(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

“Een mooi gelijkmatig bladerdek waarbij alle toppen min of meer even hoog groeien, is dé manier om mijzelf ervan te verzekeren dat alle toppen zich optimaal kunnen ontwikkelen.” Aldus onze groene kweekdokter die de acht Lemon Zkittles in zijn kweekkast, zo optimaal mogelijk de bloeifase in loodst. 

Sinds ik in 2014 voor het eerst met de CNNBS kweekkast (toen nog de RollingStoned G-Kit) kennismaakte, heb ik er een sport van gemaakt om er zo efficiënt mogelijk mee te kweken. Naarmate mijn kweeksuccessen met iedere ronde verbeterden, evolueerde de kweekkast mee.

Die eerste kweekronde was met slechts één wietplant en de eerste van een aantal energiezuinige kweeklampen die de CNNBS kweekkast hebben gezien. Een 200 Watt armatuur met T5 CFL balken zorgde voor een bescheiden en te vroeg geoogste opbrengst van nog geen halve gram per Watt. Jawel, ook kweekkennis komt met de jaren zullen we maar zeggen.

Hoge lat

Een hoop wietplanten en kweeklampen later zijn mijn opbrengsten tegenwoordig steevast boven de gram per Watt. De 1 gram per Watt kweekgrens passeerde ik voor het eerst met een organische kweekronde op compost; een manier van kweken die ik nu verder probeer te perfectioneren door nuttige bacteriën en schimmels aan het recept toe te voegen. Het mooiste is nog dat ik geen druppel plantenvoeding gebruik en de pH-waarde niet meet.

‘Ik vraag me af waar de grens van de CNNBS kweekkast ligt, en probeer die uiteraard op te zoeken. Mijn lat ligt in ieder geval hoog, op 2 gram per Watt misschien wel’

Ik vraag me af waar de grens van de CNNBS kweekkast ligt, en probeer die uiteraard op te zoeken. Mijn lat ligt in ieder geval hoog, op 2 gram per Watt misschien wel. Of ik dat écht ga halen, dat moeten we afwachten maar ik mik er in ieder geval wel op. En daarvoor moet alles perfect gaan; het is de kunst om de kast zo vol mogelijk te kweken, met een egaal bladerdek, maar dan zonder dat de planten te hoog worden. Timing is cruciaal.

De kweek verloopt tot op heden perfect en ik ben dus positief gestemd. De bladeren van alle planten zijn mooi groot en diepgroen, niet té donker maar een prachtige groene kleur. De aaltjes hebben ervoor gezorgd dat ik ook geen varenrouwmug meer heb gezien, dus het ziet er roos eh.. wietkleurig uit voor wat betreft de bloeifase.

Het bladerdek egaliseren

Zoals vaste lezers zich misschien nog herinneren, heb ik het lichtschema ongeveer twee weken geleden op 12/12 ingesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Lemon Zkittles de afgelopen twee weken explosief snel gegroeid zijn, een fenomeen dat onder kwekers bekend staat als de strekkende periode tussen de groei- en de bloeifase. De planten zijn zoveel gegroeid, dat de ledlamp bijna op zijn allerhoogst hangt.

Ik hoop dan ook niet dat de acht wietplanten nog veel verder zullen groeien, want dan zal ik iets moeten verzinnen om ze lager te krijgen en dat komt de opbrengst meestal niet ten goede. De daadwerkelijke bloei is gelukkig ook al begonnen dus ik heb daar (in ieder geval nu nog) alle vertrouwen in.

Nu ik bloeiharen heb gezien, heb ik op de kweeklamp de bloeistand ingeschakeld. Het rodere en fellere lichtspectrum stimuleert de bloei en de ontwikkeling van de toppen. De bloefase start wat mij betreft dan ook nu, en zal vanaf nu een week of negen in beslag nemen. Om de topontwikkeling bij alle planten zo optimaal te laten verlopen, heb ik het bladerdek gisteren zo horizontaal mogelijk geëgaliseerd.

‘De bloefase start wat mij betreft dan ook nu, en zal vanaf nu een week of negen in beslag nemen. Om de topontwikkeling bij alle planten zo optimaal te laten verlopen, heb ik het bladerdek gisteren zo horizontaal mogelijk geëgaliseerd’

Een mooi gelijkmatig bladerdek waarbij alle toppen min of meer even hoog groeien, is dé manier om mijzelf ervan te verzekeren dat alle toppen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zonder egaal bladerdek zal ik die 2 gram per Watt zeker niet halen. Gelukkig was het bladerdek vanzelf al redelijk gelijkmatig; slechts twee Lemon Zkittles zijn wat korter.

Om de twee lagere Lemon Zkittle planten ook genoeg licht te geven, heb ik ze op piepschuim blokken gezet. Deze blokken hebben een dikte van een centimeter of acht en zijn stukken van piepschuim platen die ik in de bouwmarkt heb gekocht. Door ze te stapelen kan ik iedere wietplant met elke gewenste hoogte ophogen.

Vanaf nu zullen de toppen elke week meer bloeiharen krijgen en een beetje dikker worden. Volgende week hoop ik op topjes ter grote van een knikker. Tot dan en arrivederci!

Dr. Groen

(advertenties)