(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jort Kelder? Wat doet die dan ineens op CNNBS zul je je afvragen. Nou, dat wordt allemaal kraakhelder uitgelegd door de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en tevens columnist alhier Derrick Bergman. Want via Jort kom je wellicht wat eenvoudiger bij…

Beste Jort,

We moeten het even over je vriendje Mark hebben. Met dit zomerse weer varen jullie dezer dagen ongetwijfeld weer samen door de Amsterdamse grachten, met een BVO’tje of een koel Chablis-tje uit het duurdere segment. Jullie tweetjes gaan immers way back. Dertig jaar vriendschap, sinds jullie in 1988 samen in het hoofdbestuur van de JOVD zaten, jij als persvoorlichter, hij als voorzitter.

En vrees niet, je hoeft onze minister-president niet lastig te vallen met de afgeschafte dividendbelasting, de gaschaos in Groningen of de schier eindeloze rij corrupte en liegende VVD’ers die onder zijn bewind op hebben moeten stappen. Het dossier dat jij eens met Mark zou moeten bespreken is cannabis. Een onderwerp waar hij bijna nooit iets over zegt, maar áls hij het doet, maakt hij zichzelf ronduit belachelijk. Twee voorbeelden.

Het is rotzooi mensen, begin er niet aan! [foto: Corepics VOF/Shutterstock]

Mei 2014 – ‘Rotzooi’

Mark Rutte: “Ik kan echt Hollande of Merkel niet meer onder ogen komen als ik moet uitleggen dat een deel van de troep die daar ook terecht komt nou ook nog… Het is natuurlijk rotzooi, en heel ongezond, maar het belangrijkste om het niet te willen – want mensen moeten zelf beslissen wat ze wel of niet met hun leven doen en, met alle voorlichting, of ze wel of niet die troep gebruiken – eh… maar het gaat om die problemen er omheen, vooral die export, en dan maak je je als Nederland wel tot riséé van Europa.”

September 2016 – ‘Naïef’

Mark Rutte: “Het punt is uiteindelijk, ja, mensen die natuurlijk deze troep gebruiken, waarvan je weet dat het heel slecht is voor je gezondheid, waarvan we ook weten dat de werkzame stof die er in zit niet meer te vergelijken is met het eh… uit de tijd van Piet de Jong, het stickie… Laten we ook niet naïef zijn: het lijkt mij dat waar aan de ene kant die wietteelt – is de verwachting – gewoon doorgaat omdat het overgrote deel naar het buitenland gaat. Als er dan in Nederland een soort heel lieve poldervariant wordt gebrouwen, ja, hoe groot is de kans dan dat die gebruikt gaat worden? Lijkt me ook niet zo groot.”

De exportmythe

Al meteen na het interview van mei 2014 heeft de stichting VOC een open brief aan Rutte gestuurd om hem te wijzen op zijn kennisachterstand en de onjuistheid van zijn claims. Zo blijft hij de exportmythe oplepelen, hoewel dankzij Bas Haan en de WODC-affaire inmiddels bewezen is dat er op grote schaal gerommeld is met officiële onderzoeken naar cannabis en coffeeshops. Het waanidee dat tachtig procent of zelfs nog meer van de in Nederland geteelde cannabis de grens over gaat, is op geen enkele manier wetenschappelijk of zelfs maar anekdotisch te onderbouwen.

Nog dommer

Nog kwalijker en dommer zijn de uitspraken dat cannabis “rotzooi” en “troep” is. Hoe kan Rutte toestaan dat diezelfde troep sinds 2003 in de apotheek te koop is als effectief middel tegen pijn, overgeven, MS, ziekte van Crohn, epilepsie, PTSS en nog tientallen andere kwalen en ziektes? Weet Rutte echt niet dat het RIVM in 2009, in opdracht van CDA minister Ab Klink, een ranking van drugs naar schadelijkheid heeft ontwikkeld? En dat alcohol en tabak in deze wetenschappelijk onderbouwde rangschikking op plaats drie en vier staan en cannabis pas op elf? Denkt de MP soms net als de ongelukkige Ard van der Steur dat je aan cannabis kan overlijden, zoals aan sigaretten en drank?

