(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op het crew-gedeelte van de Cannabis Bevrijdingsdag website staat een tellertje dat de dagen, uren, minuten en seconden aftelt tot zondag 17 juni, 14.00 uur: hét moment dat de tiende editie los barst in het Flevopark in Amsterdam. Nog twee dagen, 23 uur, 36 minuten en een paar seconden bij de laatste keer dat ik keek. Een insider-verslag van wat er allemaal aan voorafgaat. Plus de winnaars van de VIP-tickets!

Crew feest na Cannabis Bevrijdingsdag 2017

Een goed moment om terug te blikken op de weg naar deze jubileum editie. Die begint met het traditionele crew feest, een of twee weken na Cannabis Bevrijdingsdag, voor alle vrijwilligers die het festival mogelijk maken. Op het crew feest spelen we niet alleen een spannende cannabis quiz en roken we een hoop wiet en hasj, we evalueren ook de editie die achter ons ligt en beginnen met plannen maken voor de volgende Cannabis Bevrijdingsdag. Vorig jaar wisten we: in 2018 gaan we iets bijzonders doen.

Als ik door mijn agenda blader – dat kan als je een papieren exemplaar gebruikt – zie ik dat we eigenlijk non-stop bezig zijn geweest sinds de vorige Cannabis Bevrijdingsdag. Crew feest op 24 juni, evaluatie met de hoofdsponsor op 28 juni, dan even vakantie en op 23 juli de evaluatie met de gemeente. Het eerste overleg met het productieteam van Cannabis Bevrijdingsdag was op 26 juli. Kort daarna hoorden we dat Mary Jane Berlin, de grootste cannabisbeurs van Duitsland, plaats zou vinden in het weekend van 10 juni 2018, de datum die wij hadden geprikt voor de tiende Cannabis Bevrijdingsdag. Makkelijk te onthouden immers: tiende editie, op tien juni.

10 Offical Partners op de 10e editie

Maar ja. Mary Jane duurt drie dagen en er staat een flink aantal bedrijven dat ook bij ons staat. Dus besloten we #CBD2018 een weekje te verhuizen: van 10 naar 17 juni. Een van de eerste klussen voor het productieteam, dit jaar bestaande uit negen veteraan vrijwilligers en VOC’ers, was het organiseren van een sponsor meeting, om onze plannen voor te leggen aan bestaande en potentiële nieuwe sponsors.

We hadden een bijzondere locatie voor de sponsor meeting: de legendarische coffeeshop/café De Bakkerij in Eindhoven, thuisbasis van het VOC. We presenteerden er in oktober vorig jaar het ‘Bidbook Cannabis Bevrijdingsdag 2018’, met het ambitieuze plan om voor de tiende editie met tien Official Partners samen te werken, naast onze hoofdsponsor Amsterdam Genetics. Het feit dat dit is gelukt, laat zien hoeveel steun ons gratis protestival inmiddels vanuit de cannabisbranche geniet.

IJzersterk jubileumprogramma

Dankzij die steun konden we een ijzersterke programmering opstellen, voor zowel het hoofdpodium als de Cannabis University. Als coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag ben ik verantwoordelijk voor de programmering. Een hele puzzel, waarvan ik tussen november en januari de meeste stukjes bij elkaar verzamel.

Coördinator Derrick en marktmeester Rens (van de Hennepmarkt) aan het promoten op Spannabis

Dus lieve bands, artiesten en DJ’s: nog in mei of juni mailen of je op mag treden op Cannabis Bevrijdingsdag heeft echt geen zin. Uiterlijk begin maart gaan de eerste flyers en posters naar de drukker, zodat we ze kunnen verspreiden op Spannabis in Barcelona, de grootste cannabisbeurs van Europa.

We weten waar we het voor doen. Het verbod op cannabis moet worden vernietigd. En aanstaande zondag gaan we geschiedenis schrijven in het Flevopark

Vanaf Spannabis, half maart, wordt het elke week een beetje drukker. De kraamhouders voor de Hennepmarkt gaan zich melden en de cateraars voor de food courts, we overleggen met de gemeente, de vrijwilligers moeten gemaild en geïnventariseerd worden… Tussendoor proberen we de verste uithoeken van het land te bereiken met posters, flyers, vloei en tips met Cannabis Bevrijdingsdag opdruk. Vanwege ons jubileum waren we de afgelopen weken ook met een klein promotieteam actief op CannaTrade in Zürich, de Europa Cannabis conferentie in Londen en het Transparante Keten congres in Utrecht.

VOC-kantoor verandert in chaotisch pakhuis

Tussendoor moeten de Cannabis Bevrijdingsdag / Cannabis Liberation Day website en de socials (Facebook, Instagram, Twitter) worden gevoed en voor je het weet komt de deadline voor het programmaboekje in zicht. We maken ook een Engelse versie, dus alles moet worden vertaald. In mei en juni verandert het VOC-kantoor in een chaotisch pakhuis, vol banners, dozen boekjes en flyers, grote stapels posters en kleine maar vitale onderdelen als enveloppen met polsbandjes en aangetekende brieven van de gemeente Amsterdam.

Zo kregen we op 18 mei een aangetekende brief met als onderwerp ‘Voornemen last onder dwangsom vanwege het overtreden van het verbod aanplakbiljetten aan te (laten) brengen in de openbare ruimte’. Bij een controle was een Cannabis Liberation Day poster aangetroffen op een elektriciteitskastje in het centrum van onze hoofdstad. De eerste dwangsom zou 2500 euro bedragen, de tweede 5000 en de derde 7500 euro. Gelukkig hebben we de autoriteiten kunnen overtuigen dat wij niet verantwoordelijk zijn voor de betreffende poster. Phew!

Bloed, zweet en wiet

Zo kan ik nog tientallen voorbeelden noemen van grote en kleine rampen, crises en bureaucratische absurditeiten. Maar waarom zou ik? Al die honderden uren die we er met een kleine groep vrijwilligers insteken, alle vergaderingen, schema’s, begrotingen, alle tegenslagen en meevallers, het bloed, zweet en de wiet die het ons kost: we weten waar we het voor doen. Het verbod op cannabis moet worden vernietigd. En aanstaande zondag gaan we geschiedenis schrijven in het Flevopark.

Zorg dus dat je er bij bent en neem je vrienden en vriendinnen, je ouders en/of je kinderen mee. Vergeet niet een gratis programmaboekje te scoren bij de VOC-tent, onder de info-toren met het grote wietblad. En check HIER de website voor alle praktische informatie. Tot zondag!

5 winnaars van VIP-tickets voor Cannabis Bevrijdingsdag 2018

PS: Zoals beloofd ook nog de winnaars van de actie ‘Promoot Cannabis Bevrijdingsdag en win VIP tickets’:

Cor de Peffer uit Den Bosch
David uit België
Lisette Maasland uit Rotterdam
Karlijn Veenhuis uit Gennep
Celda Marlene uit Sneek

Alle winnaars gefeliciteerd: jullie ontvangen allemaal twee VIP tickets per mail!

(advertenties)