(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sommige klusjes die je als VOC-voorzitter en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag op je bord krijgt zijn leuker dan andere. Je kunt om kwart over zes ’s ochtends gebeld worden om op BNR live commentaar te geven op het wietexperiment. Maar je kunt ook het allerlaatste crewfeest plannen voor de vrijwilligers van Cannabis Bevrijdingsdag. Met dat laatste ben ik deze week bezig, inclusief het samenstellen van de Ultieme Stoner Party Playlist.

Cannabis Bevrijdingsdag crewfeest

We proberen elk jaar iets bijzonders te maken van het crewfeest, om iedereen die belangeloos heeft meegewerkt te bedanken en in het zonnetje te zetten. De Cannabis Quiz is een traditie geworden; de groep wordt opgedeeld in teams die keihard de strijd met elkaar aan gaan. Het team dat de meeste vragen goed beantwoordt mag als eerste een keuze maken uit de prijzen op de prijzentafel. De meest bijzondere items gaan er natuurlijk het eerste uit: gesigneerde boeken, wietplanten en zaden, dozen lange vloei, superdeluxe grinders…

Voor het crewfeest van dit jaar hebben we een sprookjesachtige én cannabisvriendelijke locatie in Brabant gevonden, met een enorme tuin en alle faciliteiten die we ons kunnen wensen. Wat de muziek betreft hoeven we maar een laptopje mee te nemen met een playlist, dan zorgt de locatie voor de rest. Die mededeling wakkerde een vuurtje bij me aan dat al heel lang op een laag pitje stond. Lang geleden – in mijn middelbare schooltijd – was ik namelijk DJ bij wat je toen een “drive in show” noemde. Ik heb op honderden feesten gedraaid, soms met twintig bezoekers, soms met 2500.

Muziek (draaien) en cannabis is een gouden combinatie… [Aleksandar Kamasi/Shutterstock]

Playlist van 420 minuten

Niet dat ik het live draaien mis, maar compilaties en playlists ben ik altijd blijven maken. Een perfecte playlist voor een feest voor stoners is dus een ideale uitdaging. Het crewfeest duurt van 14.00 tot 22.00, net als Cannabis Bevrijdingsdag, in totaal acht uur. Daar gaat één uur vanaf voor de Cannabis Quiz, blijft over 7 x 60 = 420 minuten. Uitgaande van een gemiddelde van drie minuten per nummer komt dat neer op 140 nummers. Dat lijkt veel, maar ik zit na een eerste selectie al op 241 liedjes. Ik verzamel al decennia CD’s met en MP3-tjes van muziek over cannabis, uit alle tijden en windstreken.

Stonede kakkerlak

Volgens een aantal bronnen is ‘La Cucaracha’ het oudste bekende liedje over wiet. Spaanse oerversies dateren uit de vijftiende eeuw, maar de versie met de beroemde regels ‘La cucaracha, la cucaracha, ya no puede caminar / porque no tiene, porque le falta / marihuana que fumar’  (de kakkerlak, de kakkerlak kan niet meer lopen, omdat hij geen marihuana meer heeft om te roken), dateert uit de tijd van de Mexicaanse revolutie (1910-1920).

Reggae is een hoofdstuk apart: nergens ter wereld zijn en worden zoveel liedjes gemaakt over de plant

Vlak daarna verschijnen de eerste Amerikaanse liedjes over cannabiscultuur op plaat. Klassiekers uit deze periode: If You’re A Viper van Fats Waller, Reefer Man van Cab Calloway en That Cat Is High van The Ink Spots. Al deze nummers horen thuis op de Ultieme Stoner Party Playlist.

Nederwiet

Dat geldt ook voor Nederlandse klassiekers als Nederwiet van Doe Maar, Steek em Op van Osdorp Posse en de Hasjiesjman van Armand. Reggae is een hoofdstuk apart: nergens ter wereld zijn en worden zoveel liedjes gemaakt over de plant. Natuurlijk staat Legalize It van Peter Tosh in de playlist, Kaya en African Herbsman van Bob Marley, Tired Fe Lick Weed In A Bush van Jacob Miller, Ganja Smuggling van Eek a Mouse, Healing of the Nation van Jacob Miller… Je begrijpt waarom 140 nummers helemaal niet zoveel is.

De cd verzameling van de VOC-voorzitter komt elk jaar weer goed van pas op het crewfeest

Kill your darlings

Gelukkig is het met het maken van een playlist al net als met schrijven of een film maken: van schrappen wordt het resultaat vrijwel altijd beter. ‘Kill Your Darlings’ is dus het devies. Geen zeven nummers van Cypress Hill, maar alleen de twee of drie allerbeste. Idem dito voor Jimi Hendrix, The Doors, Janis Joplin en andere sixties iconen. Al is het maar omdat ik ook plaats wil houden voor bands die door de jaren heen op het podium van Cannabis Bevrijdingsdag hebben gestaan: Spinvis, Will and the People, Mozes and the Firstborn, Dubioza Kolektiv, Le Peuple de l’Herbe, Natty, Antwerp Gipsy Ska Orchestra, Def P en de Beatbusters, The Dubbeez…

Maak kans op 2 plekken op het crewfeest

Via Twitter heb ik de vraag al gesteld, maar ik roep graag ook de hulp van de CNNBS lezers in: wat is het beste nummer over cannabis dat jullie kennen?

Stuur je favoriet(en) uiterlijk 21 juli via Twitter (@vocnederland) of mail (info@voc-nederland.org). Uit de inzenders trek ik één persoon die met een vriend of vriendin naar het crewfeest mag komen. Ik beloof je dat het een geweldige dag zal worden. Met keigoeie muziek.

[openingsfoto:  mariusz gorzkowski/Shutterstock]
(advertenties)