Groet en alvast bedankt, Robbie

Hi Robbie! Wat jij daar hebt is een zogenaamde triploïde wietplant. Deze heeft drie chromosomen sets in plaats van de twee chromosomen sets die wietplanten normaal gesproken hebben. Er bestaan ook tetraploïde wietplanten met vier chromosomen sets en zelfs poliploïde wietplanten met nog meer chromosomen sets. Dit soort mutaties ontstaan wanneer er iets mis gaat bij de celdeling.

Verder kan ik je geruststellen want je plantje zal gewoon op dezelfde manier verder groeien, met steeds drie vertakkingen per internode, in plaats van twee. In de bloei ziet het er dan ongeveer zo uit als op de foto hieronder. Voor de aardigheid laat ik je daaronder ook even zien wat een poliploïde wietplant voor een bizarre toppen kan produceren. Ik heb er zelf nog nooit een gehad maar het schijnt dat dit soort toppen extra potent zijn en meer THC bevatten dan gewone toppen.

 

Onderwerp: Vroege bloei


Bericht: Hallo Muna, ik heb misschien een probleempje met mijn Girl Scout Cookies. Ze heeft ruim twee maanden kunnen groeien voor ze in bloei ging. Ze staat binnen onder 400 Watt Led er is ventilatie en wind, ze krijgt om de dag water. Overdag is het gemiddeld 25 graden en ’s nachts 19. Ik meet verder niks. Ze staat alleen. Ik heb behoorlijk last van rauwmug dus afgelopen week behandeld met aaltjes. Alles biologisch. Ze staat nu 5,5 weken op 12/12 maar ziet er uit alsof ze al in week 7 zit. Ik kweek nog niet heel lang maar heb nog niet eerder meegemaakt dat ze zo snel al bruine haren krijgt. Ik overvoed denk ik niet en kweek op kokos. De schutbladeren vergelen en vallen al af. Wat ook wel opviel is dat ze in haar tweede week al flinke topformaties had t.o.v. vorige planten.
Hoop dat je me kunt helpen, Jelle

Hoi Jelle, wat een pech dat je zo’n last hebt van de varenrouwmug! Voor de rest heb je denk ik juist best veel geluk want ik verbaas me erover hoe mooi je plant erbij staat, gezien je op kokos kweekt en je geen pH-waardes en EC-waardes meet.

Het is dan ook moeilijk om precies aan te wijzen wat de oorzaak van je probleem is maar het is duidelijk dat deze plant het een en ander tekort komt. Waarschijnlijk omdat de pH-waarde niet in orde is, de verschillende mineralen in de voeding kunnen namelijk niet bij alle pH-waardes woren opgenomen. De varenrouwmug zal ook niet meegeholpen hebben want de larven daarvan doen zich tegoed aan de wortels van de plant.

Het gevolg van de tekorten is dat de plant de verplaatsbare mineralen (mineralen die binnen de plant zelf verplaatst kunnen worden) zoals bijvoorbeeld stikstof, uit de groene bladeren trekt en gebruikt om verder te bloeien. Omdat de plant bedreigd wordt door de tekorten, verloopt de bloei waarschijnlijk ook sneller. De plant voelt dat ze niet zo heel lang meer te leven heeft en probeert zich zo snel mogelijk voort te planten. Het is een slimme overlevingsstrategie die helaas in dit geval niet gaat werken omdat er geen mannelijke planten in de buurt zijn.

Ik zou je aanraden om deze plant gewoon verder te laten afrijpen en dan oogsten. Zo te zien heb je door het aantal toppen toch best een geslaagde oogst, en aan THC ontbreekt het zo te zien ook niet! Koop voor je volgende kweek alleen wel even een pH-meter en zuur het voedingswater daarmee aan tot een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 6 voor de kweek op kokos. Hieronder tot slot een overzicht van voedingsstoffen en pH-waardes waarbij ze opgenomen kunnen worden.

 

-xxx- Muna

(advertenties)