(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waar de serie ‘Disjointed’ nog wisselende reacties opriep, heeft Netflix met ‘Cooking on High‘ een echte hit te pakken. In Nederland moeten we het nog steeds doen met ‘Spuiten en Slikken’, een programma waarin cannabis meestal een minimale bijrol speelt. De vraagt dringt zich op welke omroep of programmamaker dit gapende gat gaat vullen met sterke, eigentijdse formats?

Veelzijdige cannabis

Cannabis is zo’n veelzijdig onderwerp dat het echt niet heel moeilijk is om zulke formats te ontwikkelen. Programmakers en omroepbazen die zich weinig kunnen voorstellen bij programma’s en series over cannabis kunnen beginnen met het bekijken van een paar afleveringen van Strain Hunters, de zeer succesvolle serie van Arjen ‘Greenhouse’ Roskam.

Als ze daarna de aflevering ‘Hasj’ van Andere Tijden bekijken, zien ze hoe fascinerend de Nederlandse geschiedenis van het moederkruid is. Tenslotte zouden ze minimaal tien items van Cannabis News Network tot zich moeten nemen, zodat ze er achter komen hoeveel er buiten Nederland gebeurt op het gebied van cannabis.

Mediwiet en hennep

De plant, haar geschiedenis en de wereldwijde cannabiscultuur zijn een onuitputtelijke bron voor journalisten; niet voor niets schrijf ik er al sinds 1994 over en ik ben nog lang niet uitgeschreven. De duurzame toepassingen van hennep, van hennepplastic en -beton tot gebruik van de plant om nucleair vervuilde grond te reinigen, bieden al ruim genoeg stof voor een tv-serie.

Hetzelfde geldt voor het medicinaal gebruik en de vele onderzoeken die wereldwijd op dit gebied zijn en worden gedaan. Alleen al in Israël lopen zo’n 200 verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar medicinaal en therapeutisch gebruik van cannabis. En als we een Nationale IQ Test, een Nationale Geheugen Test en een Depressie Kennistest hebben, waarom dan geen Nationale Cannabis Test?

Op Netflix scoort ‘Cooking on High’ momenteel prima, maar waar blijft dat Nederlandse cannabisprogramma dat eer betoont aan onze wietcultuur? [foto: netflix]

Grondleggers van de coffeeshops

Waarom heb ik op de Nederlandse televisie nog nooit één seconde beeld gezien van het Nederlandse Hash, Marijuana & Hemp Museum in Barcelona, een fabelachtig gebouw met een collectie die uniek is in de wereld? Hoe makkelijk is het om een programma of serie te maken rond een aantal topobjecten uit die collectie van Ben Dronkers?

Waar blijft de grote documentaire over de grondleggers van de coffeeshop, pioniers als Wernard Bruining, Henk de Vries, Theo Buissink en opnieuw Ben Dronkers? Een aantal sleutelfiguren is al overleden, denk aan Koos Zwart en Holly Hasenbos, de oprichter van Sarasani in Utrecht die in de jaren tachtig door de politie is doodgeschoten op de Oudegracht. Voor zover ik weet heeft hij zijn verhaal nooit voor een camera verteld.

Ik hoop nog steeds dat een paar tv-makers eindelijk de knop omdraaien en in plaats van het produceren van veredelde justitie propaganda over “cannabis criminaliteit” zich eens serieus verdiepen in de plant

Eigenlijk ken ik maar één voorbeeld van een Nederlandse programmamaker die de cannabiscultuur tot onderwerp van een serie heeft gekozen. Ergens in de jaren negentig maakte Michael Schaap voor het geweldige VPRO-programma Waskracht een mini-soap die zich afspeelde in de Amsterdamse coffeeshop Crumbs.

Destijds heb ik maar één aflevering van ‘De Dope Soap’ gezien, maar die was hilarisch. Michaël heeft me weleens verteld dat hij niet alleen zelf niets meer heeft van de serie, maar dat ook de VPRO de banden kwijt is geraakt.

Verhalen en persoonlijkheden genoeg in Nederwietland, dus tv-makers kom op! [foto: John-Alex/Shutterstock]

Fascinerende verhalen

Dood en doodzonde, het zou nu een tijdsdocument van jewelste zijn. Het idee is nog steeds goed, zeker als de opzet wat breder zou zijn en de coffeeshop zorgvuldig wordt gekozen. Wat mij betreft eentje buiten Amsterdam. Er zijn zoveel invalshoeken, fascinerende verhalen en unieke persoonlijkheden in cannabisland: de video’s van de Cannabis University op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag geven er een mooie indruk van. Misschien is het al te laat, althans voor de omroepen.

Cutting the cord

Mijn eigen kinderen kijken zelden of nooit televisie en halen hun content van Netflix, YouTube en God weet waar, maar in elk geval niet bij een publieke of commerciële omroep. “Cutting the cord” noemen ze dat in Amerika. Toch hoop ik nog steeds dat een paar tv-makers eindelijk de knop omdraaien en in plaats van het produceren van veredelde justitie propaganda over “cannabis criminaliteit” zich eens serieus verdiepen in de plant en onbevangen hun bevindingen in beeld gaan brengen.

Een laatste tip voor meelezende mediamensen: de serie van Sanjay Gupta, chief medical correspondent van CNN, over cannabis. Bekijk deze vier special reports, laat u inspireren en ga aan het werk!

[openingsbeeld: Tatiana Bralnina/Shutterstock]
(advertentie)