Reis met Mark tijdens het zomerreces naar Colorado, Californië of Canada. Daar is cannabis legaal en blijkt het een van de grootste economische succesverhalen en banenmotors te zijn sinds de Tweede Wereldoorlog

En dan de flauwekul over “de werkzame stof”… Cannabis bevat meer dan tachtig cannabinoïden en daarnaast nog terpenen en flavoïden die allemaal samen het effect bepalen. Het is zelfs niet waar dat het THC-percentage, want daar heeft Rutte het over, hoger is dan ooit of stijgt. In 2004 was het gemiddelde THC-percentage in Nederwiet, zoals gemeten door het Trimbos instituut, 20,4 procent. Dat percentage is sindsdien nooit meer gehaald. In haar meest recente rapport komt het Trimbos tot een gemiddelde van 16,9 procent. Zeker voor een historicus debiteert Rutte in twee korte citaten een onthutsend aantal feitelijke onjuistheden.

Dankzij Rutte’s opeenvolgende kabinetten hebben we ons de pot met goud (of is het gouden ‘pot’) uit handen laten nemen door de Canadezen en Amerikanen… [beeld: Don Purcel/Shutterstock]

Miljarden aan onze neus voorbij

Beste Jort, een boottochtje door de Amsterdamse grachten is leuk, maar ik wil je vragen om het wat ambitieuzer aan te pakken. Reis met Mark tijdens het zomerreces naar Colorado, Californië of Canada. Daar is cannabis legaal en blijkt het een van de grootste economische succesverhalen en banenmotors te zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Beursgenoteerde bedrijven in Canada hebben inmiddels een voorsprong opgebouwd die ons kikkerlandje niet meer in kan lopen. En de Canadezen gebruiken – net als de Amerikanen – vooral Nederlandse knowhow, technieken en cannabiszaden of ze zijn daarmee van start gegaan. De miljarden die de legale cannabisindustrie oplevert gaan onze neus voorbij, omdat jouw vrind Mark cannabis troep en rotzooi vindt.

Kip met de gouden eieren

Ik geef je op een briefje: historici zullen Rutte’s structurele frustreren en tegenhouden van regulering en legalisering van cannabis als de grootste fout uit zijn politieke carrière beschouwen. Mark Rutte is de jongen die de kip met de gouden eieren uit Nederland weg pestte met absurde regels en repressie, zodat zij haar eieren nu aan de andere kant van de oceaan legt.

Gelukkig is het nog niet te laat om tenminste aan te haken bij de landen die voorop lopen met legalisering en R&D op het gebied van cannabis. Jij, Jort Kelder, bevindt je in een unieke positie om onze minister-president in te laten zien dat alleen criminelen profiteren van zijn tegenstrijdige beleid en dat de legale cannabisindustrie juist ons land geweldige kansen biedt. Voor cijfers, argumenten, documentaires en contacten in Canada en de VS kun je altijd bij het VOC terecht.

Hoongelach

Tenslotte geef ik je graag een citaat mee van onze grootste filosoof Baruch de Spinoza, dat jou als voormalig student rechten en Mark als voormalig student geschiedenis moet aanspreken.

“Een rechtsregel die men kan schenden zonder dat iemand anders er enig nadeel van ondervindt, is slechts het voorwerp van hoongelach en in plaats van de begeerten en de wellust van de mensen te beperken, moedigt zoiets ze veeleer aan. Wij laten ons inderdaad altijd verleiden door wat verboden is en we verlangen naar wat ons ontzegd wordt. Mensen die niets omhanden hebben, heeft het nog nooit ontbroken aan vindingrijkheid in het ontwijken van wetten die men bedenkt voor zaken die men niet ronduit kan verbieden, zoals feestmalen, gokspel, weelderige opschik en dergelijke meer, waarvan alleen de excessen schadelijk zijn en die men moet beoordelen naargelang de middelen waarover iemand beschikt, en waarvoor er dus geen algemeen geldende regels zijn.”   

Baruch Spinoza (1632-1677), Staatkundige Verhandeling, hoofdstuk 10, paragraaf 5

Veel succes, kerel!

Derrick Bergman
Voorzitter stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)

[openingsfoto: Oof Verschuren/Wikimedia]
(advertentie)